*

Nieuws Buitenland

Groene opening in de maak voor AEX

woensdag 14 februari 2018 08:44

Markt wacht op groei- en inflatiecijfers.

(ABM FN-Dow Jones)De Amsterdamse beurs opent woensdag vermoedelijk hoger, in afwachting van een aantal groeicijfers uit de eurozone en inflatiedata uit de verenigde Staten. Circa een half uur voor de openingsbel stond de AEX-future circa 0,5 procent in het groen.

"De handel zal in het teken staan van de inflatiecijfers die vanmiddag vanuit de Verenigde Staten worden bekend gemaakt", volgens marktanalist Ron van der Does van IG.

Dinsdag moest de Amsterdamse hoofdgraadmeter het nog doen met een verlies van 0,7 procent op een slotstand van 520,57 punten. Ook omringende beurzen stonden onder druk. Wall Street wist wel met winst te eindigen en dat voor de derde handelssessie op rij. Dit gaf de Europese markten vanochtend een steuntje in de rug.

Met de recent oplopende Amerikaanse obligatierentes zijn de inflatiecijfers van woensdag dus een belangrijke graadmeter voor de markt "Mocht de inflatie sterker blijken dan verwacht, dan zet dit hernieuwde opwaartse druk op de obligatierentes en dit kan een nieuwe correctie veroorzaken", waarschuwden analisten van Citigroup.

"Mochten de inflatiecijfers echter aan de onderkant van de verwachtingen uitkomen dan kan dit voor een verdere opluchtingsrally zorgen", volgens Van der Does.

Geraadpleegde economen verwachten dat de Amerikaanse consumentenprijzen in januari met 1,9 procent zijn gestegen. Dat zou een lichte verzwakking betekenen van het inflatieniveau van 2,1 procent in december. De kerninflatie zou zijn gezakt van 1,8 naar 1,7 procent tussen december en januari, wordt verder voorspeld.

Volgens hoofdeconoom Koen De Leus van BNP Paribas Fortis kan de uitkomst van het inflatiecijfer aandelen "maken of kraken".

Woensdag kan de markt verder aan de slag met groeicijfers uit de eurozone en de Amerikaanse detailhandelsverkopen.

Voorbeurs werd reeds bekend dat de economie in Japan in het vierde kwartaal van 2017 verder is gegroeid, zij het in een trager tempo dan in de drie maanden ervoor. De groei in de derde economie van de wereld kwam op kwartaalbasis uit op 0,1 procent en op jaarbasis op 0,5 procent. Dat was zwakker dan voorzien maar het was evenwel het achtste kwartaal op rij dat de Japanse economie wist te groeien. Dat is de langste onafgebroken periode van groei in 28 jaar. Een sterkere yen drukte evenwel de Japanse Nikkei, die woensdag met een klein verlies sloot.

De Duitse economie is in het vierde kwartaal met 0,6 procent op kwartaalbasis gegroeid en met 2,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit was grotendeels conform de verwachting. De inflatie in Duitsland zwakte in januari conform de voorlopige raming licht af ten opzichte van de maanden ervoor, tot 1,6 procent.

De euro noteerde vanochtend licht hoger op 1,2375. Dinsdag bij het sluiten van Wall Street verhandelde het muntpaar op 1,2359.

In afwachting van het wekelijkse Amerikaanse olievoorradenrapport, noteerde de olieprijs vanochtend vrijwel vlak.

Bedrijfsnieuws

DSM voldeed in het vierde kwartaal van 2017, zoals ook voorzien, aan de eigen outlook. Zelf sprak het speciaalchemiebedrijf van "een sterke prestatie in het vierde kwartaal, dat bijdroeg aan een uitstekend jaar". CEO Feike Sijbesma wees er daarbij op dat DSM de doelen uit Strategy 2018 "significant" overtrof in 2017. En ook voor 2018 denkt Sijbesma dat de resultaten hoger zullen uitvallen dan aanvankelijk voorzien. Er werd afgelopen kwartaal door DSM een omzet behaald van 2.176 miljoen euro, waaraan Nutrition 1.428 miljoen euro bijdroeg en Materials 693 miljoen euro. De consensus wees op een omzet van 2.079 miljoen euro. Daaraan droeg volgens de analisten Nutrition 1.352 miljoen euro bij en Materials 672 miljoen euro. De hogere omzet leverde DSM een 14 procent hogere aangepaste EBITDA op van 359 miljoen euro, waar door de analisten werd uitgegaan van 340 miljoen euro.

Woensdag nabeurs komt Vastned Retail nog met jaarcijfers.

Bestuurders van ASR krijgen een hogere beloning. Hiertoe besloot de raad van commissarissen van de verzekeraar. Met deze verhoging willen de commissarissen het loon van het bestuur "meer in lijn te brengen met de beloningen van bestuurders van vergelijkbare ondernemingen".

NIBC is gestart met het volgen van Takeaway.com met een koopadvies en een koersdoel van 63,00 euro. Analist John David Roeg verwacht dat het bedrijfsresultaat (EBITDA) van de maaltijdbezorger dit jaar op breakeven niveau uitkomt en dat de EBITDA in Duitsland in de tweede helft van 2019 positief wordt.

VEON kan zijn 3G-netwerkcapaciteit in Bangladesh verdubbelen en een 4G-netwerk lanceren in het Aziatische land, dankzij de toewijzing van spectrum en een licentie. Dat maakte het internet- en telecomconcern dinsdag nabeurs bekend. Het spectrum in de bandbreedtes van 1800 en 2100 megaherz werd toegewezen aan Banglalink, het dochterbedrijf van VEON en Global Telecom Holding (GTH) in het Aziatische land. VEON heeft een belang van 57,7 procent in GTH.

Slotstanden Wall Street

Wall Street is dinsdag hoger geƫindigd. De S&P 500 steeg 0,3 procent op een slot van 2.662,94 punten. De Dow Jones index won 0,2 procent op 24.640,45 punten en de Nasdaq eindigde 0,5 procent hoger op 7.013,51 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 14, 2018 02:44 ET (07:44 GMT)