*

Nieuws Buitenland

Damrak neemt na opmars afwachtende houding aan

dinsdag 13 maart 2018 08:30

Nasdaq al weer op all time high.

(ABM FN-Dow Jones)De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een rustige opening tegemoet. Wall Street sloot maandagavond verdeeld en ook de Aziatische beurzen hebben vanochtend moeite om richting te kiezen.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een onveranderde opening. Maandag koerste de hoofdgraadmeter van Beursplein 5 nog 0,2 procent hoger naar 538,43 punten.

Het was maandag een relatief rustige handelsdag op de internationale beurzen met lagere volumes dan gewoonlijk. Aangezien er weinig nieuws was, bleef de aandacht uitgaan naar het Amerikaanse banenrapport van vrijdag. Er bleken in februari beduidend meer banen te zijn bijgekomen dan verwacht. Tegelijkertijd groeiden de lonen juist minder hard dan voorspeld, waardoor de rentevrees werd getemperd.

Veel beleggers waren op het verkeerde been gezet doordat zij voorafgaand aan het banenrapport aan de zijlijn plaats hadden genomen. Vorige maand leidde een sterke loongroei juist nog abrupt een scherpe marktcorrectie in.

Wall Street reageerde vrijdag nog zeer opgetogen op het banenrapport en techindex Nasdaq scherpte onder aanvoering van Apple, Alphabet en Facebook zijn hoogste stand ooit aan. Daarmee werd de daling vanaf de top van 12 procent meer dan goed gemaakt.

Maandag koerste de Nasdaq index met krap een half procent wederom hoger. De Dow Jones index gaf echter ruim een half procent prijs en noteert nog meer dan vijf procent onder zijn hoogste stand ooit.

De olieprijzen stonden maandag onder druk en wogen daarmee op het sentiment. De april-future op een vat West Texas Intermediate sloot 1,1 procent lager op 61,36 dollar. De euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,2330, ten opzichte van een stand van 1,2314 bij het sluiten van de Europese beurzen op maandag.

De Aziatische beurzen bleven vanochtend dichtbij huis. De uitslagen liepen uiteen van een winst van ruim een half procent voor de beurs in Tokio tot een verlies van enkele tienden van een procent voor de Chinese beurzen.

Beleggers hebben vandaag oog voor Spaanse- en met name Amerikaanse inflatiecijfers.

Bedrijfscijfers

De raad van commissarissen van ING trok het vergoedingsvoorstel voor onder andere topman Ralph Hamers in. Vorige week werd bekend dat ING het salaris van bestuursvoorzitter Ralph Hamers dit jaar met ruim 50 procent wilde verhogen tot 3,0 miljoen euro, hetgeen tot veel negatieve reacties leidde.

De verkochte volumes van het veevoederbedrijf ForFarmers stegen afgelopen jaar met 3,2 procent van 9,3 miljoen ton naar 9,6 miljoen ton. De omzet steeg daardoor met 5,8 procent van 2,1 miljard euro in 2016 naar 2,2 miljard euro het afgelopen boekjaar. ForFarmers boekte in 2017 een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 101,6 miljoen euro, tegenover 93,6 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. ForFarmers voorziet een gezonde financiƫle positie en herhaalde de verwachting voor de middellange termijn van een gemiddelde jaarlijkse toename van de onderliggende EBITDA met circa 5 procent.

In het afgelopen jaar steeg de omzet van Basic-Fit met 26 procent naar 326 miljoen euro, waar vooraf door analisten werd gerekend op 328,4 miljoen euro. Basic-Fit profiteerde onder meer dan een stijging van het aantal abonnementen van 26 procent naar 1,52 miljoen stuks. Ook werd er weer winst geboekt en denkt de fitnessketen dit jaar opnieuw 100 clubs te kunnen openen.

Altice voert exclusieve gesprekken over de verkoop van zijn spraakdiensten in Frankrijk, Portugal en de Dominicaanse Republiek. De desinvestering moet volgens Altice worden gezien in het licht van de verkoop van niet-kernactiviteiten door de kabelaar om de balans weer op orde te krijgen.

Arcadis nomineerde Michael Putnam als nieuwe commissaris. Putnam was in het verleden onder meer CEO van Skanska UK.

Kiadis Pharma haalde 23,4 miljoen euro op met de uitgifte van nieuwe aandelen.

ArcelorMittal start met de inkoop van maximaal 7 miljoen eigen aandelen.

Ahold Delhaize haalde met de uitgifte van nieuwe obligaties 800 miljoen euro op. Een lening die 8 jaar loopt met een coupon van 1,125 procent bracht 500 miljoen euro op. Een tweede lening, met een looptijd van drie jaar en een vergoeding van 18 basispunten boven het driemaands Euribor tarief, was goed voor 500 miljoen euro.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot maandag 0,1 procent lager op 2.783,02 punten, terwijl de Dow Jones index 0,6 procent in het rood noteerde op 25.176,61 punten. De technologiezware Nasdaq steeg echter 0,4 procent tot 7.588,33 punten en bereikte daarmee een recordniveau.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 13, 2018 03:30 ET (07:30 GMT)