*

Nieuws Buitenland

Wall Street richting lager slot

woensdag 28 februari 2018 21:40

Februari slechtste maand in jaren.

(ABM FN-Dow Jones)Wall Street lag woensdag op koers voor een lager slot. Een half uur voor de slotbel daalde de S&P 500 index 0,2 procent. De Dow Jones index leverde zelfs 0,5 procent in en de Nasdaq noteerde nagenoeg vlak.

Daarmee sluiten de Amerikaanse beurzen de slechtste maand in twee jaar in redelijke mineur af. Eerder deze maand kregen de mondiale aandelenmarkten te maken met een beurscorrectie, dus een daling van meer dan 10 procent van een recente piek, omdat een sneller oplopende inflatie de kans op een sneller stijgende Amerikaanse rente met zich meebrengt. Daarbij kwam de tienjaars benchmark in de VS gevaarlijk dicht bij de grens van 3 procent. Momenteel noteert de Amerikaanse tienjaarsrenteweer rond de 2,87 procent.

Veel aandacht was er woensdag voor nieuwe groeicijfers over het vierde kwartaal. In de laatste drie maanden van 2017 groeide de Amerikaanse economie met 2,5 procent. Dat was fractioneel minder dan de 2,6 procent die eerder werd gerapporteerd en onder de groei van 3,2 procent in het derde kwartaal. Verder daalden de aanstaande woningverkopen met 4,7 procent en bleek de economische activiteit in de regio Chicago in tussen januari en februari vertraagd.

"Economische data uit Amerika vallen de laatste tijd wat tegen", volgens marktanalist David Madden van CMC Markets. "Blijven de economische cijfers zo onder de maat, dan kan de Federal Reserve overwegen de rente minder snel te verhogen", aldus Madden.

Dat zou voor de markt een opluchting kunnen zijn nu de rentevreesweer is toegenomen. Dinsdag nog was die angst duidelijk merkbaar op de beursvloer, nadat de kersverse voorzitter van de Fed Jerome Powell voor het eerst zijn opwachting maakte voor het Amerikaanse Congres en daar zijn vertrouwen uitsprak in de economie en het inflatiedoel van de Fed van 2 procent.

"Hierdoor zetten beleggers zich schrap voor de mogelijkheid dat de rente dit jaar vier keer wordt verhoogd", volgens marktanalist Madden, die woensdag daardoor meer winstnemingen zag.

De euro/dollar noteerde richting het slot op 1,2197. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2212 en voor de toespraak van Powelldinsdagmiddag boven de 1,23 dollar.

Olie werd woensdag ruim 2 procent goedkoper nadat uit de wekelijkse Amerikaanse voorraden een stijging bleek van zowel de olie- als benzinevoorraden. Ook de sterkere dollar drukte de olieprijzen.

Bedrijfsnieuws

Lowe's rapporteerde over het vierde kwartaal een nettowinst van 554 miljoen dollar, ofwel 0,67 dollar per aandeel, op een omzet van 15,5 miljard dollar. De aangepaste winst bedroeg 0,74 dollar per aandeel. De winst viel de markt tegen, terwijl de omzet beter was dan verwacht. Het aandeel noteerde ruim 6 procent lager.

Booking noteerde juist zo'n 8 procent hoger, nadat het bedrijf, het voormalige Priceline, dinsdag laat beter dan verwachte winst- en omzetcijfers rapporteerde.

Etsy steeg zelfs 20 procent. De online marktplaats voor ambachtelijke goederen overtrof dinsdag laat de verwachtingen tijdens de publicatie van de bedrijfsresultaten. Ook de outlook was beter dan verwacht.

Hertz Global verloor bijna 6 procent. Het autoverhuurbedrijf meldde dinsdagavond tegenvallende resultaten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 28, 2018 15:40 ET (20:40 GMT)