*

Nieuws Buitenland

Damrak sluit licht lager

woensdag 14 maart 2018 18:00

Galapagos en Boskalis in de belangstelling.

(ABM FN-Dow Jones)De Amsterdamse beurs is woensdag lager gesloten. De AEX daalde met 0,3 procent tot 530,97 punten.

Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management sprak van een "ietwat saaie beursdag" met weinig beweging. "De markten gaan af en toe wat heen en weer, maar per saldo gebeurt er weinig", aldus Van Eerden.

Bovendien merkte de vermogensbeheerder op dat uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump beleggers steeds minder angst aanjagen. "De communicatie van Trump blijft merkwaardig en zijn geloofwaardigheid neemt langzaam een beetje af. Beleggers realiseren dat de soep niet zo heet wordt gegeten als zij wordt opgediend." Volgens Van Eerden is het afwachten of en in welke mate handelsbeperkingen worden doorgevoerd.

Van Eerden stipte nog aan dat vooral Boskalis en Galapagos in de belangstelling stonden vandaag. Galapagos steeg na een koopadvies van Berenberg, maar de vermogensbeheerder zag het enthousiasme gedurende de dag langzaam wegebben. Het aandeel sloot uiteindelijk 0,3 procent hoger.

CEO Peter Berdowski kocht woensdag 50.000 aandelen Boskalis. "Logisch, na de recente afstraffing van het aandeel", aldus Van Eerden. Volgens de vermogensbeheerder is het doorgaans een goed teken als het bestuur zelf aandelen koopt. Het aandeel Boskalis maakte een pas op de plaats.

Op macro-economisch vlak werd woensdagochtend bekend dat de consumentenprijzen in Duitsland in februari minder hard zijn gestegen dan in de voorgaande maand. De Duitse consumentenprijzen stegen in februari met 1,4 procent op jaarbasis, tegenover een stijging van 1,6 procent een maand eerder.

Verder bleek de industriële productie in de eurozone licht gedaald.

De euro/dollar noteerde op 1,2367. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2376 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,2391 op de borden.

De olieprijzen koersten 0,2 procent hoger. Uit data van de Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gestegen met 5,0 miljoen vaten. De benzinevoorraden en de voorraden stookolie slonken wel.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten negen aandelen hoger, onder leiding van Altice dat in aanloop naar de kwartaalcijfers op donderdag 1,4 procent won. Uitzender Randstad steeg 0,8 procent.

Banken lagen er relatief slecht bij met een min van 2,1 procent voor ABN AMRO en een daling van 0,9 procent voor ING Groep. ING rondde de aankoop van een belang van 75 procent in Payvision af. Eind januari kondigde de bank de overname aan. ING betaalde 360 miljoen euro voor het belang.

Ook oliedienstverlener SBM Offshore kon met een min van 1,0 procent niet in het groen komen, net als indexzwaargewicht Royal Dutch Shell dat 0,9 procent moest inleveren.

In de Midkap was het Wereldhave dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg met 1,5 procent, gevolgd door Arcadis dat 1,3 procent aan waarde bijschreef.

Corbion moest juist de rode lantaarn dragen met een verlies van 2,1 procent, net als FlowTraders.

Onder de kleinere fondsen steeg ForFarmers met 5,7 procent. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees na de cijfers van dinsdag op een adviesverhoging van Kepler Cheuvreux naar Kopen en met een 0,50 euro hoger koersdoel van 10,50 euro. Een dag eerder verhoogde KBC Securities al het advies na goed ontvangen cijfers van ForFarmers.

Basic-Fit steeg 3,8 procent, nadat Morgan Stanley het koersdoel verhoogde van 23,00 naar 25,00 euro en het advies handhaafde op Overwogen.

Sif sloot 6,0 procent lager. Het vertrek van CEO Bruggenthijs bij Sif is een tegenvaller, aangezien verwacht werd dat hij nog vier jaar leiding zou geven aan de expansie van het bedrijf dat hij naar de beurs bracht, zo stelde NIBC woensdag in een rapport. Een dag eerder werd bekend dat Bruggenthijs vanwege persoonlijke redenen van een tweede termijn afziet. Morgen voorbeurs opent de Roermondse funderingsspecialist de boeken.

Het lokaal genoteerde Alumexx won 4,0 procent. De fabrikant van aluminium trappen, ladders en steigers besloot om de productie naar Amerika te verhuizen, volgend op het besluit van de regering Trump om invoerheffingen te rekenen van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium.

Alychlo bracht dinsdagavond formeel een bod uitgebracht op alle aandelen SnowWorld die het nog niet in bezit heeft. In september kondigde Alychlo het voornemen aan om SnowWorld over te nemen voor 9,50 euro per aandeel. Het aandeel sloot op 9,50 euro.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerde de Dow Jones index 1,1 procent lager op 24.730,49 punten, terwijl de breder samengestelde S&P 500 index 0,5 procent inleverde. Techbeurs Nasdaq daalde 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 14, 2018 13:00 ET (17:00 GMT)