*

Nieuws Buitenland

Felgroene slotstand op Damrak

woensdag 7 februari 2018 18:14

Vrijwel alle fondsen eindigden hoger met Fagron als uitblinker.

(ABM FN-Dow Jones)De Amsterdamse beurs is woensdag met een stevige winst gesloten. De AEX eindigde, na enkele dagen van forse verliezen, 1,9 procent hoger op 536,36 punten.

De verliezen van de afgelopen dagen hebben volgens sales trader Gert Berendse van ING "een blijvend krasje" opgeleverd, maar het sentiment is "niet geknakt". De markt weet weer even dat de koersen ook omlaag kunnen, zei Berendse.

Volgens ING zijn de fundamenten nog altijd goed, draait de economie goed door en "zijn de redenen om in aandelen te zitten er nog steeds".

De verkoopgolf van de afgelopen dagen was volgens Berendse ook niet breed gedragen. Het probleem zat volgens de sales trader in bepaalde VIX-producten, waarin "het zo hard ging" dat ook andere markten besmet raakten.

Veel macro-economisch nieuws was er vandaag niet. De Duitse industrie produceerde in december 0,6 procent minder dan in november. Economen rekenden op een krimp van 0,5 procent.

Verder kwam de Europese Commissie met nieuwe groeiramingen, die na een meevallende groei in 2017, beter waren dan de laatste ramingen uit november.

Voor 2018 rekent de EC op een groei van 2,3 procent en in 2019 zal het bruto binnenlands product vermoedelijk met 2,0 procent groeien.In 2017 was er een groei van 2,4 procent, wat beter was dan de 2,2 procent die werd voorzien.

"De Europese economie presteert beter dan verwacht en de robuuste groei zal zich volgend jaar voortzetten", zei eurocommissaris Valdis Dombrovskis woensdag.

Eurocommissaris Pierre Moscovici voegde toe dat de economie in Europa "in blakende gezondheid" aan 2018 is begonnen.

Uit cijfers voor Nederland blijkt Brussel te rekenen op een groei van 2,9 procent voor dit jaar en van 2,5 procent volgend jaar.

De euro/dollar handelde bij het sluiten van het Damrak op 1,2285. Dinsdagavond was dit 1,2367.

Olie werd flink goedkoper. De Amerikaanse voorraden ruwe olie bleken afgelopen week met 1,9 miljoen vaten te zijngestegen.

Stijgers en dalers

In de AEX eindigden vrijwel alle fondsen hoger. Koploper was Galapagos met een koerswinst van 5,5 procent. Vopak won 3,3 procent en NN Group ging er 3,1 procent op vooruit. Credit Suisse zette AkzoNobel op de kooplijst en het aandeel won 2,9 procent. Of het bedrijf nu wordt overgenomen of zelf gaat overnemen, in vrijwel alle mogelijke scenario's zal de koers omhoog gaan, denkt de bank.

Boskalis leed woensdag een klein verlies, terwijl ABN AMRO 3,4 procent inleverde. De cijfers van ABN AMRO waren volgens verschillende analisten in orde, hoewel InsingerGilissen het aandeel wel op de Niet Aanbevolen lijst plaatste. De meevallende cijfers waren volgens analist Jos Versteeg toch vooral te danken aan een vrijval van voorzieningen. En aan de kostenkant kwam een oud probleem weer naar voren, aldus de analist, namelijk dat deze tegenvielen. Verder merkte Deutsche Bank op dat het uitstellen van een beslissing over het dividend als een teleurstelling werd opgevat door de markt.

In de Midkap was BE Semiconductor Industries koploper met een koerswinst van 4,4 procent. Mogelijk profiteerde Besi van de goed ontvangen kwartaalcijfers en outlook van het Belgische Melexis, dat 9,6 procent meer waard werd.

Wessanen steeg 4,3 procent. TomTom leek op verlies af te steven maar won uiteindelijk 1,5 procent, nadat het aandeel dinsdag nog bijna 9 procent daalde. ING en S&P Equity Research verlaagden beiden het koersdoel voor TomTom, nadat InsingerGilissen dit dinsdag al deed. Air France-KLM leverde 1,3 procent in en was daarmee de enige daler in de AMX.

In de AScX was Fagron de uitblinker met een koerswinst van 17,1 procent. Volgens ING waren de prestaties van Fagron conform verwachting. De omzet en de autonome groei vielen "een tikje" beter dan verwacht uit, dankzij een erg sterk vierde kwartaal in Zuid-Amerika. De afgegeven, weinig concrete outlook, zal volgens ING niet leiden tot een opwaartse bijstelling van de analistenconsensus. Het dividend van 0,10 euro per aandeel noemde KBC Securities "bemoedigend".

ICT Group koopt ook het resterende belang in InTraffic. Hoeveel er met de deal, die in contanten gebeurt, is gemoeid, werd niet bekend gemaakt. Het aandeel ging 6,5 procent hoger. Probiodrug steeg 6,6 procent.

Louter Basic-Fit eindigde in het rood, met een verlies van 0,7 procent.

Het lokaal genoteerde Curetis deed ook goede zaken en steeg bijna 14 procent. Dinsdagavond meldde het Duitse diagnosticabedrijf in Singapore goedkeuring te hebben gekregen voor het op de markt brengen van diagnoseapparaat Unyvero.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerde Wall Street krap een half procent tot zelfs meer dan een procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 07, 2018 12:14 ET (17:14 GMT)