*

Nieuws Buitenland

Olieprijs hoger gesloten

woensdag 21 maart 2018 20:07

Onverwachte daling Amerikaanse ruwe olievoorraden stuwt olieprijs.

(ABM FN-Dow Jones)De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag hoger gesloten, nadat uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie vorige week in de Verenigde Staten zijn gedaald.

Uit de EIA-data bleek dat de Amerikaanse voorraden ruwe olie in de week eindigend op 16 maart zijn gedaald met circa 2,6 miljoen vaten tot 428,3 miljoen vaten. Vooraf door S&P Global Platts geraadpleegde economen rekenden juist op een stijging van 2,6 miljoen vaten ruwe olie.

De benzinevoorraden slonken met circa 1,7 miljoen tot 243,1 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie met 2,0 miljoen vaten daalden tot 131,0 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen steeg wel, van 90,0 procent naar 91,7 procent.

De cijfers van het EIA zijn in lijn met data van het American Petroleum Institute een dag eerder. Het instituut meldde een daling van 2,7 miljoen vaten.

Hernieuwde geopolitieke risico's ondersteunden de olieprijs tevens. De olieprijs steeg dinsdag tot zijn hoogste niveau sinds eind februari, na een ontmoeting tussen de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman en de Amerikaanse president Donald Trump in Washington. De ontmoeting deed de vrees voor een verharding van het Amerikaanse beleid tegen Iran stijgen.

Zowel de Verenigde Staten als Saoedi Arabië uitten eerder kritiek op de internationale overeenkomst uit 2015 om de nucleaire ambities van Iran te beteugelen en Trump heeft gedreigd om zich terug te trekken uit het akkoord en nieuwe economische sancties aan het land op te leggen. "Dit zou de olieproductie van één van de grootste leden van de OPEC kunnen beïnvloeden", aldus analisten.

De mei-future voor een vat ruwe olie steeg woensdag op de New York Mercantile Exchange met 2,6 procent, ofwel 1,63 dollar, tot 65,17 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 21, 2018 15:07 ET (19:07 GMT)