*

Nieuws Buitenland

2e update: investeringsvehikel Dutch Star naar de beurs

maandag 12 februari 2018 12:48

Oud Delta Lloyd-topman keert terug.

(ABM FN-Dow Jones)Voormalig Delta Lloyd-topman Niek Hoek keert terug naar de Amsterdamse beurs met een investeringsvehikel genaamd Dutch Star Companies ONE, dat een goedlopend Nederlands of Europees bedrijf naar de beurs wil brengen. Dat meldde Dutch Star maandagochtend.

Het initiatief gaat uit van een driemanschap: Niek Hoek, de voormalig topman van SHV Holdings Stephan Nanninga en voormalig ABN AMRO-bankier Gerbrand ter Brugge. Het drietal steekt zelf 1,75 miljoen euro in het plan. Hoek en Nanninga worden uitvoerend bestuurder, Ter Brugge niet-uitvoerend bestuurder.

Zij willen 50 miljoen tot 100 miljoen euro ophalen met een aandelenuitgifte. Daarop zouden al voor 50,5 miljoen euro intentieverklaringen van investeerders zijn ontvangen. De plaatsing van de aandelen start maandag en de beursgang aan Euronext Amsterdam staat gepland voor 22 februari.

"Dutch Star Companies ONE biedt een unieke kans om te investeren in een private onderneming waar de meeste beleggers anders niet in zouden kunnen beleggen", aldus Hoek.

Voor potentiële doelbedrijven is het zeer aantrekkelijk dat Dutch Star vermogen meebrengt, waardoor het groeipotentieel verbetert, voegde Nanninga daaraan toe. Volgens Ter Brugge biedt het fonds een "aantrekkelijk alternatief" voor bedrijven die een beursnotering in Nederland overwegen.

Dutch Star heeft nog geen partnerbedrijf in gedachten maar verwacht binnen twee jaar een samenwerking te kunnen aangaan met een Europees bedrijf dat bij voorkeur hoofdzakelijk actief is in Nederland. Het investeringsvehikel mikt op een bedrijf met een EBITDA-resultaat van 25 miljoen tot 75 miljoen euro. Dit kan een familiebedrijf zijn, een spin-off van een groter bedrijf of een bedrijf dat nu nog in handen is van private equity-investeerders.

Het moet een goedlopend bedrijf zijn dat actief is in de industrie, landbouw, zeevaart, groothandel, logistiek of 'smart' productie, aldus Dutch Star. Het mag geen fintech-bedrijf of startup zijn en niet actief zijn in de financiële sector, de wapenindustrie of de tabaksindustrie.

Niek Hoek, die tientallen jaren Delta Lloyd leidde en de verzekeraar terugbracht naar de Amsterdamse beurs, werd enkele jaren geleden door De Nederlandsche Bank weggestuurd na een conflict met de toezichthouder. Deverzekeraar zou met markttransacties voortijdig hebben geprofiteerd van een aanstaande versoepeling van de toezichtsregels.

Het bedrijf krijgt een one-tier-board naar Amerikaans model, waarin directeuren en commissarissen samen vergaderen. De vier andere niet-uitvoerende bestuursleden zijn de Rotterdamse grootindustrieel Joop van Caldenborgh, die voorzitter wordt, voormalig zakenbankier Pieter Maarten Feenstra, ex-NIBC-bankier Rob ten Heggeler en voormalig Endemol-topman Aat Schouwenaar.

Beleggers betalen 20 euro voor twee aandelen en twee warrants. De warrants bieden uitzicht op extra aandelen, als de koers zou stijgen na bekendmaking van het participatiedoelwit. Als aandeelhouders het niet eens zijn met het gekozen overnamedoelwit, kunnen ze hun aandeel verkopen aan de onderneming voor tenminste 9,90 euro per aandeel, blijkt uit de voorwaarden.

Update: om de financiële details te verduidelijken.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 12, 2018 06:48 ET (11:48 GMT)