*

Nieuws Buitenland

Olieprijs hoger gesloten

donderdag 21 december 2017 21:00

Prijs vat olie herstelt van eerdere verliezen.

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is donderdag hoger gesloten, nadat de prijs voor een vat ruwe olie herstelde van eerdere verliezen, vanwege berichten dat een beschadigde Noordzee-pijpleiding binnenkort weer operationeel zal zijn.

De Forties Pipeline system in de Noordzee is sinds 11 december gesloten, nadat beheerder Ineos een lek ontdekte. Met het sluiten van de pijpleiding stokte de aanvoer van 450.000 vaten olie per dag, met als gevolg een verkrapping van het aanbod in de regio en een stijging van de Brentprijs.

Ineos meldde donderdag te verwachten dat de reparatiewerkzaamheden rond kerst afgerond kunnen worden en dat de olieaanvoer in het begin van het nieuwe jaar geleidelijk weer tot normale niveau's genormaliseerd kan worden.

"De verwachte normalisatie van de toevoerlijn en de terugkeer van ruwe olie naar de markt zorgden ervoor dat de prijzen donderdagochtend licht daalden", zei marktanalist David Madden, een marktanalist van CMC Markets.

Uit cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 15 december zijn gedaald met 6,5 miljoen vaten tot circa 436,5 miljoen vaten. De benzinevoorraden stegen juist met 1,2 miljoen vaten tot 227,8 miljoen vaten. De voorraden stookolie stegen met 0,8 miljoen vaten tot 128,8 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen steeg van 93,4 naar 94,1 procent.

Het effect van de sterker dan verwachte daling van de Amerikaanse olievoorraden werd teniet gedaan "door een nieuwe toename van de Amerikaanse olieproductie", zei analist Tamas Varga van PVM Oil. Het EIA zei dat de productie vorige week met 9.000 vaten per dag steeg tot 9,79 miljoen vaten per dag.

De prijzen zijn stabiel sinds de OPEC en andere producenten, waaronder Rusland, eind vorige maand overeenstemming bereikten over de verlenging van het productieverlagingsakkoord tot eind 2018.

OPEC, waarvan Saoedi-Arabiƫ het grootste lid is, en 10 producerende landen buiten het kartel kwamen eind vorig jaar overeen om de productie met circa 1,8 miljoen vaten per dag te verlagen ten opzichte van de piek van 16 oktober, met als doel het wereldwijd overaanbod terug te brengen en de olieprijs te verhogen.

De februari-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 0,27 dollar, ofwel 0,5 procent, hoger op 58,36 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 21, 2017 15:00 ET (20:00 GMT)