*

Nieuws Buitenland

Wall Street kleurt groen

vrijdag 19 januari 2018 22:21

Deadline voor mogelijke shutdown nadert snel.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger gesloten. De breder samengestelde S&P 500 index won 0,4 procent op 2.808,53 punten, terwijl techbeurs Nasdaq zelfs 0,6 procent steeg tot 7.336,38 punten. De Dow Jones index bleef lange tijd in het rood, maar eindigde toch 0,2 procent hoger op 26.071,72 punten.

Intussen zijn de financiƫle markten in afwachting van de snel naderende deadline van een mogelijke gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse regering komende middernacht.

"De aandelenmarkten in de Verenigde Staten hebben laten zien dat het aanhoudende rumoer rond de mogelijke shutdown van de Amerikaanse regering vermoeiend en pathetisch is. De Dow Jones index raakte donderdag in een achtbaanbeweging en sloot uiteindelijk 97 punten lager", merkte analist Naeem Aslam van Think Markets vrijdag op. "De economische cijfers laten zien dat de economie nog steeds in een gezonde conditie verkeert en de inflatie zou ook meer positieve resultaten moeten tonen, gezien het feit dat het cijfer van de wekelijkse steunaanvragen tot het laagste niveau in 47 jaar is gedaald. Het is het team van president Trump dat zijn eensgezindheid moet vinden en stabiliteit moet herstellen", meent de marktvorser.

De Republikeinen hebben de hulp van de Democraten nodig om goedkeuring te krijgen voor een verhoging.

"Beleggers achten een shutdown onwaarschijnlijk en er is dan ook geen sprake van angst", aldus marktvorsers David Madden van CMC Markets.

Mochten er onderdelen van de federale overheid dichtgaan, en dit 1 of 2 weken duren, dan kan dit volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank de groei in het eerste kwartaal "licht afremmen". De markten zullen wellicht even schrikken, maar dat zal volgens Marey van korte duur zijn. "Het is niet ondenkbaar dat ze vanavond een deal voor een paar dagen sluiten om volgende week verder te debatteren", denkt de analist van Rabobank.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie in januari is gedaald. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 95,9 in december naar 94,4 deze maand.

De februari-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,9 procent, ofwel 0,58 dollar, lager op 63,37 dollar. Op weekbasis was er sprake van een verlies van circa 1,5 procent. Zorgen over een productietoename van Amerikaanse schalie-olie werden opnieuw aangewakkerd door een rapport van het Internationaal Energie Agentschap.

De euro/dollar noteerde op 1,2234. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2258 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2238 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Schlumberger steeg fractioneel. Het bedrijf heeft in het vierde kwartaal van 2017 verlies geleden door afschrijvingen ter waarde van ruim 3 miljard dollar, bleek vrijdag voorbeurs uit de kwartaalrapportage van de dienstverlener voor de olie-industrie. De winst werd gedrukt door afschrijvingen van in totaal 3,04 miljard dollar.

IBM sloot circa vier procent lager. Het concern boekte in het vierde kwartaal van 2017, ondanks een hogere omzet toch verlies. Vanwege de belastingverlagingen die president Donald Trump doorvoerde, moest ook IBM een fikse afschrijving doen van 5,5 miljard dollar. In heel 2017 behaalde Big Blue een omzet van 79,1 miljard dollar, 0,8 miljard dollar minder dan een jaar eerder. De nettowinst halveerde grosso modo van 11,9 miljard naar 5,8 miljard dollar.

Het aandeel American Express gaf bijna twee procent prijs. De creditcardmaatschappij leed in het vierde kwartaal van 2017 verlies, ook als gevolg van een afschrijving vanwege de Amerikaanse belastingverlagingen. Begin dit jaar waarschuwde American Express dat de belastingverlagingen voor een afschrijving zouden zorgen van ongeveer 2,4 miljard dollar. Dit werd uiteindelijk 2,6 miljard dollar. Overigens denkt American Express dat de belastingverlagingen in de toekomst wel een gunstig effect op het bedrijf zullen hebben, zo bleek uit de verklaring aan begin van dit jaar. Voor 2018 mikt American Express op een winst per aandeel van 6,90 tot 7,30 dollar.

Texas Instruments sloot enkele tienden van een procent hoger. Brian Crutcher wordt de nieuwe CEO van het bedrijf en volgt Rich Templeton op. Crutcher, al in dienst bij Texas Instruments, zal per 1 juni aan de slag gaan in zijn nieuwe rol. Templeton blijft vervolgens wel aan als voorzitter van Texas Instruments. Verder maakte Texas Instruments bekend een kwartaaldividend te willen uitkeren van 0,62 dollar in contanten per aandeel.

Unilever won vrijdag 1,6 procent. Het Brits-Nederlandse concern ziet, na een boekenonderzoek, plotseling af van een acquisitie van het Amerikaanse ijsmerk Halo Top, meldde de New York Post donderdag op basis van anonieme bronnen. Volgens de krant ziet het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern, met ijsmerken als Ola, Magnum en Ben & Jerry's, af van een overname, omdat het met zijn eigen merk Breyers wil concurreren met Halo Top in ijs met een laag caloriegehalte. Volgens de door de New York Post geraadpleegde bronnen is de geplande verkoop van het niet beursgenoteerde Halo Top nu ingetrokken.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 19, 2018 16:21 ET (21:21 GMT)