*

Nieuws Buitenland

Olieprijs lager gesloten

maandag 16 april 2018 20:53

Geopolitieke spanningen nemen af.

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijzen zijn maandag lager gesloten, nu de geopolitieke spanningen lijken af te nemen.

De mei-future op een vat West Texas Intermediate daalde 1,7 procent, ofwel 1,17 dollar, tot een settlement van 66,22 dollar. Op vrijdag sloten de olieprijzen nog op de hoogste stand in drie jaar tijd. Op weekbasis werd olie afgelopen week bijna 9 procent meer waard.

Door de kans op een militaire vergeldingsactie op Syriƫ vanwege een vermeende gifgasaanval, werd olie afgelopen week flink duurder. Het risico op productie-onderbrekingen in de regio is positief voor olie omdat het aanbod dan afneemt.

Zaterdagochtend voerde Amerika, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk daadwerkelijk de voorziene militaire luchtaanvallen uit op Syriƫ. De vergeldingsactie leidde evenwel niet tot een escalatie met het Syrische regime of geallieerde landen als Rusland.

"We begrijpen waarom de olieprijzen daalden in plaats van stegen vandaag in reactie op de westerse vergeldingsactie, omdat een ferme reactie van Rusland uitbleef", aldus analisten van Commerzbank. "En een escalatie van de situatie werd bovendien al vooraf ingeprijsd."

Evengoed zijn de geopolitieke risico's vanuit het Midden-Oosten "nog lang niet verdwenen", zo stellen de analisten. Commerzbank sluit dan ook niet uit dat er binnenkort alsnog een hernieuwde rally ontstaat, als de Verenigde Staten besluiten opnieuw economische sancties op te leggen aan Iran.

"De geopolitieke spanningen mogen dan wat afnemen, de olieprijzen zullen in de nabije toekomst nog steeds worden gestuurd door [Donald] Trump", aldus analist Stephen Brennock van PVM Oil Associates.

Op vrijdag waarschuwde het Internationaal Energieagentschap nog op de verder toenemende schalieproductie in de Verenigde Staten, hoewel die deels wordt gecompenseerd door de toenemende mondiale vraag. Het IEA rekent erop dat de vraag naar olie dit jaar met 1,5 miljoen vaten per dag toeneemt.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 16, 2018 14:53 ET (18:53 GMT)