*

Nieuws Buitenland

Wall Street zwicht voor rentevrees

woensdag 28 februari 2018 22:23

Februari slechtste maand in twee jaar.

(ABM FN-Dow Jones)Wall Street is woensdag opnieuw lager gesloten, waarbij de verliezen in het laatste half uur stevig opliepen. De S&P 500 index daalde uiteindelijk 1,1 procent op een slot van 2.713,83 punten. De Dow Jones index leverde zelfs 1,5 procent in tot 25.029,20 punten en de Nasdaq eindigde 0,8 procent lager op een slotstand van 7.273,01 punten.

Daarmee sloten de Amerikaanse beurzen de slechtste maand in twee jaar in mineur af. Eerder deze maand kregen de mondiale aandelenmarkten te maken met een beurscorrectie, dus een daling van meer dan 10 procent van een recente piek, omdat een sneller oplopende inflatie de kans op een sneller stijgende Amerikaanse rente met zich meebrengt. Daarbij kwam de tienjaars benchmark in de VS gevaarlijk dicht bij de grens van 3 procent. Momenteel noteert de Amerikaanse tienjaarsrente weer rond de 2,87 procent.

Veel aandacht was er woensdag voor nieuwe groeicijfers over het vierde kwartaal. In de laatste drie maanden van 2017 groeide de Amerikaanse economie met 2,5 procent. Dat was fractioneel minder dan de 2,6 procent die eerder werd gerapporteerd en onder de groei van 3,2 procent in het derde kwartaal. Verder daalden de aanstaande woningverkopen met 4,7 procent en bleek de economische activiteit in de regio Chicago in tussen januari en februari vertraagd.

"Economische data uit Amerika vallen de laatste tijd wat tegen", volgens marktanalist David Madden van CMC Markets. "Blijven de economische cijfers zo onder de maat, dan kan de Federal Reserve overwegen de rente minder snel te verhogen", aldus Madden.

Dat zou voor de markt een opluchting kunnen zijn nu de rentevrees weer is toegenomen. Dinsdag nog was die angst duidelijk merkbaar op de beursvloer, nadat de kersverse voorzitter van de Fed Jerome Powell voor het eerst zijn opwachting maakte voor het Amerikaanse Congres en daar zijn vertrouwen uitsprak in de economie en het inflatiedoel van de Fed van 2 procent.

"Hierdoor zetten beleggers zich schrap voor de mogelijkheid dat de rente dit jaar vier keer wordt verhoogd", volgens marktanalist Madden, die woensdag daardoor meer winstnemingen zag.

De euro/dollar noteerde bij het slot in New York op 1,2201. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2212 en voor de toespraak van Powell dinsdagmiddag boven de 1,23 dollar.

Olie werd woensdag ruim 2 procent goedkoper nadat uit de wekelijkse Amerikaanse voorraden een stijging bleek van zowel de olie- als benzinevoorraden. Ook de sterkere dollar drukte de olieprijzen.

Bedrijfsnieuws

Lowe's rapporteerde over het vierde kwartaal een nettowinst van 554 miljoen dollar, ofwel 0,67 dollar per aandeel, op een omzet van 15,5 miljard dollar. De aangepaste winst bedroeg 0,74 dollar per aandeel. De winst viel de markt tegen, terwijl de omzet beter was dan verwacht. Het aandeel eindigde een dikke 6 procent lager.

Booking sloot bijna 7 procent hoger, nadat het bedrijf, het voormalige Priceline, dinsdag laat beter dan verwachte winst- en omzetcijfers rapporteerde.

Etsy steeg ruim 20 procent. De online marktplaats voor ambachtelijke goederen overtrof dinsdag laat de verwachtingen tijdens de publicatie van de bedrijfsresultaten. Ook de outlook was beter dan verwacht.

Hertz Global verloor 5,5 procent. Het autoverhuurbedrijf meldde dinsdagavond tegenvallende resultaten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 28, 2018 16:23 ET (21:23 GMT)