*

Nieuws Buitenland

Wall Street weer onderuit

dinsdag 27 maart 2018 22:35

Technologiefondsen duikelen na herstel maandag.

(ABM FN-Dow Jones)De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag opnieuw hard gedaald, omlaag getrokken door de technologiesector, waarmee het sterke herstel van maandag voor ongeveer de helft werd uitgewist.

De S&P 500 index sloot 2,7 procent in het rood op 2.612 punten. De Dow Jones-index verloor 1,4 procent of 344 punten. De Nasdaq verloor 2,9 procent tot 6.987 punten.

Maandag beleefden de grote indices de beste dag in jaren, maar dat kwam wel na de slechtste week in meer dan twee jaar.

De aandelen die maandag het sterkst stegen, zoals Microsoft en Apple, kregen dinsdag weer klappen.

Microsoft leverde 4,5 procent in, Apple daalde 2,6 procent. Vooral technologieaandelen stonden onder druk.

Ook het aandeel van zakenbank Goldman Sachs ging onderuit.

"We zien een rotatie uit hoogvliegers onder de tech aandelen, wat al veel eerder had moeten gebeuren, maar het is niet duidelijk waar het geld naartoe verschuift", zei chief investment officer James Meyer van Tower Bridge Advisors.

Volgens Meyer is de volatiliteit toegenomen omdat het beleidsklimaat verandert. De markten moeten wennen aan de nieuwe Fed-voorzitter Powell, die de rente gaat verhogen. Het begrotingsbeleid van de Amerikaanse overheid verandert naar sterk stimulerend en het handelsbeleid lijkt meer isolationistisch en protectionistisch te worden. "Er zal meer volatiliteit zijn", aldus de beleggingsanalist.

De angst voor een mogelijke handelsoorlog drukte afgelopen maand wereldwijd op de aandelenmarkten, maar die zorg vloeide maandag weg na berichten dat Washington en Beijing praten over een handelsakkoord.

Op macro-economisch vlak waren er dinsdag twee cijfers.

De S&P/Case Shiller index liet een stijging van de huizenprijzen met 6,2 procent op jaarbasis zijn. Het consumentenvertrouwen over maart van The Conference Board daalde onverwacht, maar bleef op een hoog niveau.

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent tot 64,67 dollar, terwijl een mei-future Brent vlak eindigde op 69,56 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,2401. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2466 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,2443 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De technologiesector had moeite om de grote sprongen omhoog van maandag vast te shouden. Vooral chipfabrikant waren zwak. Nvidia verloor 6 procent en Advanced Micro Devices leverde 3 procent in. Ook zwaargewichten Apple en Microsoft lieten dieprode cijfers zien.

Ook de sociale mediaplatforms lagen opnieuw onder vuur. Facebook verloor 5 procent, nadat de Federal Trade Commission maandag liet weten een onderzoek in te stellen naar de handelspraktijken van de sociale mediareus van Mark Zuckerberg. De topman zal zich niet in eigen persoon in het Britse parlement verantwoorden maar zou wel van plan zijn de Senaat tekst en uitleg te geven, volgens CNN.

Dat zet mogelijk druk op de topmannen van Google en Twitter om dat ook te doen. Het aandeel Twitter ging dinsdag onderuit op Wall Street, nadat een bekende shortseller op het sociale mediaplatform meldde in te zetten op een forse koersdaling. Het aandeel verloor 12 procent

Citron Research van shortseller Andrew Left ziet de koers op korte termijn ziet zakken tot 25 dollar. Van alle sociale media is Twitter volgens Citron het meest kwetsbaar voor nieuwe regels om de privacy van gebruikers te beschermen. Strengere regelgeving wordt alom verwacht na het recente schandaal rond Facebook en Cambridge Analytica.

Google-moeder Alphabet verloor 4,5 procent.

General Electric was met afstand de sterkste stijger, nadat het fonds de voorgaande dagen hard was gedaald en de herstelbeweging van maandag grotendeels had gemist.

Geruchten dat superbelegger Warren Buffett in de industriƫle gigant wil stappen, nu het aandeel sinds begin vorig jaar meer dan halveerde, droegen bij aan de koerswinst van 4,3 procent.

Tesla verloor 8,2 procent. Net als bij Twitter hier leek een kritische analist mede verantwoordelijk. John Thompson van Vilas Capital Management, die al tijden negatief is over de elektrische autofabriek van Elon Musk, voorspelde dat het geld bij Tesla over drie maanden op zal zijn. Ondanks de miljardenverliezen is het bedrijf twee keer zo hoog gewaardeerd als Ford, dat zestig keer zo veel auto's maakt en wel winstgevend is.

Red Hat leverde de eerdere winst grotendeels in en sloot 0,9 procent hoger, nadat het softwareconcern maandag laat beter dan verwachte resultaten rapporteerde.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 27, 2018 16:35 ET (20:35 GMT)