*

Nieuws Buitenland

Damrak sluit hoger ondanks tegenvallend banenrapport

vrijdag 5 januari 2018 18:09

Sentiment blijft positief.

(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak is vrijdag, ondanks een teleurstellend Amerikaans banenrapport, hoger gesloten en liet op weekbasis een winst van 2,5 procent zien. De AEX index steeg 0,7 procent tot 558,16 punten, terwijl de AMX 0,4 procent won en de AScX ook 0,4 procent in het groen eindigde. Daarmee lukte het de AEX om de jaartop van 2017 van 557,43 te doorbreken.

Voor de camera van ABM Financial News op Beursplein 5 zei technisch analist Andre Brouwers van Het Beleggingsinstituut dat er een heel stevige weerstand voor de AEX ligt op 558-561 punten.

Wereldwijd zijn veel aandelenmarkten 2018 goed begonnen. Er blijft optimisme in de financiële markten bestaan, wat deze week bevestigd werd door sterke macro-economische cijfers. Vrijdag waren de ogen vooral gericht op het maandelijkse banenrapport, wat volgens velen als één van de belangrijkste macrocijfers geldt.

Uit het rapport bleek dat er in de laatste maand van 2017 148.000 banen in Amerika zijn bijgekomen, minder dan de verwachting in de markt van ongeveer 195.000 en ook minder dan de 252.000 banen die in november werden gecreëerd.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank wees er op dat, nu het orkaanseizoen voorbij is, de cijfers een getrouwer beeld geven van de gezondheid van de Amerikaanse economie. "Zo te zien vertraagde de economie richting het einde van 2017 iets", concludeerde hij.

Hoofdeconoom Harm Bandholz van UniCredit concludeerde dat in 2017 er in Amerika voor het zevende opeenvolgende jaar meer dan 2 miljoen nieuwe banen per jaar zijn bijgekomen. "Maar deze reeks zal waarschijnlijk nu tot een einde komen, aangezien de banengroei geleidelijk maar consistent aan het vertragen is sinds 2014 nu de economie volledige werkgelegenheid nadert", stelde Bandholz.

Behalve het banenrapport was er ook aandacht voor de inkoopmanagersindex van ISM voor de Amerikaanse dienstensector. Deze viel terug, maar wees nog altijd op een stevige groei.

Vrijdagochtend was er aandacht voor inflatiecijfers uit Europa. De inflatie in de eurozone noteerde in december op 1,4 procent, tegenover 1,5 procent in november. De consumentenprijzen stegen in Frankrijk met 1,2 procent en in Italië met 0,9 procent. De producentenprijzen gingen in de eurozone in november met 2,8 procent omhoog. Tot slot bleek ook dat de detailhandel in Duitsland omhoog ging.

De euro/dollar noteerde op 1,2030. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2058 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2070 op de borden.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 1,1 procent tot 61,28 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,8 procent verloor op 67,50 dollar.

Volgende week zal de aandacht onder meer uitgaan naar inflatiecijfers uit onder andere China en Amerika, terwijl er ook cijfers over de industriële productie in Europa bekend worden gemaakt.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten 21 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Randstad met een winst van 0,7 procent. Philips steeg 2,0 procent en AkzoNobel eindigde 1,8 procent hoger. Eerder deze week verhoogde Credit Suisse het advies voor Randstad al naar Outperform en vrijdag Morgan Stanley ging naar Overweight. De koersdoelen bedragen respectievelijk 63,00 en 60,00 euro. Aanleiding voor de positievere kijk op de uitzender is de steeds sterkere Europese economie. In de afgelopen dagen verschaften de inkoopmanagersindexen hierover meer duidelijkheid.

Boskalis verloor 4,4 procent en was daarmee hekkensluiter. ABN AMRO verlaagde het advies op Boskalis van Houden naar Verkopen, maar verhoogde het koersdoel wel licht van 26,50 euro naar 27,00 euro. Sinds september 2017 steeg het aandeel met 18 procent. Dit wordt volgens de analisten niet ondersteund door een vergelijkbare verbetering van de marktomstandigheden op de markten waarin Boskalis actief is. Volgens de bank is het nu de tijd voor beleggers om winst te pakken.

DSM won 0,6 procent, nadat ABN AMRO het koersdoel verhoogde van 82,00 naar 92,00 euro bij handhaving van het koopadvies.

Van de Midkapfondsen was TomTom de sterkste stijger met een winst van 2,1 procent. Donderdag leverde het aandeel nog stevig in, nadat Bosch en Continental een belang namen in concurrent Here. NIBC noemde dit slecht nieuws voor de Nederlandse navigatiespecialist. TomTom herhaalde vrijdag dat het zijn cijfers met ingang van 1 januari 2018 verwerkt op basis van de boekhoudkundige methode IFRS 15 en 16.

PostNL noteerde 1,0 procent hoger, nadat Barclays het aandeel van de verkooplijst haalde en het advies verhoogde naar Gelijkgewogen. De Britse bank stelde ook het koersdoel opwaarts bij van 3,20 euro naar 4,00 euro. In 2018 moet PostNL volgens de analisten laten zien dat het weer weet te groeien. De winst moet evenwel vooral een impuls krijgen door met name kostenbesparingen, want de daling van het postvolume wordt nog niet volledig gecompenseerd door de groei in de pakketbezorging.

ASR Nederland was met een verlies van 1,2 procent de sterkste daler onder de AMX-fondsen.

Van de kleinere fondsen deed Probiodrug het goed met een winst van 7,5 procent, gevolgd door Basic Fit en ICT Group, die respectievelijk 2,9 procent en 1,9 procent stegen. Nedap droeg de rode lantaarn met een verlies van 3,3 procent.

Esperite geeft een converteerbare lening van 400.000 euro uit aan CEO Frederic Amar. De koers van Esperite steeg 4,6 procent.

Ajax heeft Alfred Schreuder aangesteld als assistent-trainer van de Amsterdamse voetbalclub en verlengde het contract met speler Donny van de Beek. Het aandeel steeg 0,6 procent.

AND benoemde Kees Molenaar tot voorzitter van de raad van commissarissen. De benoeming geldt per ingang van 31 december 2017. Hij volgt Westerhof op. Het aandeel won 1,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerde de Dow Jones index 0,4 procent hoger. De breder samengestelde S&P 500 index steeg ook 0,4 procent en techbeurs Nasdaq werd 0,6 procent duurder.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 05, 2018 12:09 ET (17:09 GMT)