*

Nieuws Buitenland

Wall Street richting hogere opening

woensdag 14 februari 2018 13:13

Wachten op inflatiecijfers en detailhandelsverkopen.

(ABM FN-Dow Jones)De Amerikaanse futures duiden woensdag op een hogere opening. Rond lunchtijd stegen de futures op de S&P 500, Dow Jones en Nasdaq met zo'n half procent.

De handelsdag staat vrijwel volledig in het teken van macro-economische publicaties, en dan in het bijzonder de Amerikaanse inflatie en detailhandelsverkopen in januari.

Met name de inflatiecijfers kunnen bepalend zijn voor de financiƫle markten. Blijken die beter dan verwacht, dan kan daardoor de Amerikaanse tienjaarsrente weer oplopen. De afgelopen weken was dit nog aanleiding voor een flinke verkoopgolf op de aandelenmarkten.

"Het maakt niet uit dat de Federal Reserve dit cijfer helemaal niet gebruikt voor hun inflatiedoelstelling; de data die vanmiddag verschijnen, zijn van belang na de recente sterke cijfers over de loongroei in Amerika", volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Analisten van Citigroup waarschuwden dat mocht de inflatie [in de VS] sterker blijken dan verwacht, dit hernieuwde opwaartse druk zet op de obligatierentes. "Dit kan een nieuwe correctie veroorzaken", voorspelden de analisten. Zijn de inflatiecijfers echter aan de onderkant van de verwachtingen, dan kan dit een verdere impuls betekenen voor de aandelenmarkten.

Geraadpleegde economen verwachten dat de Amerikaanse consumentenprijzen in januari met 1,9 procent zijn gestegen. Dat zou een lichte verzwakking betekenen van het inflatieniveau van 2,1 procent in december. De kerninflatie zou zijn gezakt van 1,8 naar 1,7 procent tussen december en januari, wordt verder voorspeld. Voor de Amerikaanse detailhandelsverkopen wordt een stijging voorzien van 0,2 procent in januari.

In afwachting van de economische publicaties verhandelde de euro/dollar vanmiddag op 1,2350, van circa 1,2390 eerder op de dag.

De olieprijs stond vanmiddag onder druk voorafgaand aan het wekelijkse Amerikaanse olievoorradenrapport.

Bedrijfsnieuws

Groupon, Molson Coors en Dr. Pepper Snapple openen vanmiddag de boeken. Cisco doet dat vanavond nabeurs.

Hotelketen Hilton Worldwide kwam met beter dan verwachte vierde kwartaalcijfers. De winst werd weliswaar gedrukt omdat men een voorziening moest nemen vanwege de nieuwe Amerikaanse belastingregelgeving, maar zonder dit effect kwam de aangepaste winst per aandeel van 0,54 dollar boven de marktverwachting van 0,45 dollar uit. Verder steeg de omzet sterker dan voorzien. Voorbeurs werd nog niet gehandeld in het aandeel.

Restaurantketen Chipotle Mexican Grill steeg voorbeurs liefst 10 procent. Dinsdagavond laat werd bekend dat Brian Niccol, de voormalig topman van concurrent Yum Brands, het moederbedrijf van onder andere KFC en Taco Bell, CEO wordt van Chipotle.

Maker van kleding en accessoires Fossil Group kwam dinsdagavond laat met veel beter dan verwachte kwartaalcijfers. Dit was woensdag voorbeurs goed voor een stijging van het aandeel met liefst 67 procent.

Slotstanden

Wall Street is dinsdag hoger geƫindigd. De S&P 500 steeg 0,3 procent op een slot van 2.662,94 punten. De Dow Jones index won 0,2 procent op 24.640,45 punten en de Nasdaq eindigde 0,5 procent hoger op 7.013,51 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 14, 2018 07:13 ET (12:13 GMT)