*

Nieuws Buitenland

Damrak wacht groene opening

dinsdag 17 april 2018 08:25

Bedrijfscijfers op Wall Street positief ontvangen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting hoger openen. Wall Street sloot maandag overtuigend in de plus na onder meer een overwegend positieve ontvangst van bedrijfscijfers.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,4 procent. Maandag startte de Amsterdamse hoofdgraadmeter de week nog terughoudend met een verlies van 0,3 procent op 546,62 punten.

De voorzichtigheid bij Europese beleggers werd ingegeven door de militaire luchtaanvallen van Amerika, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zaterdagochtend op Syrië, als vergelding voor de vermeende gifgasaanval waarbij 43 burgers omkwamen en honderden gewond raakten, waardoor de relatie met Rusland onder hoogspanning is komen te staan.

Wall Street liet zich echter niet afleiden door de geopolitieke spanningen en besloot zich te concentreren op de bedrijfscijfers. En die vielen niet tegen.

Bank of America publiceerde voorbeurs kwartaalcijfers, die boven verwachting waren. De winst van de bank trok met 30 procent flink aan, dankzij hogere rente en leningengroei, terwijl de bank ook minder belasting hoefde af te dragen. Het aandeel won enkele tienden van een procent. Eind vorige week overtroffen sectorgenoten BlackRock, JPMorgan Chase en Citigroup bij de vrijgave van hun kwartaalrapportages ook de analistenverwachtingen. En deze waren al hooggespannen.

Volgens FactSet gaan analisten er vanuit dat bedrijven uit de S&P 500 hun winsten gemiddeld met 17,3 procent hebben opgeschroefd in het eerste kwartaal, terwijl er een gemiddelde omzetgroei van tien procent wordt verwacht. Dit zou betekenen dat de bedrijfswinsten en -omzetten in het snelste tempo groeide sinds het eerste kwartaal van 2011.

Nabeurs maakte de online streamingdienst Netflix een forse stijging van het aantal abonnees bekend. De totale omzet steeg van 2,6 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2017 naar circa 3,7 miljard dollar afgelopen kwartaal. Dit was conform de eigen verwachting. Netflix profiteerde van een gemiddelde prijsstijging van zijn abonnementen met 25 procent. De nettowinst verbeterde daardoor op jaarbasis van 178 miljoen naar 290 miljoen dollar. Netflix verloor in afwachting van de cijfers in de reguliere handel 1,2 procent. In de elektronische handel nabeurs won het aandeel evenwel meer dan vijf procent.

Vandaag geven in New York onder meer zakenbank Goldman Sachs en IT-gigant IBM kwartaalrapportages vrij.

De mei-future op een vat West Texas Intermediate daalde maandag 1,7 procent, ofwel 1,17 dollar, tot een settlement van 66,22 dollar. Vrijdag sloten de futures door de onrust in het Midden-Oosten nog op het hoogste punt in drie jaar tijd.

De dollar stond daarnaast onder druk na een tweet van Donald Trump. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2384, ten opzichte van een stand van 1,2333 donderdagochtend. Trump zei dat Rusland en China het "spel van devaluatie" spelen, terwijl de Verenigde Staten juist de rente verhoogt. "Niet acceptabel", aldus de president op Twitter.

Beleggers in Azië kregen vanochtend een trits aan Chinese cijfers te verwerken. De economie van China bleek in het eerste kwartaal van 2018 op jaarbasis met 6,8 procent te zijn gegroeid, terwijl economen rekenden op een licht lagere groei van 6,7 procent. De detailhandelsverkopen stegen daarnaast met 10,1 procent in een hoger tempo dan de voorgaande maanden, terwijl de industriële productie in maart juist wees op een groeivertraging.

Ondanks de overwegend positieve cijfers koersten de Chinese hoofdindices ongeveer een half procent lager. Tokio noteerde vlak, terwijl de beurs in Sydney juist enkele tienden van een procent wist te klimmen.

Beleggers hebben vandaag naast de bedrijfscijfers ook oog voor de Duitse conjunctuurindicator ZEW-index en de Amerikaanse industriële productie in maart.

Bedrijfsnieuws

TomTom boekte in het afgelopen kwartaal een omzet van 192 miljoen euro, nipt meer dan de 191 miljoen euro waarop analisten vooraf rekenden. De brutomarge steeg evenwel van 63 naar 70 procent en voor heel dit jaar mikt TomTom ook op een marge dichtbij de 70 procent. Hierdoor verdiende TomTom netto 6,4 miljoen euro, of 22,6 miljoen euro aangepast voor bijzondere posten. Analisten mikten op een aangepaste nettowinst van 6 miljoen euro. "Extreem goed", noemde NIBC de marge-ontwikkeling. Analist Martijn den Drijver wees erop dat dergelijke marges voor het laatst in het vierde kwartaal van 2010 zijn gezien.

Arcadis sloot een raamovereenkomst met netbeheerder TenneT op het gebied van planologie en omgeving ter waarde van maximaal twee miljoen euro voor twee jaar.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index won maandag 0,9 procent op 2.680,94 punten, terwijl de Dow Jones index ook 0,9 procent bijschreef op 24.573,04 punten. De Nasdaq index steeg met 0,7 procent tot 7.156,28 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 17, 2018 02:25 ET (06:25 GMT)