*

Nieuws Buitenland

Olieprijs hoger gesloten

vrijdag 15 december 2017 21:03

Lekkende pijpleiding houdt beleggers bezig.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag hoger gesloten, geholpen door een lekkende pijpleiding in de Noordzee en aanhoudende verlagingen van de olieproductie.

De januari-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,26 dollar, ofwel 0,5 procent, hoger op 57,30 dollar.

Volgens analisten van TAC Energy weten de energiemarkten even geen raad met het nieuws omtrent de lekkende pijpleiding in de Noordzee. Het sluiten van het Forties Pipeline System joegen de prijzen van een vat Brent tot de hoogste niveaus sinds juni 2015.

De marktvorsers van TAC merkten op dat de prijzen vrijdag moeite hadden om richting te vinden, ook omdat de gevolgen van het lek volgens enkele berichten kleiner zouden zijn dan gedacht. Het is nog onduidelijk wanneer de pijpleiding weer is gemaakt, maar volgens analisten van Commerzbank zal dit langer duren dan werd voorzien. Door het uitvallen van de pijpleiding is de doorstroom van circa 450.000 olievaten per dag stopgezet en dat ondersteunt de olieprijzen momenteel, aldus de marktvorsers van Commerzbank.

Woensdag bleek uit het maandrapport van oliekartel OPEC dat de productie van aangesloten landen tot het laagste niveau in zes maanden uitkwam in november. Een gestegen productie in de Verenigde Staten zal het echter moeilijk maken om de voorraden tegen 2018 op het juiste niveau te krijgen, aldus de OPEC.

In november verlengde OPEC, samen met niet-OPEC, landen de productiebeperkende maatregelen die sinds begin dit jaar van kracht zijn met acht maanden tot aan het einde van volgend jaar.

Uit het wekelijkse rapport van oliedienstverlener Baker Hughes bleek vrijdag dat het aantal actieve boortorens in Amerika vorige week is gedaald met 4 naar 747. De daling volgt op drie weken van stijgingen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 15, 2017 15:03 ET (20:03 GMT)