*

Nieuws Buitenland

Enorme koersbewegingen op groen Damrak

donderdag 26 april 2018 18:08

Koers Philips Lighting, Fugro en Besi beweegt met dubbele cijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag met winst gesloten. De AEX steeg een half procent naar 554,41 punten.

Aanleiding was volgens handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO "een duidelijke move in de obligatiemarkt". De rente in zowel de Verenigde Staten als Europa daalde en dit wordt op de aandelenmarkten goed opgepakt. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde tot onder de drie procent.

Het rentebesluit van de Europese Centrale Bank deed vanmiddag, zoals voorzien, niet veel stof opwaaien. De ECB bracht geen veranderingen aan. Wel werd volgens marktanalist Elwin de Groot van Rabobank duidelijk dat de beleidsraad van de centrale bank zich een beetje zorgen begint te maken over de recente stroom van zwakkere macro-economische cijfers.

Zolang er echter "geen significant verdere verslechtering in de komende weken en maanden" plaatsvindt, zal het plan van de ECB niet veel wijzigen, verwacht De Groot. Hij rekent in juni op meer duidelijkheid van de centrale bank over de afronding van het opkoopprogramma voor obligaties.

De euro/dollar dook donderdag naar 1,2107. Volgens ABN AMRO lag er een belangrijke steun op 1,2160. Nu het muntpaar daaronder handelt, komt de 1,20 in het vizier, meent analist Georgette Boele van ABN AMRO. De olieprijzen stegen tot 0,5 procent.

Stijgers en dalers

Individuele aandelen lieten vandaag grote bewegingen zien. Kwartaalcijfer werden onthaald met ofwel een grote daling of een stevige stijging. Er werd volgens Bonsee van ABN AMRO extreem fel gereageerd. "Het is alles of niets", aldus de handelaar.

Zo sloot KPN donderdag 4,4 procent hoger. Analisten spraken van een meevallende winst, geholpen door dito kostenbesparingen. "Een goed instapmoment", zeiden analisten van Morgan Stanley. De omzetdruk van KPN in de consumentenmarkt is wel een punt van zorg bij Jefferies.

Daarentegen leverde Philips Lighting 13,3 procent in. Morgan Stanley noemde de cijfers een flinke tegenvaller, vooral bij Home. NIBC sprak van een zwak eerste kwartaal.

De cijfers van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell en Galapagos kregen een gematigder ontvangst. Shell daalde een half procent en Galapagos werd 1,6 procent goedkoper. De winstcijfers van Shell waren wat beter dan verwacht en volgens Morgan Stanley is het dividend van de energiegigant volledig afgedekt.

In de Midcap was het beeld hetzelfde. De cijfers van Fugro werden beloond met een koerswinst van 1,68 procent, terwijl BE Semiconductor Industries 16,9 procent verloor.

NIBC reageerde positief op de cijfers van Fugro. "In het seizoensgebonden zwakste kwartaal heeft Fugro onverwacht een positieve autonome groei gerapporteerd, waarbij de Marine divisie een verbazingwekkende groei op vergelijkbare basis van 14,4 procent laat zien, veel beter dan verwacht", aldus de analist. NIBC hanteert een Koopadvies en een koersdoel van 17,50 euro. Fugro scherpte de outlook ook wat aan. De Nederlandse bodemonderzoeker ging eerder uit van een stabiele omzetontwikkeling, maar zei donderdag dat de omzet , mits op vergelijkbare basis, zal stijgen.

Besi voldeed aan de eigen doelstellingen en NIBC was te spreken over de "erg sterke" kasgeneratie, "in een kwartaal dat meestal niet zo sterk is".

GrandVision, dat ook met cijfers kwam, steeg 7,1 procent. Toch sprak Morgan Stanley van een zwakke jaarstart, met onder meer een margedaling van 1,22 procentpunt.

Intertrust was na Besi de grootste daler, met een verlies van 5,4 procent, eveneens na publicatie van de kwartaalcijfers. Het trustkantoor had in het eerste kwartaal last van de lagere dollar en pond, en het uitdagende marktklimaat in Nederland. Berenberg bestempelde de resultaten als licht tegenvallend.

Onder de kleinere fondsen in de AScX zag Ordina de koers met 4,8 procent oplopen. De onderneming vond dat het een goede jaarstart maakte en zag de omzet met dubbele cijfers groeien.

BinckBank daalde juist 4,8 procent. Het aandeel noteerde ex-dividend. KBC Securities verhoogde het koersdoel voor Binck van 4,00 naar 4,30 euro, maar handhaafde het advies op Reduceren.

HeadFirst Source boekte een flinke omzetgroei vorig jaar en verwacht dit jaar verdere groei. De koers steeg ruim acht procent.

DPA zag de kwartaalcijfers beloond met een winst van bijna drie procent. "Het is mooi om te zien dat onze investeringen zich in het eerste kwartaal van 2018 vertalen in omzet- en winstgroei", aldus topman Eric Winter.

Tussenstanden Wall Street

De Dow Jones en S&P 500 index noteerden rond het sluiten van de Europese aandelenhandel 0,7 procent hoger. De Nasdaq index won zelfs 1,5 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 26, 2018 12:08 ET (16:08 GMT)