*

Nieuws Buitenland

Damrak zet opmars voort

dinsdag 24 april 2018 08:32

Sterke dollar een duwtje in de rug.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting licht hoger openen. Wall Street sloot maandagavond bijna onveranderd, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend overtuigend in het groen noteren. Onder meer Randstad en AkzoNobel gaven kwartaalrapportages vrij.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. Maandag startte de hoofdgraadmeter van Beursplein 5 onder aanvoering van Philips de handelsweek al met een positieve noot met een winst van 0,7 procent op 554,25 punten.

Amsterdam boekte de winsten zonder steun van Wall Street, waar de indices amper van hun plaats kwamen. Amerikaanse beleggers keken zenuwachtig naar de oplopende tienjaarsrente, die tegen een psychologische grens van drie procent aanschurkt, en hielden daarnaast hun kruit droog in aanloop naar de cijfers van Alphabet nabeurs.

Het moederbedrijf van Google stelde na de slotbel op het oog niet teleur. Alphabet boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 9,4 miljard dollar, tegen 5,4 miljard dollar een jaar eerder, terwijl de omzet met 26 procent steeg tot 31,15 miljard dollar. De belastingdruk daalde van 20 naar 11 procent. Het aandeel koerste in de elektronische handel aanvankelijk drie procent hoger, maar gaf daarna al snel de winst weer prijs.

Het rendement op tienjarige Treasury's schommelde maandag rond 2,982 procent en piekte op 2,995 procent. Oplopende inflatieverwachtingen, een verkrappend beleid van de Federal Reserve en een expansief begrotingsbeleid door president Donald Trump liggen ten grondslag aan de oplopende rentevergoeding die beleggers voor staatsobligaties eisen.

Beleggingsspecialist André Brouwers van Het Beleggingsinstituut waarschuwde eind vorige week voor de camera van ABM Financial News nog voor een mogelijk heftige marktreactie indien de Amerikaanse tienjaarsrente boven de drie procent uitkomt.

Door de oplopende rente stijgt de dollar evenwel ook in waarde en dat is juist goed nieuws voor veel aan de Amsterdamse beurs genoteerde multinationals, zoals Royal Dutch Shell, Unilever en Ahold-Delhaize. De Amsterdamse beurs is dan ook de afgelopen handelsdagen een outperformer in Europa. Vanochtend noteerde het muntpaar euro/dollar op 1,2217. Vrijdag stond er nog een stand van 1,2347 op de borden.

Ook Aziatische beleggers reageerden vanochtend enthousiast op de aansterkende dollar. De exportgevoelige Japanse Nikkei-index klom 0,8 procent, terwijl de Shanghai Composite zelfs 1,8 procent won.

De olieprijs zat maandag ook in de lift, opverend na een eerdere daling. Een juni-future voor een vat ruwe olie op de New York Mercantile Exchange steeg 0,4 procent tot 68,64 per vat. Vanochtend steeg de future met 0,6 procent verder.

In New York staat vanmiddag met onder meer Coca Cola, Lockheed Martin, United Technologies en 3M een indrukkende stoet aan bedrijven geagendeerd om kwartaalrapportages vrij te geven. Op het macro-economische vlak hebben beleggers daarnaast oog voor onder meer de Case Shiller / S&P huizenprijzenindex en het Amerikaanse consumentenvertrouwen over april.

Bedrijfsnieuws

De omzet van AkzoNobel daalde van 2,4 miljard euro in het eerste kwartaal van 2017 naar 2,2 miljard euro het afgelopen kwartaal, terwijl analisten rekenden op een omzet uit voortgezette activiteiten van 2,3 miljard euro. Het resultaat op basis van de omzet (ROS), ofwel de verhouding tussen het resultaat voor aftrek van interest en belastingen (EBIT) en de netto-omzet, daalde van 12,9 procent in de eerste drie maanden van 2017 naar 12,0 procent het afgelopen kwartaal. Het rendement op investeringen (ROI) steeg evenwel naar 16,5 procent van 15,6 procent.

Het bedrijfsresultaat (EBITA) voor eenmalige posten van Randstad steeg in de eerste drie maanden van 2018 op jaarbasis van 209 miljoen naar 217 miljoen euro en de bijhorende marge bedroeg 3,8 procent. Analisten mikten ook op respectievelijk 217 miljoen euro en 3,8 procent. Daarmee lag de marge overigens wel lager dan de 4,6 procent in het voorgaande vierde kwartaal. De omzet van Randstad steeg van 5.557 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2017 naar 5.683 miljoen euro afgelopen kwartaal. Analisten rekenden op een stijging tot 5.704 miljoen euro.

In het eerste kwartaal boekte Unibail-Rodamco voor 472,6 miljoen euro aan bruto huurinkomsten, een stijging van 2,4 procent op jaarbasis. De omzet bij Unibail-Rodamco steeg met 1,3 procent naar 535,7 miljoen euro. Volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten waren de cijfers voor Kepler-Cheuvreux aanleiding om het advies te verhogen naar Kopen met een koersdoel van 222,00 euro.

Het bedrijfsresultaat (EBITDA) van Flow Traders trok aan van 18,2 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2017 tot 133,9 miljoen euro afgelopen kwartaal. Hier hielden analisten rekening met een EBITDA van 111 miljoen euro. Onder de streep restte een nettowinst van 109,7 miljoen euro, fors meer dan de 13,6 miljoen euro een jaar eerder.

De bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden dreigt opnieuw vertraging op te lopen. Dit schreef De Telegraaf. "Een onderaannemer van de hoofdaannemer van de sluisdeuren in Zuid-Korea heeft financiële problemen", zo zei een woordvoerster namens de twee bouwbedrijven BAM en VolkerWessels tegen de krant.

In het afgelopen kwartaal steeg de omzet van MDxHealth op jaarbasis met 50 procent naar 9,7 miljoen dollar, terwijl de productomzet met zelfs 60 procent steeg tot 7,9 miljoen dollar. Het operationele verlies was 6,7 miljoen dollar, hetgeen meer was dan de 5,8 miljoen dollar uit het eerste kwartaal een jaar eerder.

ING verlaagde het koersdoel voor Boskalis van 30,00 euro naar 26,00 euro, maar het advies bleef gehandhaafd op Houden.

Probiodrug stelde Ulrich Dauer aan als nieuwe topman en neemt daarmee afscheid van de huidige CEO Konrad Grund.

Slotstanden Wall SAtreet

De S&P 500-index steeg maandag 0,1 procent tot 2.670,29 punten, de Dow Jones-index daalde 0,1 procent tot 24.448,69 punten en de Nasdaq verloor 0,3 procent tot 7.128,60 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 24, 2018 02:32 ET (06:32 GMT)