*

Nieuws Buitenland

Olieprijs omlaag

dinsdag 27 maart 2018 21:15

Handelsvoorraden kunnen stijgen.

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag gedaald, in afwachting van een mogelijke stijging van de Amerikaanse handelsvoorraden ruwe olie. Een mogelijke uitbreiding van de productiebeperking door OPEC- en andere landen bood steun.

De meifuture op een vat ruwe olie aan de New York Mercantile Exchange sloot dinsdag 0,5 procent lager op 65,25 dollar. Vorige week steeg de olieprijs met ruim 5 procent, vooral op vrijdag, en deze week blijft de future op dit niveau liggen, terwijl de aandelenmarkten schommelen. Een meifuture voor een vat Brent-olie stond 0,1 procent lager op 70,11 dollar.

Oliehandelarenkeken vooruit naar wekelijkse Amerikaansevoorraadcijfersvan deEnergyInformationAdministration. Economen rekenen op een toename van de voorraden ruwe olie met 1 miljoen vaten, terwijl de benzine- enstookolievoorradenzouden dalen.

De olieprijs werd gesteund door een mogelijke verlenging het OPEC-akkoord om de olieproductie met 1,8 miljoen vaten per dag in te perken. Ook tien landen die niet tot het OPEC-kartel horen, waaronder Rusland, doen hieraan mee, om de overvloed aan olie op de markt te verkleinen.

De Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman zei tegen persbureau Reuters dat Saoedi-Arabiƫ en Rusland een langdurige verlenging van de afgesproken productiebeperking overwegen. "We werken aan een overgang van deals van jaar tot jaar naar een akkoord voor tien tot twintig jaar", zei de kroonprins volgens het Reuters-verhaal.

Intussen raken in verschillende landen de olievoorraden op, volgens de Saoedische minister van financien Mohammed al-Jadaan. "Dit roept de vraag op over de repercussies van te weinig investeren in de afgelopen paar jaar", zei Phil Flynn van Price Futures Group. Zo heeft een land als Venezuela genoeg oliereserves maar bijna geen nieuwe productie.

Ook een mogelijke terugkeer van Amerikaanse sancties tegen Iran zou het aanbod van olie uit het land kunnen laten wegvallen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 27, 2018 15:15 ET (19:15 GMT)