*

Nieuws Buitenland

Arcadis hard onderuit op rood Damrak

donderdag 19 april 2018 18:16

Unilever en ASML ook afgestraft.

(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak eindigde donderdag lager nadat zwaargewichten Unilever en ASML flink inleverden en ook Arcadis hard werd geraakt door een groter dan verwachte impact van de duurdere euro.

De AEX verloor 0,4 procent tot 551,31 punten, terwijl de AMX 0,9 procent daalde en de AScX vrijwel ongewijzigd de dag uitging.

"Buiten was het warm, maar op de beurs was enige tocht voelbaar", zei portefeuillemanager Albert Jellema van ProBeleggen.

Boosdoeners waren de bedrijfsresultaten van Unilever en Arcadis, die behoorlijk sterk te lijden hadden van negatieve wisselkoerseffecten. "Dat begint een beetje op een trend te lijken", zei Jellema.

De komende kwartalen zal de zwakkere dollar en duurdere euro naar verwachting een minder grote invloed hebben.

Op economisch gebied bleken 's middags de wekelijkse steunaanvragen in de Verenigde Staten nagenoeg gelijk te zijn gebleven, terwijl de Philadelphia Fed Index een stijging liet zien van 22,3 in maart naar 23,2 in april. De leidende indicatoren vertraagden tot een stijging van 0,3 procent in maart, na sterkere stijgingen in de voorgaande maanden.

Vanochtend bleek de omzet van de Britse detailhandel al onverwacht gedaald. Gisteren werd reeds bekend dat de Britse inflatie afzwakte. Verder bleek dat het overschot op de handelsbalans van de eurozone is gezakt.

De euro/dollar noteerde op 1,2353. Woensdagavond was dat 1,2378. De olieprijzen stegen ongeveer één procent.

Stijgers en dalers

Zwaargewicht Unilever daalde 1,9 procent, na het publiceren van de kwartaalresultaten.Het Brits-Nederlandse concern had flink last van wisselkoersen, maar onderliggend waren de resultaten conform de consensus met een autonome groei van 3,4 procent. ING vond desalniettemin dat de autonome omzetgroei tegenviel. Bernstein vond de resultaten redelijk. De prijsdruk in het Amerikaanse continent was wel een punt van zorg.

Altice was de sterkste stijger met een winst van 2,1 procent. Credit Suisse verhoogde de winstramingen, dankzij wisselkoerseffecten, terwijl ratingbureau Standard & Poor's zijn kredietrating voor het kabelconcern juist verlaagde, omdat de kredietanalisten de kasstroom voorlopig niet zien herstellen.

Shell kon 1,5 procent bijschrijven, profiterend van de hogere olieprijs. Het aandeel staat inmiddels alweer bijna op 29 euro, merkte Jellema op.

ASML verloor 3,3 procent. UBS, Berenberg en S&P verhoogden allen het koersdoel voor het concern dat een dag eerder resultaten rapporteerde. De orders voor de volgende generatie EUV stelden gerust. Volgens Jellema had het aandeel nog steeds last van de negatieve reactie op de cijfers van woensdag, waardoor beleggers voorzichtiger werden.

De resultaten van Arcadis werden hard afgestraft door beleggers met een verlies van 10,5 procent. Het advies- en ingenieursconcern bleef autonoom groeien, maar de operationele winst viel analisten tegen. Arcadis kreeg ook te maken met zware valutaire tegenwind. Omdat de winst hierdoor wordt geraakt, valt ook ook de ontwikkeling van het werkkapitaal tegen, meende Jellema.

Een opvallende beweging was de winst van 3,8 procent voor TomTom in de Midkap.

De dienstverlener voor de olie-industrie Fugro klom 1,9 procent en sectorgenoot SBM Offshore 1,5 procent, vermoedelijk profiterend van de oplopende olieprijs.

Sligro maakte omzetcijfers bekend en daalde 0,6 procent. De omzet steeg, mede dankzij de samenwerking met Heineken in de groothandelsdivisie Food Service. Autonoom was echter sprake van een kleine krimp. De tegenwind bij Food Retail "is niet langer relevant", meende KBC Securities, aangezien het onderdeel Emté inmiddels verkocht is.

PostNL zakte 4,6 procent. CEO Herna Verhagen liet weten dat consolidatie nodig is in de postsector.

In de AScX was er aandacht voor NSI, dat 0,7 inleverde. Het vastgoedfonds meldde een hoger direct resultaat in het eerste kwartaal.

Fietsfabrikant Accell won 4,9 procent. D'Ieteren en Pon worden door het Nederlandse beleggersblad Beursgenoten genoemd als mogelijke kopers van fietsenfabrikant. Pon probeerde dit vorig jaar al, maar zag die poging toen stranden.

BinckBank sloot 2,1 procent hoger. De onlinebroker komt maandag met kwartaalcijfers en zal naar verwachting profiteren van de toegenomen marktvolatiliteit, die beleggers aanzet om meer te handelen op de beurs.

Het lokaal genoteerde Curetis won 4,0 procent. Woensdag steeg de koers al flink na melding van de lancering van een nieuwe cartridge, en daar kwamen vandaag nog eens positieve onderzoeksresultaten bij.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten verloor de Dow Jones index 0,2 procent, daalde de breder samengestelde S&P 500 index 0,5 procent en werd de Nasdaq index 0,6 procent goedkoper.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 19, 2018 12:16 ET (16:16 GMT)