*

Nieuws Buitenland

Damrak sluit hoger

vrijdag 16 februari 2018 18:11

Vopak stevig in de lift na jaarcijfers.

(ABM FN-Dow Jones)Het Damrak is de week positief geëindigd. De AEX sloot 0,9 procent hoger op 532,27 punten. De AMX won 0,6 procent en de AScX steeg 0,7 procent.

Volgens marktkenners zette het herstel vrijdag door. "De markt lijkt van de schrik bekomen", volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus, refererend aan de recente correctie. De AEX wist na twee weken van scherpe verliezen, afgelopen week weer 2,7 procent terug te winnen.

Dat de schrik er uit is, bleek donderdag, toen de tienjarige rente opliep en een reactie in de markt uitbleef, volgens Schutte. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag op 2,85 procent.

Volgens Craig Erlam van Oanda markeert deze positieve beursweek het eind van de twee hectische weken ervoor, toen er zo'n 10 procent aan beurswaarde verdampte. "het herstel dat we zien, bevestigt dat het fundament nog steeds sterk is", aldus de marktanalist.

Komende beursweek begint vermoedelijk rustig, met de viering van President's Day in de Verenigde Staten op maandag. Dan houdt Wall Street de deuren gesloten. Verder zijn veel Aziatische markten tot halverwege volgende week gesloten vanwege Chinees Nieuwjaar.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Britse detailhandelsverkopen in januari minder hard zijn gestegen dan verwacht. De detailhandelsverkopen namen afgelopen maand toe met 0,1 procent ten opzichte van december. Er was door geraadpleegde economen gerekend op een stijging van 0,6 procent.

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen blijft onverminderd sterk. In februari noteerde de index, zoals die wordt samengesteld door de Universiteit van Michigan, op 99,9 en daarmee maar net onder een piek uit 2004.

Olie werd vrijdag iets duurder.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa op 1,2444. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2536.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter was groen de dominante kleur. Duidelijke koploper was Vopak. Het aandeel steeg liefst 13,7 procent. Het tankopslagbedrijf rapporteerde over 2017 weliswaar een lager bedrijfsresultaat op een dito omzet, maar presteerde wel beter dan verwacht, iets dat door analisten van KBC Securities werd beaamd.

Relx volgde Vopak op bescheiden afstand en won 1,9 procent. S&P Equity Research verlaagde het koersdoel van 20,00 naar 18,00 euro, maar handhaafde het Houden advies. Met het nieuwe koersdoel is Relx nog altijd hoger gewaardeerd dan sectorgenoten, hetgeen volgens de analisten van S&P ook gerechtvaardigd is vanwege de "superieure" marges van het databedrijf.

DSM steeg 0,7 procent. S&P Equity Research zette na de recente kwartaalcijfers het advies voor DSM op Kopen en stelde daarbij het koersdoel opwaarts bij van 75,00 naar 90,00 euro.

Ahold Delhaize sloot 0,8 procent hoger. Jefferies verlaagde vrijdag het koersdoel van 23,50 naar 22,80 euro, maar met een ongewijzigde koopaanbeveling.

Alleen Randstad en Aegon lieten vrijdag een klein koersverlies zien in de Amsterdamse hoofdgraadmeter, van 0,3 procent. ABN AMRO haalde Randstad van de kooplijst. De recent sterke operationele prestaties zijn volgens de analisten inmiddels wel ingeprijsd. En de vergelijkingsbasis in 2018 wordt moeilijker, waarschuwde de bank, terwijl er ook operationele uitdagingen in het verschiet liggen.

In de Midkap kon Air France-KLM niet overtuigen met de kwartaalcijfers. Het aandeel daalde 6,4 procent. De omzet steeg en ook operationeel ging het beter. Ook werden er in 2017 meer passagiers vervoerd dan een jaar eerder. Analisten waren evenwel niet onder de indruk. UBS concludeerde dat Air France-KLM 2017 "teleurstellend" is geëindigd. S&P Equity Research zette het aandeel bovendien op de verkooplijst. Analist Firdaus Ibrahim vond de cijfers van Air France-KLM over 2017 tegenvallen. De analist denkt bovendien dat de groei van de EBIT de komende twee jaren "significant" zal afnemen.

Koploper in de Midcap was TomTom met een winst van 5,1 procent. OCI won 3,8 procent.

Van de kleinere fondsen kon Nedap rekenen op de aandacht van beleggers. Nedap zag de omzet in 2017 sterker groeien dan verwacht, net als het aangepaste bedrijfsresultaat. Bovendien werd het dividend verhoogd. Het aandeel steeg 4,1 procent.

NIBC verhoogde vrijdag het advies voor Ordina van Neutraal naar Kopen, en het koersdoel werd daarbij opwaarts bijgesteld van 1,55 euro naar 2,10 euro. Het aandeel steeg 5,6 procent.

Acomo verloor 2,6 procent. De handelaar in onder meer zaden, noten en kruiden heeft in 2017 een licht lagere winst behaald, nadat in 2016 nog een recordwinst in de boeken kwam. De omzet van Acomo steeg evenwel van 682,3 miljoen euro in 2016 naar 709,7 miljoen euro afgelopen jaar. Het dividend werd licht verlaagd. Volgens ING wist Acomo de verwachtingen niet in te lossen.

Esperite daalde 1,1 procent na aankondiging van een verse kapitaalinjectie.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street circa een half procent hoger.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 16, 2018 12:11 ET (17:11 GMT)