*

Nieuws Buitenland

Olieprijs hoger gesloten

woensdag 14 februari 2018 21:06

Ruwe olievoorraden Verenigde Staten vorige week gestegen.

(ABM FN-Dow Jones)De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag hoger gesloten, nadat uit de meest recente voorraaddata van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie vorige week in de Verenigde staten zijn gestegen.

De stijging was echter minder sterk dan op basis van data van het American Petroleum Institute een dag eerder werd verwacht.

Uit de EIA-data bleek dat de olievoorraden in de week eindigend op 9 februari zijn gestegen met circa 1,8 miljoen vaten tot 422,1 miljoen vaten. De benzinevoorraden liepen op met 3,6 miljoen tot 249,1 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie afnamen met ongeveer 0,5 miljoen vaten tot 141,4 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 92,5 naar 89,8 procent.

Het American Petroleum Institute sprak dinsdag echter van een stijging van de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 9 februari van 3,9 miljoen vaten, terwijl de benzinevoorraden met 4,6 miljoen stegen en de voorraden stookolie en andere destillaten met 1,1 miljoen toenamen.

"De markt houdt nu serieus rekeningen met een aanhoudende groei van de voorraden, aangezien raffinaderijen in de komende weken beginnen met hun seizoensgebonden onderhoudswerkzaamheden", zei marktanalist Stephen Brennock van PVM Oil Associates.

Na weken van dalingen stijgen de olievoorraden weer sinds begin deze maand. Tegelijkertijd stijgen onder oliehandelaren de zorgen over het effect van de stijgende Ameirkaanse schalieproductie op de markt.

Het Internationaal Energieagentschap zei dinsdag dat de ruwe productie van landen buiten de OPEC voornamelijk het resultaat is van de stijgende productie in de Verenigde Staten. De organisatie stelde dat de stijging de wereldwijde vraag zal overtreffen, waardoor de prijzen verder onder druk komen te staan.

Eind 2017 produceerde de Verenigde Staten meer dat 10 miljoen vaten per dag, waarmee de Amerikaanse productie die van Saoedi-Arabiƫ en Rusland, de twee grootste producenten ter wereld, overtrof.

De olieprijzen stegen in de tweede helft van vorig jaar met meer dan 50 procent, vanwege het OPEC-productieverlagingsakkoord en diverse geopolitieke risico's. Vorige week daalde de olieprijs echter ruwweg 10 procent en deze verliezen zijn tot dusver nog niet terugverdiend.

"De prijzen zijn tot nu toe nog niet hersteld, na de inzinking van vorige week, wat het risico op een verdere prijsdaling verhoogt", aldus analisten van Commerzbank.

De maartfuture voor een vat ruwe olie sloot woensdag 2,4 procent, ofwel 1,41 dollar, hoger op 60,60 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 14, 2018 15:06 ET (20:06 GMT)