*

Nieuws Buitenland

Galapagos hard omlaag op lichtrood Damrak

maandag 16 april 2018 18:11

Altice uitblinker na overnamegeruchten.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag met een klein verlies aan de handelsweek begonnen. Bij de slotgong noteerde de AEX index een verlies van 0,3 procent op 546,62 punten.

De markt verwerkte maandag de militaire luchtaanvallen van Amerika, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zaterdagochtend op Syrië als vergelding voor de vermeende gifgasaanval waarbij 43 burgers omkwamen en honderden gewond raakten. Volgens marktanalist Stefan Koopman van Rabobank reageerden de markten positief op het gematigde militaire ingrijpen in Syrië, "maar dit lijkt nu een beetje uit de markt te lopen", zei de marktanalist.

Op macro-economisch vlak was het een relatief rustige dag. Het economisch beeld in Nederland is iets verbeterd in april, zo bleek maandag uit de Conjunctuurklok van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In Amerika bleken de bedrijfsvoorraden gestegen en namen de detailhandelsverkopen toe, terwijl het vertrouwen onder huizenbouwers juist wat daalde.

En ook de bedrijvigheid rond New York stond er minder goed voor, zo bleek uit de Empire State index. "De tweets en dreigementen van [Donald] Trump wegen op het vertrouwen in de VS", concludeerde KBC Asset Management. Maar daar stond volgens KBC wel tegenover dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen in maart stabiliseerden op "een stevige 4 procent jaargroei".

De euro/dollar noteerde op 1,2367. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2332 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,2340 op de borden.

Olie werd goedkoper. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 1,6 procent tot 66,33 dollar, terwijl een juni-future Brent 1,3 procent lager bewoog op 71,64 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX was Altice koploper met een koerswinst van 5,4 procent, na geruchten dat Bouygues kijkt of een overname van de Franse tak van Altice tot de mogelijkheden behoort. Sectorgenoot KPN volgde met een stijging van 0,8 procent.

Onderin eindigde Galapagos met een verlies van 5,9 procent op 78,12 euro. UBS verlaagde het koersdoel voor het aandeel met 7 euro naar 88,00 euro. Het advies bleef neutraal.

Aegon werd 0,8 procent goedkoper, terwijl concurrent NN 0,3 procent inleverde, maar ASR Nederland 0,4 procent hoger eindigde. Credit Suisse verhoogde het advies voor ASR naar Outperform en zette het koersdoel op 45,00 euro.

In de Midkap won Flow Traders 2,1 procent. BAM Groep steeg ook 2,1 procent. BAM meldde in Londen aan een gebouw bij Kings Cross Central te werken. Financiële details ontbraken.

De koers van Flow Traders kwam tegen het einde van de handelsdag nog onder druk. Het aandeel daalde in korte tijd naar 35,34 euro, volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten door een "fat finger". Hierna herstelde Flow Traders weer.

Fugro leverde daarentegen 1,6 procent in en TomTom, dat morgen de boeken opent, verloor 2,1 procent. Naast de cijfers over het eerste kwartaal zullen beleggers ook letten of de navigatiespecialist nog iets meldt over de recente overnamegeruchten.

Onder de kleinere aandelen deed Fagron het goed met een koerswinst van 4,6 procent. In gesprek met ABM Financial News meldde CEO Rafael Padilla dat 2018 voor Brazilië "een fantastisch jaar" wordt. De goede trend uit het eerste kwartaal heeft zich in de eerste weken van april verder voortgezet, benadrukte de topman.

Acomo werd 2,7 procent duurder, maar Kiadis Pharma verloor 3,5 procent. Vrijdag won Kiadis juist nog meer dan 12 procent. Sif daalde 2,9 procent. Handelaar Van der Pol van Mijn-Effecten wees op een verkoopadvies van Kempen voor het aandeel met een koersdoel van 18,00 euro.

Het lokaal genoteerde Ease2pay daalde 10,5 procent, terwijl Thunderbird Resorts bijna 15 procent steeg.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall street circa een half tot bijna een procent hoger.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 16, 2018 12:11 ET (16:11 GMT)