*

Nieuws Buitenland

Lagere opening Damrak voorzien

woensdag 17 januari 2018 08:36

Amerikaanse bedrijfscijfers op de rol.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,2 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog fractioneel in het groen op 561,18 punten.

Marktanalist Ron van der Does van IG Markets voorziet een lagere opening van rond 558 á 559 punten, nadat dinsdag "het grootste deel van de handel een saaie vertoning" was. "Na een licht hogere opening kwam de index nauwelijks van zijn plaats", aldus Van der Does.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag inzicht in de bouwuitgaven in de eurozone. Later op de dag volgen in de Verenigde Staten cijfers over de industriële productie in december.

Vanmiddag komen vanuit de Verenigde Staten verder Bank of America en Goldman Sachs met kwartaalcijfers, terwijl ook Alcoa, Rio Tinto en BHP Billiton de resultaten publiceren.

In de Verenigde Staten gingen de beurzen dinsdag aanvankelijk voortvarend van start en werd zelfs de 26.000 grens van de Dow Jones doorbroken. "Het was de snelste 1.000 punten stijging ooit", aldus Van der Does van IG Markets. "Toen dit record breeduit belicht werd, realiseerden beleggers zich dat deze stijging inderdaad extreem is, waarna winstnemingen optraden", constateerde de marktvorser. Het sentiment werd volgens de analist tevens gekeerd door het gevaar van een sluiting van overheidsinstanties, doordat vrijdag een begrotingsvoorstel ter tekening ligt, "die er niet zomaar door zal komen".

De Aziatische beurzen lieten vanochtend een verdeeld beeld zien. De Aziatische aandelenmarkten noteerden woensdag verdeeld met een min van 0,4 procent voor de Japanse Nikkei, maar een plus van 0,4 procent voor de Chinese Shanghai Composite. Op macro-economisch vlak verwerkten handelaren de publicatie van machine orders over de maand november in Japan. Deze stegen 5,7 procent, terwijl op een daling van 1,4 procent was gerekend. "Nu zijn machine orders zeer volatiel, maar het werd als een positief teken gezien voor het ondernemersvertrouwen", aldus Van der Does.

De beurzen in Azië stonden tevens onder druk door lagere olie- en grondstofprijzen.

De februari-future van een vat olie op de New York Mercantile Exchange sloot dinsdag 0,7 procent lager op 63,88 dollar. In de Aziatische handel vanochtend daalden de olieprijzen slechts fractioneel.

De euro/dollar noteerde op 1,2244. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2264 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,2227 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Uit kwartaalcijfers bleek dat ASML in het vierde kwartaal van 2017 ruimschoots aan de eigen verwachtingen heeft voldaan. In het afgelopen kwartaal behaalde ASML een omzet van 2.561 miljoen euro met een brutomarge van 45,2 procent. Daarmee kwam de omzet afgelopen jaar uit op 9.053 miljoen euro, 32 procent hoger dan in 2016. In 2018 en 2019 wil ASML, zo kondigde de onderneming woensdag ook aan, voor 2,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Daarnaast stelde ASML voor 2017 een dividend voor van 1,40 euro per aandeel, tegenover 1,20 euro over 2016.

ASML stelde tot slot ook Roger Dassen voor als nieuwe CFO en opvolger Wolfgang Nickl, die naar Bayer vertrekt. Dassen komt over van Deloitte Touche Tohmatsu Limited.

Corbion kan mogelijk reageren op een koersdoelverhoging van Berenberg. Het koersdoel werd verhoogd van 30,00 naar 32,60 euro met een onveranderde koopaanbeveling.

Core Laboratories keert een dividend in contanten uit van 0,55 dollar per aandeel over het eerste kwartaal van 2018, net als een kwartaal eerder het geval was, zo meldde het bedrijf.

Standard & Poor's is voorzichtiger geworden over Altice en heeft de onderneming op de Credit Watch Negative geplaatst vanwege de plannen om de Amerikaanse activiteiten af te splitsen. Verder wees handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten op een rapport van Kepler Cheuvreux over Altice, waarin het advies werd verlaagd naar Reduceren met een koersdoel van 7,50 euro. Het aandeel stond op Houden met een koersdoel van 11,00 euro.

Lavide heeft op 16 januari Kerst Sandburg tijdelijk benoemd als additioneel bestuurder van Gastvrij Nederland. De voormalige lege beurshuls ontsloeg in december enkele bestuurders van Gastvrij Nederland, nadat er "onregelmatigheden" waren geconstateerd.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 0,4 procent in het rood op 2.776,42 punten. De Dow Jones index eindigde fractioneel lager op 25.792,86 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,5 procent tot 7.223,69 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 17, 2018 02:36 ET (07:36 GMT)