*

Nieuws Buitenland

Damrak op zoek naar verder herstel

dinsdag 13 februari 2018 08:24

Licht hogere opening voorzien.

(ABM FN-Dow Jones)De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Wall Street sloot maandagavond overtuigend hoger, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend eveneens in het groen noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. Maandag koerste de hoofdgraadmeter van Beursplein 5 nog 1,1 procent hoger naar 524,10 punten. De index liet daarmee een herstel zien na een verlies van bijna zes procent vorige week.

In New York werd op het herstel dat vrijdagavond al werd ingezet, maandag voortgeborduurd. Vrijdag noteerde de Dow Jones index ruim twee uur voor de slotbel bijna twee procent lager, om vervolgens toch 1,4 procent hoger te sluiten, waardoor op weekbasis het verlies werd begrenst op vijf procent. Maandag koerste de Dow Jones index op een nieuwsluwe handelsdag met 1,7 procent verder omhoog.

JJ Kinahan, chief marktstrateeg bij TD Ameritrade, stelde tegen zakenzender CNBC dat de markt zijn evenwicht probeert te vinden na de wilde schommelingen van vorige week. "Er ligt meer volatiliteit in het verschiet, deze ontwikkelingen duren een paar weken om te worden verwerkt," waarschuwde hij.

Econoom Han de Jong van ABN AMRO relativeerde echter de marktcorrectie en stelde dat de dalingen "een typisch bijkomend verschijnsel van een haussemarkt zijn dat niet is gebaseerd op de fundamentele economische situatie en, nog belangrijker, niet zal resulteren in een situatie die uiteindelijk een daling van de aandelenkoersen rechtvaardigt."

Aziatische beleggers trokken zich vanochtend op aan de opleving op Wall Street en de hoofdbeurzen wonnen een half tot anderhalf procent. Uitzondering was de beurs in Tokio, die na een feestdag heropende met een verlies van meer dan een half procent

De Amerikaanse olieprijs veerde maandag iets op na het forse verlies vorige week. De maart-future op een vat West Texas Intermediate steeg 0,09 dollar of 0,2 procent op een settlement van 59,29 dollar. De OPEC zei maandag in zijn maandrapport dat de toenemende vraag naar olie ervoor zal zorgen dat de hoge voorraden zullen blijven slinken, ondanks de stijgende Amerikaanse schalie productie.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,23209. Bij aanvang van de handelsdag maandag bewoog het muntpaar nog op 1,2286.

De agenda is vandaag karig gevuld. Beleggers kijken vooral vooruit naar morgen, wanneer Duitse en met name Amerikaanse inflatiecijfers worden vrijgegeven. In december 2017 bedroeg de Amerikaanse inflatie op jaarbasis nog 2,1 procent, nipt boven de doelstelling van de Federal Reserve. De momenteel door inflatieangst gedreven markten kunnen mogelijk heftig reageren op de cijfers.

Op Beursplein 5 rapporteren later deze week nog onder meer Aegon, DSM, NN, Relx, Arcadis, Besi en Ordina cijfers. Royal Dutch Shell en Unilever noteren daarnaast donderdag ex-kwartaaldividend.

Vanochtend werd al bekend gemaakt dat de Nederlandse detailhandel in 2017 de grootste omzetgroei in 11 jaar realiseerde. In het afgelopen jaar werd 4,2 procent meer omzet dan in 2016.

Bedrijfsnieuws

Randstad zag het afgelopen kwartaal op jaarbasis de omzet stijgen met 8 procent naar 5.978 miljoen euro. Analisten rekenden vooraf op 5.914 miljoen euro. Deze hogere omzet leverde een onderliggende EBITA, dat wil zeggen voor bijzondere posten, op van 307 miljoen euro op, tegenover 295 miljoen euro die de analisten hadden verwacht. De bijbehorende marge was 5,1 procent. Analisten rekenden voor het afgelopen kwartaal op een marge van 5,0 procent. In januari van dit jaar boekte de uitzender een groei van ongeveer zeven procent en in februari waren de volumes vergelijkbaar met die een maand eerder.

De omzet van Wessanen steeg op jaarbasis van 146,8 miljoen euro naar 152,8 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2017. Het genormaliseerde bedrijfsresultaat (EBITE) steeg van 6,2 miljoen euro naar 10,1 miljoen euro het afgelopen kwartaal. Onder de streep resteerde een nettowinst van 7,2 miljoen euro, tegenover 0,5 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Wessanen wil Ivonne Rietjens herbenoemen als commissaris voor een periode van twee jaar. De herbenoeming wordt voorgelegd tijdens de aanstaande jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op 12 april 2018.

Altice rondde de verkoop van een aantal Zwitserse activiteiten af. Deze activiteiten worden gewaardeerd op 214 miljoen Zwitserse frank, omgerekend circa 182 miljoen euro.

Berenberg verhoogde het koersdoel voor Intertrust van 19,00 naar 21,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Volgens de analisten zit Intertrust weer in positief terrein, na een sterk eerste halfjaar met een autonome omzetgroei van 7 procent en een stabiel aangepaste EBITA-marge.

JPMorgan Cazenove daarentegen verlaagde het advies voor Wereldhave van Overwogen naar Neutraal en het koersdoel van 48,00 naar 38,00 euro.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index steeg vrijdag 1,7 procent tot 24.601,27 punten, de S&P 500 index won 1,4 procent op een slot van 2.656,00 punten en de Nasdaq eindigde 1,6 procent hoger op 6.981,96 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 13, 2018 02:24 ET (07:24 GMT)