*

Nieuws Buitenland

AEX sluit lager

woensdag 24 januari 2018 18:15

Euro drukt op koersen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag lager gesloten, met verliezen bij Ahold Delhaize, GrandVision en de halfgeleiders, terwijl de euro sterk steeg.

De AEX daalde 0,8 procent tot 566,04 punten, terwijl de AMX 0,9 procent verloor en de AScX 0,4 procent inleverde.

"Een dag met een daling, dat hebben we lang niet gezien en is ook wel gezond misschien", zei portefeuillemanager Albert Jellema van ProBeleggen.

De meest opvallende daler was Ahold Delhaize, dat iets beter dan verwachte omzetcijfers publiceerde, maar toch fors terrein verloor omdat de belangrijkste markt, de Verenigde Staten, tegenviel. Volgens Jellema kwam dat vooral door een ongunstig aantal verkoopdagen en negeerden beleggers ten onrechte de sterke kasstroom, die meer dividend belooft.

Na negatief ontvangen omzetcijfers van Ahold Delhaize en van GrandVision in de ochtend kantelde het beeld niet door bedrijfscijfers uit Amerika. General Electric en Abbott schreven rode cijfers, hoewel Comcast de winst juist zag aantrekken.

Economische cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt en de bedrijvigheid gaven 's middags ook geen reden voor uitbundigheid.

De euro/dollar noteerde rond het sluiten van de beurzen fors hoger op 1,2390. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2318 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,2295 op de borden.

De sterke stijging van de euro, die zelfs even boven 1,24 dollar uitkwam, leek volgens analist Bart Hordijk van Monex ingegeven door de Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin, die zei dat de zwakke dollar goed is voor de handel. Uitspraken van de minister van Financiën wakkeren de vrees voor een protectionistische handelsoorlog aan.

Volgens valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO is de dollar bovendien zwak omdat de Amerikanen het schuldplafondprobleem alleen tijdelijk hebben opgelost en vanwege het handelsbeleid van de regering Trump.

Tegenover een zwak sentiment rond de dollar stond een cijfer uit de eurozone dat wees op sterk toenemende bedrijvigheid in januari, met snel aantrekkende werkgelegenheid die zou moeten leiden tot hogere lonen.

De beurs was verder in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank donderdag, zei Jellema.

De olieprijs steeg. Een maart-future West Texas Intermediate won 1,1 procent tot 65,19 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,4 procent hoger bewoog op 70,23 dollar.

Bedrijfsnieuws

In de AEX eindigden 5 van de 25 fondsen in het groen. Randstad was koploper met een winst van 0,8 procent, na een koopadvies van Goldman Sachs.

Ahold Delhaize bungelde onderaan met een verlies van 3,0 procent. Het supermarktconcern zag de omzet in het vierde kwartaal met 3 procent dalen, vooral in de Verenigde Staten, terwijl de omzet in Nederland sterker dan verwacht was. Het concern stelde de verwachting voor de kasstroom dit jaar "significant" opwaarts bij.

ASML verloor terrein, net als sectorgenoot ASM International bij de Midkap-fondsen. Dit zou te maken hebben tegenvallende resultaten en outlook van Texas Instruments dinsdag. ASML leverde 2,2 procent in, ASMI 2,9 procent en BE Semiconductor 2,1 procent.

Altice leverde de winst van dinsdag woensdagmiddag weer grotendeels in. Exane verlaagde woensdagochtend het advies naar Neutraal, wat aanvankelijk door de markt leek te worden genegeerd, zei Jellema. In de middag ging de koers van het volatiele kabelfonds alsnog onderuit met 2,7 procent.

ArcelorMittal verloor 0,2 procent. Volgens de Economic Times ziet het staalconcern af van een overname van Bhushan Steel na een blik in de boeken van de failliete sectorgenoot.

Bij de middenmoters steeg Sligro 0,5 procent een koersdoelverhoging van Kepler Cheuvreux, volgens handelaar Bert van de Pol van Mijn-Effecten.

GrandVision trok de Midkap-index omlaag met een verlies van 7 procent. Het optiekconcern zag de omzet, afgezien van gekochte groei, met 0,8 procent dalen in het afgelopen kwartaal. Dat viel wat tegen, volgens analist Alan Vandenberghe van KBC Securities.

Wessanen won 0,8 procent. Het bedrijf kan profiteren van de plannen van de Franse supermarktketen Carrefour om de omxet uit biologische en gezonde producten te verviervoudigen. Wessanen haalt tweederde van zijn omzet uit Frankrijk, Italië, Spanje en België, waar Carrefour ook actief is.

Onder de kleinere fondsen won Hunter Douglas 0,3 procent op de overname van het Deense Debel, dat raambekleding levert aan woonwarenhuisketens.

Takeaway.com verloor 1,9 procent en Ordina 1,9 procent.

ICT Group was de grote winnaar met een stijging van 5,6 procent bedrijf wil Gina van der Werf benoemen als commissaris.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 24, 2018 12:15 ET (17:15 GMT)