*

Nieuws Buitenland

Nieuwjaarsrally Damrak gesmoord

woensdag 10 januari 2018 18:20

Tegenvallende ordergroei Takeaway afgestraft.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag, na een dagenlange rally aan begin van het nieuwe handelsjaar, lager gesloten. De AEX daalde een half procent naar 560,44 punten.

Voor de camera van ABM Financial News op Beursplein 5 waarschuwde technisch analist André Brouwers van Het Beleggingsinstituut al dat er een heel stevige weerstand voor de AEX ligt op 558-561 punten.

Vermogensbeheerder Cees Smit van Today's Groep sprak tegen ABM Financial News van "een goed begin voor een grotere correctie". Smit voorziet in eerste instantie een daling naar de steun op 544 punten. Vervolgens kan de index volgens de vermogensbeheerder richting de 500 punten.

Voorafgaand aan de beursgong kregen beleggers reeds cijfers uit China. De inflatie steeg, maar de producentenprijzen namen opnieuw in een beduidend lager tempo toe. Ook bleek de Franse industriële productie gekrompen, terwijl in het Verenigd Koninkrijk sprake was van een kleine plus.

In Amerika bleken de voorraden ruwe olie met krap vijf miljoen vaten gedaald. Een vat West Texas Intermediate werd 0,6 procent duurder, terwijl een vat Brent 0,3 procent in prijs steeg.

De euro/dollar werd aan begin van de avond verhandeld op 1,1968. Dinsdagavond bij het sluiten van Wall Street was dit 1,1939.

Stijgers en dalers

Koplopers in de AEX waren de financiële waarden. ING Groep steeg 3,1 procent en ABN AMRO werd 1,8 procent duurder. Dinsdagavond wonnen de Amerikaanse financials ook al, nadat het rendement op tienjarige Treasury's opnieuw steeg. Ook vandaag zet deze stijging door, volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten door geruchten dat China minder interesse zou hebben in Amerikaans staatspapier. Een hogere rente biedt banken vaak ruimte om een hogere marge te vragen voor uitgeleend geld, ten opzichte van het tarief waarvoor ze zelf geld kunnen aantrekken. Wel kan deze oplopende rendementen volgens Van der Pol negatief uitpakken voor zogenoemde dividendaandelen.

Ook de Nederlandse verzekeraars hadden hierdoor een goede dag. Aegon steeg 1,7 procent en NN Group werd 1,4 procent duurder.

Vopak deed het ook goed en steeg 1,9 procent. Altice eindigde daarentegen onderaan met een verlies van 7,2 procent. Bryan Garnier verlaagde het koersdoel, maar handhaafde het koopadvies op het aandeel, terwijl Société Générale juist het koersdoel verhoogde, maar wel vasthield aan de verkoopaanbeveling voor Altice.

Indexzwaargewicht Unilever daalde 2,0 procent, net als ASML.

In de Midcap nam ASR Nederland de leiding met een winst van 2,5 procent. WDP steeg 1,6 procent. KBC Securities reageerde verheugd op de groei-ambities van WDP in Roemenië.

Air France-KLM daalde stevig en verloor 3,6 procent aan beurswaarde. OCI en Corbion leverden elk meer dan twee procent in.

In de AScX was de aandacht vooral gericht op Takeaway.com, dat voorbeurs met een update over het afgelopen kwartaal kwam. Hoewel de orders in het vierde kwartaal nog altijd ruimschoots met dubbele cijfers groeiden, was er op kwartaalbasis wel sprake van een duidelijke groeivertraging. Morgan Stanley sprak van een teleurstelling en zei dat de voorziene ordergroei van 34 procent voor 2018 wellicht "iets te agressief" is. Takeaway daalde 5,1 procent.

Probiodrug zette de koersstijging van de afgelopen dagen voort en won nog eens 1,2 procent. Koploper was evenwel Acomo met een stijging van 1,6 procent.

Meer geweld was er op de lokale markt, waar Esperite 5,7 procent won nadat de Belgische activiteiten werden overgeheveld naar Genève en het pand werd doorverkocht aan CEO Frederic Amar omdat er geen nieuwe bewoner kon worden gevonden. De operatie levert volgens Esperite een "significante" kostenbesparing op. Volgens de stamcelbank wordt 4 miljoen euro aan nieuwe kosten voorkomen.

Curetis steeg zelfs 47 procent in waarde. Tegenover de Vereniging van Effectenbezitters zei topman Oliver Schacht binnen enkele weken goedkeuring te verwachten van de Amerikaanse toezichthouder Food and Drug Administration voor zijn Unyvero-diagnoseapparatuur. Tegelijk wakkerde Schacht de overnamefantasie aan. Hij zei in het interview met de VEB dat de kans aanwezig is dat grote spelers in de diagnostiek een kleine speler als Curetis zullen willen overnemen. "Aangezien we een beursgenoteerd bedrijf zijn, liggen we altijd voor het oprapen. Grotere diagnostische bedrijven willen normaal gesproken wel toestemming van de FDA of bewijs dat een product commercieel levensvatbaar is."

Tussenstanden Wall Street

In New York stonden er kleine verliezen op het bord bij het sluiten van de Europese aandelenhandel. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en de S&P 500 index 0,2 procent. Nasdaq werd 0,4 procent goedkoper.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 10, 2018 12:20 ET (17:20 GMT)