*

Nieuws Buitenland

Damrak sluit lager

dinsdag 13 maart 2018 18:15

Euro loopt op.

(ABM FN-Dow Jones)Het Damrak is dinsdag met verlies gesloten, na een wisselvallige dag. De AEX sloot 1,1 procent lager op 532,52 punten. De AMX verloor 0,4 procent en de ASxC 0,2 procent.

De AEX opende lager, ging daarna omhoog, maar vanaf het middaguur werd weer een daling ingezet.

De focus lag vandaag op Amerikaanse inflatiecijfers, die belangrijk zijn voor het aantal renteverhogingen dat de Federal Reserve gaat doorvoeren. De consumentenprijzen bleken in februari met 0,2 procent te zijn gestegen ten opzichte van januari. Dat viel mee in vergelijking met de inflatie van een 0,5 procent in in de eerste maand van het jaar.

"CPI in de VS is conform aan de voorspellingen. Geen sterke inflatie druk. Fed blijft wel op haar pad van stap per stap de rente op te trekken. Kans op verhoging volgende week blijft op 100 procent", reageerde het strategieteam van KBC via Twitter.

Tijdens de middag maakte de Amerikaanse president Donald Trump bekend dat minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson is vervangen door CIA directeur Mike Pompeo.

Valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europa merkte op dat het Witte Huis niet echt een baken van stabiliteit blijkt te zijn onder de leiding van Trump gezien het grote personeelsverloop. Een week geleden vertrok economisch adviseur Gary Cohn nadat Trump zijn importtarieven doorzette.

"Deze politieke onzekerheid kan nu zwaar op de dollar gaan wegen", zei Hordijk aangezien het vertrouwen in de Amerikaanse munt af kan nemen.

De dollar verloor terrein tegen de dollar en noteerde rond de slotbel in Europa op 1,2404. Bij opening was dit nog 1,2321. Het Britse pond steeg weer op een positieve voorjaarsnota van de Britse regering, waarin men optimistischer was over de economie in het Verenigd Koninkrijk.

Olieprijzen daalden dinsdagmiddag ruim een procent.

Stijgers en dalers

In de AEX was Altice de grootste stijger met 1,0 procent, gevolgd door ArcelorMittal dat 1,0 procent hoger sloot en Ahold Delhaize dat 0,3 procent steeg.

Onderaan was Unilever te vinden met een verlies van 2,4 procent.

ING stond in de belangstelling nadat de raad van commissarissen van de bank, onder leiding van Jeroen van der Veer, besloot om de voorgestelde salarisverhoging van 50 procent voor topman Ralph Hamers in te trekken. Na de redding van ING en andere banken met overheidsgelden in 2008 en de invoering van strenge bonusregels bleek de fors hogere bankiersbeloning nog steeds als een rode lap te werken op de publieke opinie. De bank haalde daarom bakzeil. Het aandeel verloor 1,2 procent.

Royal Dutch Shell wil van zijn belangen in de Noorse olievelden Draugen en Gjøa af. In het olieveld Draugen heeft Shell een belang van 44,56 procent en het belang in Gjøa bedroeg 12 procent. Het aandeel Shell sloot 0,8 procent lager.

Brussel heeft de deadline voor het onderzoek naar de voorgenomen overname van het Italiaanse staalbedrijf Ilva door ArcelorMittal uitgesteld tot 25 april.

Van de middelgrote aandelen steeg Air France-KLM 1,3 procent, Aperam won 1,3 procent en GrandVision 1,2 procent.

Fugro en Arcadis verloren allebei 2,3 procent.

In de AScX steeg Basic-Fit 2,5 procent na bekendmaking van bedrijfsresultaten. In het afgelopen jaar steeg de omzet van Basic-Fit met 26 procent naar 326 miljoen euro, waar vooraf door analisten werd gerekend op 328,4 miljoen euro. De uitbater van fitnessclubs profiteerde onder meer dan een stijging van het aantal abonnementen van 26 procent naar 1,52 miljoen stuks. Ook werd er weer winst geboekt en denkt de fitnessketen dit jaar opnieuw 100 clubs te kunnen openen.

Degroof Petercam verhoogde in reactie het koersdoel met een euro naar 24,00 euro. Analist Frank Claassen is positief over de groeivooruitzichten en heeft een Accumuleren advies.

ForFarmers opende ook de boeken. De verkochte volumes van het veevoederbedrijf stegen afgelopen jaar met 3,2 procent, waardoor de omzet steeg met 5,8 procent. ForFarmers voorziet een gezonde financiële positie en herhaalde de verwachting voor de middellange termijn van een gemiddelde jaarlijkse toename van de onderliggende EBITDA met circa 5 procent. KBC Securities sprak van "mooie cijfers". Het aandeel ForFarmers steeg 0,5 procent.

Accell verloor 3,5 procent. In de reactie op de zwakke jaarcijfers van een week geleden verlaagde Degroof Petercam het advies voor het fietsenbedrijf van Houden naar Reduceren. Het koersdoel daalde van 24,00 naar 19,00 euro. Volgens analist Frank Claassen moet de fietsenfabrikant reorganiseren, wat kan leiden tot verstoringen van de productie, terwijl de voordelen behoorlijk lang op zich kunnen laten wachten.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de aandelenmarkten in Europa stonden in Amerika de beurzen lager. De S&P 500 en Dow Jones index verloren circa een half procent, de Nasdaq zelfs 0,7 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 13, 2018 13:15 ET (17:15 GMT)