*

Nieuws Buitenland

Damrak sluit overwegend hoger

donderdag 21 december 2017 18:18

AEX vindt weg omhoog.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag overwegend hoger gesloten, waarbij de hoofdfondsen terrein wonnen, geholpen door de indexzwaargewichten Royal Dutch Shell en ArcelorMittal, terwijl ook de financials het goed deden.

De AEX slooot 0,4 procent hoger op 549,39 punten. De AMX steeg 0,2 procent, maar de AScX daalde juist 0,2 procent.

Na het 'bezit van de zaak' met de lang geanticipeerde goedkeuring van de Amerikaanse belastingwet moesten beleggers op zoek naar een nieuw vermaak, wat woensdag leidde tot een lusteloze markt.

In de loop van donderdag trok de AEX zich echter op van een klein verlies naar een winst. "Dat viel dus mee", zei vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management.

De stemming werd geholpen door groene borden op Wall Street in de middag en volgens Vermeulen mogelijk ook doordat het Damrak iets te laag was geopend.

Daarbij hielp het dat zwaargewichten Shell en ArcelorMittal krap twee procent meer waard werden. Toeleveranciers voor de olie-industrie SBM Offshore, Vopak en Fugro deden een duit in het zakje.

De vermogensbeheerder tekende daarbij aan dat de omzetten niet groot waren en dat er niet veel specifiek nieuws was dat de beurs onhoog stuwde.

Al met al lijkt de eindejaarsrally niet op een dip uit te lopen, verwacht Vermeulen, die geen topomzetten meer verwacht in de resterende handelsdagen rond het kerstweekend. Dat zou betekenen dat de AEX twaalf maanden op rij is gestegen dit jaar. "Dat is toch wel erg positief" en deze trend zal ook in januari nog wel doorzetten, verwacht Vermeulen. "Daarna zullen we toch moeten bekijken welke kant het op gaat.

Economische cijfers uit de Verenigde Staten leverden geen grote verrassingen op. Amerikaanse economie bleek in het derde kwartaal van 2017 fractioneel minder hard gegroeid dan in de voorgaande raming werd gerapporteerd, met 3,2 procent.

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering stegen juist harder dan verwacht.

Verder bleek de activiteit in de regio Chicago in november flink gedaald, terwijl deze in de regio rond Philadelphia in december juist steeg. Vooral het laatste cijfer was "redelijk sterk", zei Rein Schutte van Index. De beleggingsadviseur verwacht niet dat het macro-economische beeld op korte termijn zal verzwakken.

In de ochtend onderstreepte statistiekbureau CBS de robuuste staat van de Nederlandse economie met een stijgend consumentenvertrouwen, oplopende consumptie en dalende werkloosheid. Verder bleek het Franse ondernemersvertrouwen in december gestegen naar het hoogste niveau in tien jaar.

De Bank of Japan liet zijn monetaire beleid ongemoeid en gaf ook geen hints over wat de markt in 2018 kan verwachten.

De olieprijs stond licht lager. Een februarifuture ruwe olie op Nymex daalde 0,2 procent tot 57,95 dollar en Brent zakte 0,1 procent tot 64,50 dollar.

De euro/dollar noteerde 1,1871 dollar, iets hoger dan bij de opening van de handel in Amsterdam, toen het muntpaar op 1,1864 stond, en iets lager dan rond het slot van Wall Street woensdag op 1,1878. Voor de Europese munt tellen vandaag vooral de Catalaanse parlementsverkiezingen. Marktanalisten van Rabobank verwachten dat de voorstanders van onafhankelijkheid gaan winnen.

De Bitcoin stond opnieuw stevig onder druk. De cryptomunt zag de future met 7 procent zakken tot 15.850 dollar. Eerder in de week steeg de koers nog tot boven 19.000 dollar.

Bedrijfsnieuws

In de AEX eindigde het merendeel van de aandelen donderdag hoger. Koploper was staalconcern ArcelorMittal, dat 2,0 procent won.

Oliefonds Royal Dutch Shell won 1,7 procent. Shell meldde dat het First Utility, een Britse energieleverancier en breedbandprovider overneemt. "Shell lijkt succesvol in de afbouwfase en heeft ruimte voor andere dingen", dacht vermogensbeheerder Vermeulen van Aberfeld.

Altice klom 1,5 procent. Goldman Sachs verlaagde het koersdoel voor de schuldentorsende kabeltelevisie-exploitant van 14,00 euro naar 9,50 euro.

Ook de toeleveranciers voor de olie-industrie SBM Offshore en Vopak stonden op winst, evenals de banken ABN AMRO en ING.

Supermarktreus Ahold was de grootste verliezer, samen met biotechfonds Galapagos.

Boskalis won 1,0 procent. De baggeraar gaat samen met VolkerWessels een nieuwe tankterminal bouwen voor HES International, voor 100 miljoen euro. Het aandeel van Boskalis is 34 miljoen.

In de Midkap-index was Philips Lighting de grootste winnaar met 2,3 procent.

ASR Nederland verloor 1,0 procent, nadat claimclub Wakkerpolis woensdag nabeurs hoog opgaf over een gewonnen woekerpoliszaak voor de geschillencommissie Kifid. Volgens analist Cor Kluis van Rabobank is dit een individuele uitspraak die niet kan worden doorgetrokken naar collectieve juridische claimzaken voor de rechtbank.

Vastned viel onder de kleinere fondsen op, nadat ING het aandeel van de kooplijst haalde, maar het koersdoel verhoogde van 41,00 naar 43,00 euro. De analisten van ING wezen er op dat het aandeel sinds juli 2016 meer dan 25 procent is gestegen. Het aandeel verloor 2,2 procent.

Takeaway.com was de grootste daler met 3,0 procent.

Lege beurshuls Nedsense Enterprises, waarin een deel van de portefeuille van Value8 moet worden ondergebracht, steeg 16 procent op de lokale markt.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 21, 2017 12:18 ET (17:18 GMT)