*

Nieuws Buitenland

Olieprijs lager gesloten

donderdag 8 maart 2018 20:55

Olieprijs sluit op laagste niveau sinds 13 februari 2018.

(ABM FN-Dow Jones)De prijs voor een vat ruwe olie is donderdag lager gesloten, nadat uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration een dag eerder bleek dat de ruwe olievoorraden in de Verenigde Staten vorige week zijn gestegen.

Uit de data van het EIA bleek tevens dat de Amerikaanse binnenlandse productie tot recordniveau's is gestegen, wat tevens tot druk leidde.

Daarmee sloot de olieprijs op zijn laagste niveau sinds 13 februari 2018.

Uit de data van het EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 2 maart zijn gestegen met 2,4 miljoen vaten tot 425,9 miljoen vaten. De benzinevoorraden slonken met circa 0,8 miljoen tot 251 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie met 0,6 miljoen vaten daalden tot 137,4 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen steeg van 87,8 naar 88,0 procent.

Direct na publicatie van de data woensdag daalden de olieprijzen. "De hoge productie laat geen ruimte om te twijfelen aan de robuustheid van de Amerikaanse olieproductie, dus de reactie van de markt is begrijpelijk", zei marktanalist Carsten Fritsch van Commerzbank.

De EIA verwacht dat de Amerikaanse ruwe olieproductie dit jaar zal stijgen tot 10,7 miljoen vaten per dag en in 2019 zal stijgen tot 11,3 miljoen vaten per dag.

De Amerikaanse schalieproductie is verantwoordelijk voor een groot deel van de stijging, door verbeteringen in technologie en efficiëntie, in combinatie met een stijging van de olieprijzen in de afgelopen zes maanden van bijna 20 procent, wat de productiestijging verder stimuleerde.

Daarnaast drukt de onduidelijkheid over het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump op het sentiment. Trump kondigde vorige week aan om invoertarieven op staal en aluminium in te voeren. Het voorstel zal naar verwachting later donderdag worden ondertekend. De markt vreest dientengevolge voor een handelsoorlog. Verschillende landen hebben reeds aangegeven in reactie tevens invoertarieven op bepaalde producten uit de Verenigde Staten te gaan heffen.

"De angst voor een wereldwijde handelsoorlog blijft opdoemen en tast de financiële markten aan, wat vervolgens overslaat op de oliemarkt en de prijzen drukt", zei consultancy Global Risk Management in een note aan cliënten.

De aprilfuture op een vat West Texas Intermediate daalde 1,03 dollar, ofwel 1,7 procent, op een settlement van 60,12 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 08, 2018 14:55 ET (19:55 GMT)