*

Nieuws Buitenland

Olieprijs flink opgelopen

dinsdag 10 april 2018 21:18

Rust op politiek vlak.

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag opnieuw flink opgelopen, nadat er op maandag ook al winsten werden geboekt.

Een mei-future voor een vat ruwe olie op de New York Mercantile Exchange steeg dinsdag met 3,3 procent, ofwel 2,09 dollar tot 65,51 dollar. Op maandag steeg de future ook al met 2,1 procent en herstelde daarmee van een verlies van 2,4 procent op vrijdag.

De olieprijzen kregen volgens marktanalist David Madden van CMC Markets een steuntje in de rug door opmerkingen van de Chinese president Xi Jinping op het Boao Forum in Azië, waardoor de vrees voor verdere escalatie van het handelsconflict tussen de twee economische grootmachten verder afnam.

De Chinese president beloofde "significant" lagere importtarieven voor auto's en sprak ook over het belang van de juridische handhaving van intellectueel eigendom en betere investeringsmogelijkheden voor buitenlandse bedrijven.

"In het licht van de uitspraken van Xi, zijn handelaren meer optimistisch over de staat van de mondiale economie en maken zij zich minder zorgen over een mogelijke handelsoorlog", aldus Madden. "China is een grote importeur van energieproducten en de signalen dat het land bereid lijkt om zijn markt meer open te stellen is een goed teken voor de oliemarkt."

Ook kijkt de oliemarkt naar de ontwikkelingen in Syrië, na de gifgasaanval in de stad Douma. De spanningen zouden voor een verstoring van de olieproductie in het Midden-Oosten kunnen zorgen.

"Er zijn veel positieve berichten die de recente prijsstijgingen in olie verklaren", aldus Long Leaf Trading Group, dat stelde dat ook het recente rapport over de olievoorraden het sentiment goed deden. De voorraden ruwe olie daalden volgens Long Leaf afgelopen week "gigantisch" met 4,6 miljoen vaten.

Saoedi-Arabië stelde vandaag volgens persbureau Bloomberg te streven naar een olieprijs van circa 80 dollar per vat. Een olieprijs van circa 80 dollar per vat Riyad in staat stellen om de vele overheidsplannen te financieren, waaronder een ambitieus en duur economisch en sociaal hervormingsprogramma.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 10, 2018 15:18 ET (19:18 GMT)