*

Nieuws Buitenland

DSM uitblinker op groen Damrak

donderdag 12 april 2018 18:04

Markt leg geopolitieke zorgen naast zich neer.

(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak is donderdag hoger gesloten, waarbij vooral de koersstijging van DSM opviel. De AEX won 0,7 procent tot 548,21 punten, terwijl de AMX 0,8 procent steeg en de AScX ook 0,8 procent in het groen sloot.

Op woensdag werd het sentiment nog gedrukt door oplopende spanningen over Syrië. De Amerikaanse president Donald Trump gooide olie op het vuur door te dreigen met represailles voor de vermeende chemische aanval van de Syrische regering in Douma.

Maar donderdag twitterde Trump dat het helemaal niet zeker was wanneer en of Amerika militair zal ingrijpen in Syrië.

Desondanks waarschuwden marktvorsers ervoor dat de gespannen situatie tussen Amerika en Rusland over Syrië nog niet voorbij is. "Wereldwijd zullen aandelenmarkten waarschijnlijk stevig in de greep blijven van geopolitieke risico's, aangezien de oplopende spanningen over het conflict in Syrië zwaar op het sentiment wegen", zei analist Lukman Otunuga van FXTM.

Nadat gisteren de Federal Reserve notulen bekendmaakte over de afgelopen beleidsvergadering, was het vandaag de beurt aan de Europese Centrale Bank. Hierin viel te lezen dat de centrale bankiers van de eurozone zich zorgen maken over de effecten van de handelsoorlog die lijkt uit te breken, nadat Amerika importtarieven heeft ingesteld om de eigen economie te beschermen.

Amerikaanse importprijzen bleven ongewijzigd en de steunaanvragen namen af. Gedurende de ochtend werd reeds bekend dat de industriële productie in de eurozone daalde in vergelijking tot een maand eerder. Op jaarbasis lag de productie overigens wel flink hoger in februari.

De euro/dollar noteerde op 1,2317. Olieprijzen gingen omlaag. Uit een rapport van kartel OPEC bleek dat de aangesloten landen in maart minder olie hebben opgepompt. Desalniettemin liep de wereldwijde olieproductie afgelopen maand toch op. Dit scheef het kartel vooral op het conto van de Amerikaanse schalieproducenten.

Stijgers en dalers

DSM steeg 5,1 procent en was daarmee de uitblinker op het Damrak. Het speciaalchemiebedrijf maakte voorlopige resultaten bekend over het eerste kwartaal en verhoogde daarbij de outlook voor heel 2018. DSM profiteert momenteel van hogere vitamineprijzen, maar waarschuwde ervoor dat dit niet eeuwig zal duren. Zowel KBC Securities als S&P Equity Research verhoogden het koersdoel voor DSM.

Altice steeg 3,4 procent en Philips Lighting 2,4 procent.

Heineken was onderaan te vinden met een verlies van 1,1 procent.

ING steeg 1,8 procent. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees erop dat Citi Research ING op de favorietenlijst plaatste en de analisten van een mooi instapmoment voor beleggers spraken.

In de Midkap was Takeaway.com met 4,5 procent de grootste stijger, gevolgd door sectorgenoten ASMI met 2,8 procent en BE Semiconductor met 2,4 procent.

Flow Traders daalde daarentegen 1,9 procent. Persbureau Bloomberg schreef dat de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs de afgelopen weken is gestart met het afgegeven van prijzen op de twee grootste handelsplatformen voor exchange-traded funds in Europa. Een woordvoerder van Flow Traders zei tegen ABM Financial News niet bang te zijn voor de nieuwe concurrentie.

Van de kleinere aandelen was er aandacht voor de kwartaalcijfers van Fagron. De magistrale bereider bleek in het eerste kwartaal meer omzet te hebben behaald, rekening houdend met wisselkoerseffecten. De analisten van KBC spraken van een "sterke prestatie" van Fagron in het eerste kwartaal. De merkverkopen waren de aanjager in Europa en Zuid-Amerika, volgens de marktvorsers, en als Fagron in Noord-Amerika op dit vlak en bij onderdeel Essentials ook herstel weet in te zetten, dan zal dit voor een extra zetje in de rug zorgen. Fagron steeg 1,6 procent. KBC verhoogde het koersdoel met 2 euro naar 14,00 euro.

RoodMicrotec steeg 7,6 procent na een update over het eerste kwartaal. Hoewel Rood zich "duidelijk" op het juiste spoor bevindt, is de waardering wel nog altijd fors en NIBC handhaafde dan ook het Reduceren advies met een koersdoel van 0,20 euro voor het aandeel.

Opvallend was verder dat Stern Groep 8,2 procent steeg. De handelsvolumes lagen daarbij op circa 10 keer de omzet op een normale dag.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot in Amsterdam noteerde Wall Street in het groen. De S&P 500 won 1,0 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 12, 2018 12:04 ET (16:04 GMT)