Nieuws Buitenland

Financials uitblinker op groen Damrak

Donderdag 7 december 2017 18:16 Gifbeker BAM nog niet leeg
(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag met een kleine winst gesloten, waarbij de gifbeker voor BAM nog niet leeg was en de financiële waarden een goede dag beleefden.
De AEX eindigde 0,3 procent hoger op 544,51 punten.
De economie in de eurozone is in het derde kwartaal iets minder hard gegroeid dan in het voorgaande kwartaal, zoals al was gebleken uit voorlopige cijfers vorige maand. Het bruto binnenlands product steeg in de periode juli tot en met september met 0,6 procent op kwartaalbasis. Er was ook gerekend op een groei van 0,6 procent.
Voorbeurs werd al bekend dat de inflatie in Nederland aan het aantrekken is. De inflatie steeg van 1,3 procent in oktober naar 1,5 procent in november. De stijging van de consumentenprijzen nam volgens het CBS vooral toe door de prijsontwikkeling van benzine en kleding. De Europees geharmoniseerde prijsindex kwam in november ook uit op 1,5 procent. In oktober was dit 1,3 procent. In de eurozone nam de prijsstijging in november toe van 1,4 naar 1,5 procent.
Verder bleek uit cijfers van statistiekbureau Destatis dat de Duitse industrie in oktober op maandbasis tegen de verwachting is gedaald. Toch moet er volgens econoom Carsten Brzeski van ING niet te veel waarde worden gehecht aan de daling. "De daling in oktober is simpelweg het gevolg van nationale feestdagen en lange weekenden", aldus Brzeski. "De snelle stijging van de Duitse economie lijkt aan te houden", aldus de econoom van ING, die dan ook adviseerde om de veiligheidsgordel om te houden.
Uit Amerika kwam het nieuws dat de wekelijkse steunaanvragen licht daalden met 2.000 stuks.
De euro/dollar noteerde bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op 1,1795, tegenover 1,1789 bij het slot in Europa op woensdag. De olieprijzen stegen een half tot een procent.
Stijgers en dalers
ABN AMRO en ING hadden een goede dag en wonnen respectievelijk 2,4 en 2,0 procent. Eind van de middag werd na jaren van steggelen eindelijk de regels van Basel 4 bekend. Eind van de middag werd na jaren van steggelen eindelijk de regels van Basel 4 bekend. Vooral de buffers van Noord-Europese banken worden hierdoor in de toekomst geraakt. De vastgestelde kapitaalvloer van 72,5 procent was geen verrassing en een getal waar veel banken al rekening mee hielden.
Onderaan eindigde KPN met een verlies van 1,7 procent. KPN ontkende berichtgeving van Bloomberg dat het onder de nieuwe CEO buitenlandse overnames zou willen doen. Het telecombedrijf blijft vasthouden aan de strategie om in Nederland te groeien, zo benadrukte KPN. Analist Martijn den Drijver van NIBC stelde tegenover ABM Financial News voorafgaand aan de ontkenning door KPN al dat het geen logische stap zou zijn voor de nieuwe topman om buitenlandse overnames te doen. Een overgenomen partij is volgens hem volledig complementair qua vast en mobiel netwerk en biedt slechts in zeer beperkte mate overlap. Een overnamepremie is "zeer moeilijk" terug te verdienen volgens de analist. Boskalis daalde 1,2 procent.
In de Midcap wonnen Intertrust en Air France-KLM 1,2 en 2,0 procent en steeg Flow Traders 0,9 procent. Daarentegen daalde OCI 1,7 procent en leverde IMCD 1,9 procent in. BAM verloor nog eens 5,5 procent na de oorwassing van woensdag. De bouwer, zo bleek vandaag, was al twee maanden voor het instorten van de parkeergarage bij Eindhoven Airport gewaarschuwd voor mogelijke bouwfouten. Onderaannemers stelden tegenover actualiteitenprogramma EenVandaag al in maart hun zorgen over grote scheuren en het doorbuigen van de parkeerdekken aangekaart te hebben. De bouwer zei vanochtend de parkeergarage te willen slopen en opnieuw te bouwen. De betrokken partijen zijn nog in overleg over de aansprakelijkheidsvraag. Er was echter ook goed nieuws. BAM mag twee basisscholen gaan bouwen in Schotland voor 18 miljoen pond.
VolkerWessels wist het verlies te beperken tot 0,6 procent.
Onder de kleinere aandelen was het sectorgenoot Heijmans die wel de weg omhoog vond. De bouwer steeg 2,2 procent.
Verder steeg Takeaway.com 2,1 procent, maar verloor AMG 1,1 procent.
Het lokaal genoteerde Phelix daalde 14,2 procent. Tot 4 december liep de koers van Phelix stevig op, maar sindsdien is de trend neerwaarts. Pharming Group steeg 5,3 procent.
Beursmediabedrijf IEX Group meldde een forse autonome groei over de afgelopen maanden van het aantal abonnees, terwijl ook de bitcoinrekening populair is. Het aandeel sloot onveranderd.
Kennisbemiddelaar HeadFirst, onderdeel van HeadFirst Source Group, heeft van de Belastingdienst de opdracht gegund gekregen voor de inhuur van externe non-ICT-medewerkers. Ook hier bleef de koers ongewijzigd.
Tussenstanden Wall Street
Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street 0,2 tot 0,6 procent in het groen.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
December 07, 2017 12:16 ET (17:16 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven


  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed