*

Nieuws Buitenland

Altice voert stijgers aan op groen Damrak

dinsdag 9 januari 2018 18:07

Koersen blijven stijgen.

(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak is dinsdag weer hoger gesloten, waarbij vooral de koers van Altice sterk steeg. De AEX won 0,4 procent op 563,04 punten, terwijl de AMX 0,4 procent won en de AScX eindigde vlak.

Er werd bekend dat de vertrouwensindex voor het Amerikaanse mkb in de laatste maand van 2017 daalde van 107,5 naar 104,9. Maar heel 2017 was volgens de National Federation of Independent Business (NFIB) het beste jaar ooit. "Met een enorme belastingverlaging dit jaar, vergezeld door een significante afname van de regeldruk, verwachten we een erg sterke groei, miljoenen extra banen, en hogere lonen voor Amerikanen", aldus CEO Juanita Duggan van NFIB in een toelichting.

Tevens bleek dat het aantal vacatures in Amerika licht is gedaald in november.

Uit Duitsland kwam het nieuws dat zowel de export als de industriële productie zijn gestegen. In een reactie liet econoom Carsten Brzeski van ING weten dat de cijfers bevestigen dat Duitsland een sterk vierde kwartaal achter de rug heeft. Sterker nog, de industrie produceert in het hoogste tempo sinds september 2009, aldus Brzeski.

Ook de Nederlandse industrie produceerde meer, in november een stijging van maar liefst 4,4 procent, en in de eurozone daalde de werkloosheid naar het laagste punt sinds begin 2009, op 8,7 procent. De werkloosheid daalt sinds mei 2013, aldus econoom Peter Vanden Houte van ING. De bank denk dat het werkloosheidspercentage aan het einde van het jaar zelfs onder de 8 procent duikt. Wel wees ING er op dat er regionaal grote verschillen zijn, met bijvoorbeeld een werkloosheid van 3,6 procent in Duitsland en 16,7 procent in Spanje en meer dan 20 procent in Griekenland.

De euro noteerde tegen de dollar op 1,1920. Bij sluiting van de aandelenmarkten in New York op maandag stond de wisselkoers op 1,1964.

De olieprijzen stegen. De februari-future voor een vat West Texas Intermediate steeg 0,7 procent, terwijl de Brent future 0,4 procent duurder werd.

Bedrijfsnieuws

Van de 25 hoofdfondsen eindigden er 19 in het groen. Altice was met 10,5 procent de uitblinker, terwijl Aegon 2,4 procent won en Heineken 1,7 procent duurder werd.

Altice heeft besloten om Altice USA af te splitsen. Altice houdt een belang van 67,2 procent in de Amerikaanse tak. Het loskoppelen van de twee bedrijven, dat in het tweede kwartaal van 2018 moet zijn afgerond, zou de groei van de verschillende onderdelen ten goede moeten komen en zorgen voor meer transparantie. Barclays schreef dat de waardering van Altice in lijn komt met die van sectorgenoten na de afsplitsing van Altice USA.

Brouwer Heineken kreeg een gunstig rapport van Bryan Garnier mee. De prestaties in Noord- en Zuid-Amerika zijn volgens de analisten sterk. Dankzij de sterke prestaties in de Amerika's voorziet Bryan Garnier voor Heineken als totaal een groei van het operationeel resultaat van 2,1 procent in 2018 en 3,6 procent in 2019.

In de AMX ging TomTom aan kop met een koerswinst van 3,6 procent. De navigatiespecialist steeg een dag eerder ook al, naar aanleiding van nieuwe producten en samenwerkingsverbanden inzake de ontwikkeling van technologie voor autonoom rijden. Analist Martijn den Drijver van NIBC schreef dinsdag dat deze ontwikkelingen veelbelovend zijn voor TomTom. Vooral de samenwerking met het Chinese Baidu is een "grote blijk van vertrouwen". Desondanks blijft Den Drijver bezorgd over de groei- en margevooruitzichten voor Telematics en de outlook voor de middellange en lange termijn voor Automotive.

Flow Traders won 2,8 procent. De flitshandelaar maakte maandagavond bekend een vergunning te hebben gekregen om aan de slag te gaan in Hong Kong, waar Flow Traders dan ook een nieuw kantoor gaan openen. ING schreef vandaag in een preview dat Hong Kong in de toekomst voor Flow Traders een belangrijke brug zal zijn naar de Chinese markt. Ook verwachten de analisten dat het vierde kwartaal iets beter zal zijn dan het derde, hoewel de volatiliteit in de markt laag bleef. De bodem is volgens de analisten echter in het derde kwartaal bereikt.

Philips Lighting was de grootste daler van de middelgrote fondsen met 3,1 procent. Het aandeel reageerde mogelijk op tegenvallende resultaten van de Amerikaanse sectorgenoot Acuity Brands. Acuity waarschuwde bovendien voor uitdagend marktomstandigheden. Het Eindhovense Dagblad schreef verder dat Philips Lighting 118 van de 350 banen gaat schrappen bij zijn researchafdeling op de High Tech Campus in Eindhoven.

BAM kwam vandaag twee keer in het nieuws, met een nieuwe opdracht in Engeland en in Nederland. Toch kon de koers niet in het groen komen en daalde met 0,7 procent.

Van de kleinere fondsen steeg Ordina 4,5 procent. Probiodrug deed het opnieuw goed met een winst van 4,0 procent.

Takeaway.com daalde 2,8 procent. De maaltijdbezorger komt woensdagochtend met een trading udpate over het afgelopen kwartaal. Volgens door ABM Financial News geraadpleegde analisten zal daaruit blijken dat de ordergroei wat is afgenomen.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel steeg de Dow Jones Index 0,4 procent. De breder samengestelde S&P 500 index werd 0,3 procent duurder en techbeurs Nasdaq won 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 09, 2018 12:07 ET (17:07 GMT)