*

Nieuws Buitenland

Wall Street nipt in het rood gesloten

woensdag 10 januari 2018 22:21

Amerikaanse beurzen laten recordniveaus los.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn woensdag nipt lager gesloten. De toonaangevende S&P 500 index sloot 0,1 procent lager op 2.747,92 punten en de Nasdaq index daalde eveneens 0,1 procent tot 7.153,57 punten. De Dow Jones-index maakte een pas op de plaats op 25.369,13 punten.

"Na de recente records op de aandelenmarkten was er reeds de verwachting dat er sprake zou kunnen zijn van winstnemingen", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "De koersbewegingen in Aziƫ en Europa bieden daar een perfect excuus voor", voegde hij toe.

Analist David Madden van CMC wees bovendien op berichten dat er mogelijk een einde komt aan het Chinese opkoopprogramma voor Amerikaanse staatsleningen. "De autoriteiten in China vragen zich af of de Amerikaanse staatsleningen nog wel waardevol zijn", aldus Madden. Als gevolg kwam de dollar onder druk te staan, zo merkte de marktanalist op.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de Amerikaanse importprijzen in december met 0,1 procent zijn toegenomen, wat een vertraging van de groei markeerde ten opzichte van de stijging met 0,8 procent een maand eerder. De exportprijzen daalden zelfs in december, en wel met 0,1 procent, tegenover een stijging van 0,5 procent een maand eerder.

Verder bleken de voorraden ruwe olie vorige week met krap vijf miljoen vaten te zijn gedaald, terwijl de groothandelsvoorraden in november stegen met 0,8 procent op maandbasis.

Een februari-future op een vat ruwe olie steeg in New York met 0,61 dollar, of 1,0 procent, tot 63,57 dollar. De olieprijs sloot op het hoogste niveau in drie jaar tijd.

De euro/dollar noteerde op xx. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1944 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1936 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Eastman Kodak sloot bijna zestig procent hoger, nadat het bedrijf dinsdag een 'groot blockchain-initiatief' aankondigde en de koers ook al ruimschoots verdubbelde. Met blockchain wil het Amerikaanse bedrijf fotografen helpen om te worden betaald voor het gebruik van hun foto's.

Lennar bouwde in het vierde kwartaal van 2017 meer huizen, waardoor de omzet steeg, maar maakte minder winst als gevolg van de verschuiving van een eenmalige transactie. Dit bleek woensdagmiddag uit de resultaten van de Amerikaanse huizenbouwer. Het aandeel steeg ruim twee procent.

Domino's Pizza sloot circa drie procent lager, nadat de pizzaketen dinsdag laat bekendmaakte dat CEO Patrick Dola per 30 juni het bedrijf zal verlaten.

Apple maakte een pas op de plaats, nadat de techreus werd geconfronteerd met nieuwe vragen uit de Verenigde Staten en Frankrijk over de batterijgerelateerde prestatieproblemen van iPhones.

United Continental sloot krap zeven procent hoger, nadat de luchtvaarder dinsdag laat over december een stijging op jaarbasis van 2,7 procent van het passagiersvervoer rapporteerde.

Supervalu boekte in het afgelopen kwartaal weer winst dankzij een sterk gestegen kwartaalomzet. Het supermarktconcern voorziet voor het hele boekjaar een resultaat uit voortgezette activiteiten tussen 20 miljoen dollar negatief en 2 miljoen dollar positief, rekening houdend met een belastingpost van 35 miljoen tot 45 miljoen dollar in het vierde kwartaal als gevolg van de belastingaanpassingen in Amerika. Het aandeel Supervalu maakte een koersval van circa veertien procent.

De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett krijgt in het bestuur van zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway gezelschap van twee potentiƫle opvolgers. Greg Abel en Ajit Jain werden woensdag benoemd tot vice-voorzitter. Berkshire steeg ruim een procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 10, 2018 16:21 ET (21:21 GMT)