*

Nieuws Buitenland

Overtuigende winsten op Damrak

woensdag 3 januari 2018 18:10

Altice koploper in groene AEX.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag, na een aarzelende jaarstart op dinsdag, flink in het groen gesloten. De AEX won 0,8 procent en steeg tot 549,34 punten.

De beurswijsheid dat als de eerste handelsdagen goed verlopen de rest van het beursjaar ook goed zal zijn, is volgens marktanalist Mark Hulbert evenwel onzin.

Uit Duitsland kwam vanochtend het nieuws dat de werkloosheid verder is gedaald. In Amerika bleek de industrie er afgelopen maand beter voor te staan. De inkoopmanagersindex van ISM liet een stijging zien, net als die van Markit een dag eerder. Ook stegen de bouwuitgaven in Amerika.

De goede lezing van ISM is volgens economen van ING een bevestiging dat de Amerikaanse economie dit jaar met tenminste 3 procent zal groeien. In combinatie met een naar verwachting geleidelijk stijgende inflatie mikt ING voor dit jaar op drie renteverhogingen door de Federal Reserve. De Fed maakt vanavond overigens de notulen van de laatste rentevergadering bekend.

De euro/dollar noteerde op 1,2024. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2061 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,2049 op de borden.

De olieprijzen stegen woensdag met circa 1,5 procent.

Stijgers en dalers

In de AEX was Altice een opvallende stijger. Het aandeel won maar liefst 7,7 procent. De Franse kabelaar sloot een distributiesamenwerking met M6 Groupe, maar financiële details werden niet bekend gemaakt.

Verder had ook Galapagos de wind flink in de rug. Het biotechbedrijf werd 3,5 procent duurder nadat het positieve resultaten met de FLAMINGO studie in CF-patiënten behaalde en startte met drie nieuwe klinische studies. Ook kan het biotechbedrijf een mijlpaalbetaling van 10 miljoen dollar tegemoet zien. Volgens Degroof Petercam worden er goede vorderingen geboekt en wijzend op de sterke kaspositie denken de analisten dat deze trend zal doorzetten. "Galapagos is dan ook één van onze favoriete aandelen in healthcare", aldus analisten van Degroof Petercam.

ArcelorMittal won 2,6 procent en Randstad werd 2,2 procent duurder. Mittal won dinsdag ook al 3,4 procent en Randstad profiteerde van een koopaanbeveling door Credit Suisse. Het koersdoel werd met 10 euro verhoogd naar 63,00 euro.

Slechts een handjevol aandelen eindigde in het rood. De grootste daler was KPN met een verlies van 1,2 procent. Daarmee sloot het aandeel op 2,87 euro. UBS besloot het koopadvies voor KPN te handhaven, maar het koersdoel fractioneel te verlagen naar 3,45 euro.

In de Midcap deden TomTom en OCI het goed, met winsten van respectievelijk 3,8 en 3,6 procent. Voor de koerswinsten was geen directe aanleiding. Volgens analist Corné van Zeijl van Actiam kan er bij TomTom sprake zijn van een herstel, na koerszwakte aan het einde van 2017. Van Zeijl stelde dat het aandeel in de laatste week van 2017 maar liefst 10 procent achterliep op de AEX.

Arcadis, dat zijn CFO ziet vertrekken naar AkzoNobel, won 1,1 procent. Het adviesbureau kondigde ook een nieuwe opdracht ter waarde van 6 miljoen euro. Er zal worden gewerkt aan een nieuwe metrolijn in Brussel. KBC Securities had gemengde gevoelens bij het vertrek van de financiële topman.

Net als in de AEX ging het in de AMX om slechts een klein groepje dalers. Corbion en ASR waren met verliezen van 0,8 procent de grootste dalers. Omzetcijfers van het laatste kwartaal leverden Sligro een verlies op van 0,6 procent. Volgens KBC Securities ging het onderliggend om goede cijfers.

Onder de kleinere fondsen viel AMG op met een stijging van 2,6 procent. Sif Holding werd 1,7 procent duurder. ICT Group daarentegen verloor 2,6 procent. Dit gebeurde bij een bovengemiddeld dagvolume.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenhandel won de Dow Jones index 0,2 procent en steeg de breder samengestelde S&P 500 index 0,4 procent. Net als een dag eerder was Nasdaq de smaakmaker. Dinsdag brak de techindex al door de 7.000 punten en vandaag werd die winst verder uitgebouwd naar 7.053,79 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 03, 2018 12:10 ET (17:10 GMT)