Nieuws Buitenland

AEX neemt gas terug

Woensdag 29 november 2017 18:17 ASML onder druk na daling Nasdaq.
(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag licht lager gesloten. De AEX eindigde daalde 0,4 procent op 541,42 punten.
Na het recordslot op Wall Street dinsdag was de stemming ook op het Beursplein aanvankelijk zeer positief. Er werd nauwelijks gereageerd op een nieuwe Noord-Koreaanse rakettest, wat er volgens marktanalist Ron van der Does van IG op duidt dat de risicobereidheid in het algemeen groot is.
Wall Street nam woensdag na de opening gas terug, waarbij met name de Nasdaq flink daalde. In het spoor hiervan leverden ook de Europese beurzen in. Bloomberg meldde dat beleggers speculeerden op het idee dat Amerikaanse techbedrijven waarschijnlijk weinig zullen profiteren van de belastingplannen van president Donald Trump. Donderdag wordt over de plannen gestemd in de Senaat, nadat een klein comité van senatoren dinsdag al akkoord ging met de plannen. Als de Senaat instemt, dan kan dit de aandelenmarkten verder omhoog helpen. "De volgende stap in het aannemen en uitvoeren van Trump's belastingverlagingen is dus weer een stap dichterbij gekomen. Beleggers namen een voorschot op de goedkeuring van dit plan, iets waar de beurzen al tijden op weten te stijgen", aldus onlinebroker Lynx.
De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1861. Woensdagochtend verhandelde het muntpaar op 1,1852 en eerder op de dag rond de 1,1820. De euro krabbelde wat op gedurende de middag. Het Britse pond steeg vanwege de berichten dat er een doorbraak zou zijn in de Brexit onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.
Op macro-economisch vlak was er aandacht voor Franse groeicijfers, die een lichte groeivertraging lieten zien in het derde kwartaal en het consumentenvertrouwen in de eurozone, dat in november verbeterde. Een Duits inflatiecijfer liet een lichte versnelling van de prijsontwikkeling zien en de Amerikaanse groei was in het derde kwartaal wat sterker dan uit een eerdere raming bleek.
Olie werd goedkoper. De prijs voor een januari-future op een vat West Texas Intermediate daalde een procent. Donderdag zal de OPEC in Wenen praten over een verlenging van de productie-afspraken die in maart 2018 aflopen. Voorafgaand aan die bijeenkomst zouden Rusland en Saoedi-Arabië nog steggelen over de omvang van een eventuele verlenging van de productieafspraken.
Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen zat NN Group in de lift, voorafgaand aan de beleggersdag van donderdag. Het aandeel steeg 1,7 procent. Koploper was ArcelorMittal, dat 2,6 procent win.
Royal Dutch Shell kreeg een koersdoelverhoging bij Barclays en het aandeel won 0,1 procent. UBS haalde ABN AMRO van de kooplijst en verlaagde het koersdoel fractioneel naar 25,50 euro, omdat het relatief hoge dividendrendement van de Nederlandse bank niet meer voldoende is om het koopadvies te handhaven. ABN AMRO steeg 0,5 procent. Over ING Groep was UBS positiever, want het koersdoel werd met een euro verhoogd naar 17,40 euro. ING won 1,1 procent.
ASML leverde 4,7 procent in en trok daarmee de AEX in het rood. Sectorbreed leken chipmakers woensdag onder druk te staan, net als techaandelen, omdat de Nasdaq daalde. ASM International daalde 4,8 procent.
BE Semiconductor Industries verloor 3,7 procent, na lancering van een converteerbare obligatie van aanvankelijk 125 miljoen euro, die vanwege de sterke vraag werd verhoogd naar 175 miljoen euro. Volgens NIBC vergrootte de onderneming daarmee de financiële slagkracht, wat ruimte biedt voor grotere overnames. Besi wordt ook opgenomen in de Stoxx Europe 600 index, zo liet de indexmaker weten.
ASR Nederland verloor 2,6 procent na publicatie van kwartaalcijfers. De verzekeraar voldeed in het derde kwartaal aan de verwachtingen van analisten met zijn operationeel resultaat en solvabiliteit. Volgens Deutsche Bank verrasten de cijfers niet.
Philips Lighting daalde 5,4 procent. Philips heeft voor 32 euro per aandeel stukken Philips Lighting verkocht. Het van origine Eindhovense bedrijf verkocht 17,1 miljoen stukken, waarvan er 2,8 miljoen door Philips Lighting zelf werden gekocht.
In de Midkap kon Air France-KLM wel op bijval rekenen. Het aandeel steeg 0,5 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij breidt zijn bestaande samenwerking met het Indiase Jet Airways verder uit, waardoor het aanbod vluchten tussen India, Europa en Noord-Amerika wordt vergroot.
Value8 schreef 2,6 procent bij na een korte handelsupdate, waaruit bleek dat de positieve trends uit de eerste helft van het jaar zich hebben doorgezet in het afgelopen kwartaal.
Het aandeel Kardan werd 11,4 procent meer waard. Dochterbedrijf Tahal heeft een opdracht voor de aanleg van een riolering in Georgië ter waarde van 22,2 miljoen euro binnengehaald. Donderdag komt het bedrijf met derde kwartaalcijfers.
Tussenstand Wall Street
Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerde Wall Street overwegend lager, met een kleine winst voor de Dow Jones index en een licht verlies voor de S&P 500. De Nasdaq daalde ruim een procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
November 29, 2017 12:17 ET (17:17 GMT)

Reacties

  • Ja,kan,kan. als,als, als och kom nu dat is onnozel geschrijf. Dat kan iedereen. Slap gel...,....

    JanTop 29 november 2017 21:01:15
  • Wat heeft een rakettest eigenlijk met een beurs te maken, niets…, en zo zou de 'belegger' eigenlijk ook moeten denken want er is niets wat een beurs uit z'n evenwicht krijgt. Het is eerder andersom, de beurs/ en de externe zaken eromheen…...

    Ed 29 november 2017 20:30:31  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed