*

Nieuws Buitenland

Wall Street richting hoger slot

woensdag 14 februari 2018 21:40

Markt schut sterke inflatiecijfers van zich af.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden pakweg een half uur voor de slotbel hoger. De toonaangevende S&P 500 index steeg 1,3 procent tot 2.698,07 punten, de Dow Jones index won 1,0 procent op 24.878,33 punten en de Nasdaq noteerde 1,8 procent hoger op 7.139,97 punten.

Het zwaartepunt lag woensdag op macro-economisch vlak bij de publicatie van de Amerikaanse inflatiecijfers. De inflatie in de Verenigde Staten bedroeg in januari 2,1 procent op jaarbasis, net als in december. Dit was echter boven de verwachting van 1,9 procent. Ook de kerninflatie was met 1,8 procent sterker dan verwacht.

Analisten van Citigroup waarschuwden al dat hoger dan verwachte inflatiecijfers de Amerikaanse obligatierentes zouden doen stijgen en dat dit voor de beurzen tot een nieuwe verkoopgolf zou kunnen leiden. Nu de cijfers hoger blijken dan verwacht, en voor de markt dus slechter, wakkert dit de zorgen aan over snellere renteverhogingen door de Federal Reserve.

"Het is niet het belangrijkste inflatiecijfer voor de Federal Reserve maar het verschijnt een paar weken voor de PCE kernprijsindex en wordt dus gezien als indicatief voor inflatietrends", aldus marktanalist Craig Erlam van Oanda.

"De kerninflatie stijgt en dit in combinatie met een omvangrijk stimuleringspakket in de VS, een positief economisch momentum en de soepele financiƫle omstandigheden en recente looncijfers, zou betekenen dat drie renteverhogingen dit jaar niet voldoende zijn voor de Fed", zei marktstrateeg Jan von Gerich van Nordea op Twitter.

De Amerikaanse detailhandelsverkopen konden ook geen potten breken. Die daalden in januari onverwacht met 0,3 procent. Er was een stijging voorzien van 0,2 procent.

Het aantal hypotheekaanvragen is vorige week in de Verenigde Staten gedaald met 4,1 procent. De marktindex daalde van 416,3 vorige week naar 399,4 deze week.

De Amerikaanse bedrijfsvoorraden zijn in december harder gestegen dan verwacht. De bedrijfsvoorraden stegen op maandbasis met 0,4 procent, waar economen vooraf rekenden op 0,3 procent. Op jaarbasis stegen de voorraden met 3,2 procent.

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn in de week eindigend op 9 februari met circa 1,8 miljoen vaten gestegen tot 422,1, terwijl de benzinevoorraden met 3,6 miljoen vaten stegen tot 249,1 miljoen vaten en de voorraden stookolie afnamen met circa 0,5 miljoen vaten tot 141,4 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 92,5 naar 89,8 procent.

De maartfuture voor een vat ruwe olie sloot woensdag 2,4 procent, ofwel 1,41 dollar, hoger op 60,60 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange.

De euro/dollar noteerde op 1,2444. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,2318 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,2352 op de borden.

Op macro-economisch vlak staan donderdag zeven publicaties geagendeerd in de Verenigde Staten. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen, de Empire Staten en Philadelphia inkoopmanagersindices van februari en de producentenprijzen. Later op de dag volgen de Amerikaanse handelsbalans van december, de industriƫle productie in januari en de NAHB vertrouwensindex van huizenbouwers van februari.

Bedrijfsnieuws

Financials deden het woensdag goed. Goldman Sachs noteerde 2,7 procent hoger en JP Morgan Chase steeg 2,3 procent.

Fossil Group steeg 98,6 procent, nadat de horlogeverkoper dinsdag laat beter dan verwachte resultaten rapporteerde en analisten van KeyBanck hun koersdoel op het bedrijf verhoogden.

Chipotle Mexican Grill won 14,7 procent. Brian Nicol, de voormalige CEO van Yum Brands, wordt de nieuwe CEO van de buritoketen. Yum Brands noteerde 0,8 procent hoger.

Hilton Worldwide overtrof de verwachtingen met zijn kwartaalcijfers en steeg 3,8 procent.

Molson Coors Brewing steeg 5,9 procent, na beter dan verwachte kwartaalcijfers.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 14, 2018 15:40 ET (20:40 GMT)