*

Nieuws Buitenland

Damrak hoger gesloten

vrijdag 9 maart 2018 18:08

Amerikaanse banengroei beter dan verwacht maar loongroei stelt teleur.

(ABM FN-Dow Jones)De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag overwegend met winst gesloten. De AEX index steeg 0,4 procent tot 537,14 punten, terwijl de AMX een winst van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,9 procent.

De markt kwam vrijdag ogen en oren gekort. Enerzijds was er de druk nadat de Amerikaanse president Trump donderdag laat een decreet ondertekende, waarmee over vijftien dagen importtarieven op staal en aluminium van respectievelijk 25 procent en 10 procent effectief worden. Anderzijds was er optimisme over de aanstaande ontmoeting tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

De tweede helft van de handelsdag werd echter gedomineerd door het Amerikaanse banenrapport.

Uit de data bleek dat het aantal banen vorige maand in de Verenigde Staten is gestegen met 313.000 banen, terwijl werd gerekend op een toename van ruim 200.000. De stijging in de voorgaande maand werd opwaarts bijgesteld van 200.000 naar een groei van 239.000 banen. Het werkloosheidspercentage noteerde ongewijzigd op 4,1 procent. Het gemiddelde uurloon steeg in februari 0,15 procent, ofwel met 0,04 dollar naar 26,75 dollar per uur. De arbeidsparticipatie steeg van 62,7 procent naar 63,0 procent.

"Hoewel de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in februari harder is gestegen dan verwacht, stelde de loongroei teleur, die zowel op maand- als op jaarbasis minder hard is gestegen dan verwacht", zei senior macro econoom Teeuwe Mevissen van Rabobank. Bovendien was er sprake van een neerwaarts bijstelling voor de voorgaande maand. Daarnaast was sprake van een ongewijzigd werkloosheidspercentage, waar de markt rekende op een daling. De stijging van de participatiegraad was weliswaar positief, hoewel de econoom stelt dat de ruimte opwaarts beperkt is. Volgens Mevissen wordt de puzzel er voor de Federal Reserve door deze tegenstrijdigheden in het rapport niet makkelijker op. "De centrale bank redeneert vanuit de veronderstelling dat hoe lager de werkloosheid is, hoe meer loongroei er ontstaat en dat blijkt niet het geval", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak kreeg de markt verder een reeks Europese industriële productie-data te verwerken. De Duitse industriële productie is in januari op maandbasis met 0,1 procent gedaald, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging met 5,5 procent. In Frankrijk daalde de industriële productie in januari met 2,0 procent. Op jaarbasis steeg de productie met 2,5 procent.

In het Verenigd Koninkrijk was daarentegen sprake van een stijging op zowel maand- als jaarbasis van achtereenvolgens 1,3 procent en 1,6 procent.

De Duitse export en import zijn in januari gestegen met respectievelijk 8,6 procent en 6,7 procent.

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 1,6 procent tot 61,08 dollar, terwijl een mei-future Brent ook 1,6 procent hoger bewoog op 64,60 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,2325. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2315 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2311 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 14 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 2,8 procent, gevolgd door Unilever en ASML, die circa 1,3 procent stegen.

Boskalis was de grootste daler met een verlies 2,2 procent. Het aandeel stond onverminderd onder druk na vrijgave van de jaarcijfers eerder in de week.

Staalconcern ArcelorMittal verloor 0,6 procent, nadat de plannen van Trump om staal- en aluminiumtarieven te heffen van respectievelijk 25 procent en 10 procent een feit werden.

Royal Dutch Shell steeg 0,3 procent. Shell heeft samen met Blackstone de handen ineen geslagen om een overnamebod van 10 miljard dollar te doen op de Permian schaliedivisie van BHP Biliton, zo schreef Sky News.

In de AMX was Fugro met een winst van 2,1 procent de sterkste stijger. Air France-KLM bungelde onderaan met een verlies van 4,1 procent.

Onder de kleinere aandelen nam Heijmans het voortouw met een winst van 4,2 procent. De bouwer gaat samen met Dura Vermeer het nieuwbouwproject van het Europees Medicijnagentschap (EMA) aan de Zuidas in Amsterdam realiseren. Daarnaast ontving de bouwer de opdracht voor de vernieuwing van de elektrnische installaties in Paleis het Loo.

Nedap heeft een samenwerking gesloten met het Duitse lichtbedrijf Osram voor de ontwikkeling van diensten voor slimme verlichting. Het aandeel won 2,3 procent.

Accell Group verloor 8,6 procent van zijn beurswaarde. De fietsenfabrikant heeft, zoals voorzien, een teleurstellend jaar achter de rug en liet weten 2018 als een "belangrijk transitiejaar" te zien. Verder werd aangekondigd dat financieel directeur Hylke Sybesma het bedrijf zal verlaten. NIBC raakte niet enthousiast over de jaarcijfers.

Het lokaal genoteerde Ctac verloor 0,6 procent, eveneens na publicatie van de jaarcijfers. Ctac zag in 2017 de omzet dalen, maar de winst zien stijgen en de IT-dienstverlener is optimistisch gestemd voor het lopende jaar. NIBC sprak van een gemengd beeld.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index ruim een procent hoger, net als de Dow Jones index en de Nasdaq.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 09, 2018 12:08 ET (17:08 GMT)