*

Nieuws Buitenland

AEX houdt stand

dinsdag 3 april 2018 18:11

Fagron uitblinker, ASML herstelt.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag, na een lang Paasweekend, vrijwel vlak gesloten op 528,48 punten.

"De AEX houdt behoorlijk stand", concludeerde analist Andre Brouwers van Het Beleggingsinstituut dinsdag voor de camera van ABM Financial News. Hij ziet 540 punten als richtpunt voor de AEX met een "behoorlijk serieuze" steun op 515-518 punten.

Voor veel beleggers zal de pas op de plaats vandaag een opluchting zijn geweest, na de opdoffer die Wall Street maandag voor de kiezen kreeg. De Amerikaanse koersen kwamen onder druk te staan door oplopende zorgen over een mondiale handelsoorlog.

China kwam afgelopen weekend met tegenmaatregelen nadat de Amerikaanse president Donald Trump importheffingen instelde op staal en aluminium.

De president richtte zijn woede verder op Amazon. De internetgigant kost US Postal Service volgens Trump een fortuin en detailhandelaren, die wel gewoon belasting betalen, worden in het hele land kapot gemaakt door Amazon.

Macro-economisch konden beleggers vanochtend reageren op een sentimentspeiling onder inkopers. De zogenoemde inkoopmanagersindex voor de eurozone daalde van 58,6 in februari naar 56,6 in maart. Daarmee noteert de index nog altijd ruim boven het break even-niveau van 50, maar is het wel de derde maand op rij dat de groei afneemt.

Econoom Chris Williamson van Markit noemde dit evenwel niet al te zorgelijk. Volgens hem was een matiging van de groei "onvermijdelijk". Niet op zijn minst omdat de capaciteit van fabrikanten op korte termijn tegen zijn grenzen aanloopt, aldus Williamson. Nog altijd vindt de econoom het groeitempo van de industrie in historisch perspectief "robuust" .

De inkoopmanagersindex voor Nederland zakte van een recordstand van 63,4 in februari naar 61,5 in maart en bleef daarmee uitzonderlijk hoog. De Nederlandse industrie blijft "op volle toeren" draaien, volgens hoogleraar Arjan van Weele.

De Duitse detailhandelsverkopen bleken in februari gestegen, zowel op maand- als jaarbasis.

In Amerika was het rustig op macro-economisch vlak. Uit cijfers bleek maandagavond al dat de Amerikaanse industrie in maart iets minder hard groeide, maar met een stand van 59,3 was de ISM-index nog altijd ver weg van het break even-niveau van 50. Markit berekende dat de industrie zelfs in een iets hoger tempo groeide. Deze index ging van 55,3 naar 55,6 en bereikte daarmee de hoogste stand in drie jaar tijd.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,2269. Maandagavond bij het sluiten van Wall Street was dit 1,2300.

Stijgers en dalers

In de AEX ging ASML aan kop, nadat het aandeel aanvankelijk nog tot de grootste dalers behoorde. De halfgeleidersector leed maandag verliezen op berichtgeving dat Apple over een paar jaar zou willen stoppen met chips van Intel en eigen chips voor iMacs zou willen gaan gebruiken. ASML won 1,3 procent.

ASR ging 0,7 procent hoger en Philips Lighting ook.

Onderaan eindigden Galapagos en Wolters Kluwer met verliezen van respectievelijk 1,8 en 2,2 procent.

In de AMX ging TomTom 3,2 procent hoger. Afgelopen woensdag spoot het aandeel hoger na geruchten over een verkoop. TomTom kwam vervolgens met een kort reactie, maar nam daarmee de overnamefantasie onder beleggers niet weg, zo bleek maandag.

WDP werd 2,0 procent duurder, maar Aperam leverde 3,1 procent in en Air France-KLM zelfs 4,4 procent.

Boskalis noteerde 0,9 procent lager ondanks dat het baggerbedrijf een grote opdracht in Singapore binnenhaalde voor de aanleg van een polder. Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen wees op een hogere bezettingsgraad dankzij de opdracht, wat goed is voor de prijzen. Analist Corne van Zeijl van Actiam voegde toe dat dit een opdracht is die Boskalis ook heel goed kon gebruiken.

Onder de kleinere aandelen was Fagron koploper met een koerswinst van 5,1 procent. Daarmee werd de magistrale bereider beloond voor de overname van het Amerikaanse Humco. In een toelichting zei CFO Karin de Jong dat Fagron voor Humco een hogere multiple betaalde dan in het verleden gebeurde. Dit is volgens de financieel directeur evenwel "gerechtvaardigd". Zij wees onder meer op de synergievoordelen die te halen zijn bij inkoop en productie. Ook kunnen de producten van Humco dankzij het netwerk van Fagron hun weg elders in de wereld vinden, aldus CEO Rafael Padilla.

ForFarmers werd 2,1 procent duurder en Basic-Fit 2,3 procent. Accell was de grootste daler met een verlies van 3,2 procent. ICT Group daalde 1,7 procent.

Probiodrug won 1,4 procent op de lokale markt. Het nettoverlies van het Duitse biotechbedrijf was in 2017 lager dan een jaar eerder.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten won de Dow Jones index 0,7 procent, steeg de breder samengestelde S&P 500 index ook 0,7 procent en herstelde Nasdaq met een winst van 0,8 procent iets van de koersval van bijna drie procent op maandag.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 03, 2018 12:11 ET (16:11 GMT)