*

Nieuws Buitenland

Damrak begint week in het groen

maandag 12 februari 2018 18:14

Heineken overtuigt niet met resultaten.

(ABM FN-Dow Jones)De AEX is een nieuwe week positief begonnen. De Amsterdamse hoofdgraadmeter steeg 1,1 procent en sloot op 524,10 punten. De AMX won 0,8 procent en de AScX eindigde 1,3 procent hoger.

De markten wereldwijd leken maandag opgelucht. Afgelopen beursweek was tumultueus en betekende voor de AEX een verlies van zo'n 6 procent en voor de Amerikaanse Dow Jones index van zo'n 5 procent. Verder liep de volatiliteit flink op, net als de Amerikaanse tienjaarsrente. Maandag noteerden die beide weer wat lager.

Volgens econoom Han de Jong van ABN AMRO is de marktcorrectie "een typisch bijkomend verschijnsel van een haussemarkt dat niet is gebaseerd op de fundamentele economische situatie en, nog belangrijker, niet zal resulteren in een situatie die uiteindelijk een daling van de aandelenkoersen rechtvaardigt."

De Jong wees erop dat de markten "gouden tijden achter de rug" heeft en dat het al een tijd geleden was dat er sprake was van een correctie. Ook lag de volatiliteit laag. "Hierdoor neemt de potentiƫle omvang van een correctie toe", verklaarde de econoom.

De nieuwe week begon sowieso rustig, zonder grote macro-economische publicaties. Later in de week verschijnen groeicijfers uit de eurozone. Ook op bedrijfsvlak wordt het in de loop van de week drukker, met onder meer Aegon, DSM, NN Group, Randstad, Relx, Arcadis en BE Semiconductor Industries die cijfers bekendmaken.

Olie werd maandag duurder. De OPEC zei maandag in zijn maandrapport dat de toenemende vraag naar olie ervoor zal zorgen dat de hoge voorraden zullen blijven slinken. Ondanks de stijgende Amerikaanse schalie productie. Een vat ruwe olie steeg maandag een procent tot 59,81 dollar. Vorige week daalde de olieprijs op weekbasis nog zo'n tien procent.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa op 1,2278. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2286 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,2235 op de borden.

De dalingen op de aandelenmarkten zorgde afgelopen week nog voor de natuurlijke reflex onder beleggers om te beleggen in de dollar, die in onzekere tijden nog altijd als 'veilige haven' bij uitstek wordt beschouwd. Analist Teeuwe Mevissen van Rabobank verwacht dat beleggers zullen vluchten in de Japanse yen, als blijkt dat de Amerikaanse president Donald Trump geen financiƫle dekking heeft voor zijn aangekondigde investeringen in infrastructuur. Trump zal de plannen maandagavond vermoedelijk toelichten.

Stijgers en dalers

In de AEX overheerste het groen. Koploper was Galapagos met een stijging van 4,4 procent. Volgens het Financieele Dagblad wil topman Onno van der Stolpe een verdedigingsmuur bouwen tegen een dreigende overname door Gilead Sciences, door een tweede grootaandeelhouder te zoeken die een belang van 10 procent of meer wil bouwen. Dit kan een uitdaging worden, volgens KBC Securities.

Onder de hoofdfondsen was Heineken een van de weinige dalers na de vrijgave van kwartaalcijfers. De bierbrouwer verkocht meer bier en zag de winst stijgen in het vierde kwartaal van 2017, maar overtuigend was het niet, zo bleek uit de marktreactie. De autonome omzetgroei bleef beperkt tot 5 procent. Topman Van Boxmeer voorspelde volatiele en onzekere marktomstandigheden. De margeverwachting is volgens analisten van Morgan Stanley conservatief. Analisten van Bryan Garnier vonden de resultaten en de outlook conform verwachting. Het aandeel daalde 2 procent.

Philips steeg met 2,1 procent. Analisten van Berenberg zetten het aandeel op de kooplijst en verhoogden het koersdoel van 34,00 naar 36,00 euro. De zorgen over onderzoeken door Amerikaanse toezichthouders zijn goed aangepakt, volgens de analisten. Vrijdag nabeurs werd bekend dat Philips stopt met de productie van medische scanners in het Amerikaanse Cleveland. Er komt wel een gehele nieuwe faciliteit voor onderzoek en ontwikkeling (R&D), zei het concern.

ABN AMRO verloor 1,4 procent. Beleggers zullen hun verwachtingen voor het dividend neerwaarts moeten bijstellen na de kapitaalupdate van vorige week, schreven analisten van Berenberg. Het verkoopadvies bleef staan.

AkzoNobel kon 1,9 procent bijschrijven. Pensioenfonds PGGM wil samen met de Amerikaanse investeerder Apollo een bod uitbrengen op de chemietak, schreef de Financial Times maandag op basis van bronnen.

ASML won 2,5 procent, Midkapper BE Semiconductor Industries steeg 2,2 procent en ASM International eindigde 1,1 procent hoger. De geplande investering in technologie van 10 miljard dollar door de Chinese halfgeleiderfabrikant SMIC is positief voor de Nederlandse sectorgenoten, schreef analist Edwin de Jong van NIBC maandag.

Flow Traders was opnieuw een sterke stijger in de Midkap-index, met een winst van 5,1 procent. Het aandeel is ongeveer de helft meer waard geworden dankzij de recente onrust op de beurzen, die goed is voor de omzet en marges van de flitshandelaar.

Onder de kleinere fondsen wonnen Probiodrug, AMG, Basic-Fit en BinckBank zo'n 3 procent, zonder direct aanwijsbare reden. AMG is de afgelopen maanden sterk opgelopen maar deed vorige week een grote stap terug.

Brill steeg 0,6 procent na publicatie van voorlopige resultaten. Het EDITDA-resultaat groeide trager dan verwacht, door eenmalige posten, maar de omzet groeide zoals voorspeld tot 36,3 miljoen euro. Volgens analist Johan van den Hooven van NIBC was de EBITDA lager dan verwacht en de omzet redelijk in lijn met de verwachting. Evenwel zei de analist de ramingen te zullen aanpassen.

Voormalig Delta Lloyd-topman Niek Hoek keert terug naar de beurs met de beursgang van een investeringsvehikel genaamd Dutch Star Companies ONE, dat een goedlopend Nederlands bedrijf zoekt om dat aan een beursnotering te helpen. De aandelen worden vanaf maandag geplaatst bij institutionele beleggers.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen kleurden de beurzen in New York groen. De Dow Jones index steeg 1,2 procent, de S&P 500 won 1,0 procent en de Nasdaq ging 1,3 procent omhoog.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 12, 2018 12:14 ET (17:14 GMT)