*

Nieuws Buitenland

Damrak start vermoedelijk licht lager aan handelsdag

dinsdag 8 mei 2018 08:28

Ogen gericht op Trump.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag vermoedelijk een iets lagere opening tegemoet. Wall Street sloot maandagavond nog met winst.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent. Maandag startte Beursplein 5 de week nog met een winst van 0,4 procent op 557,86 punten.

Wall Street gaf maandag de winsten van afgelopen vrijdag een vervolg, hoewel het richting het einde van de handelsdag nog wel even spannend dreigde te worden na een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump.

De financiële markten zijn momenteel onder meer gericht op een besluit van Washington over de nucleaire deal met Iran. Dit besluit stond gepland voor zaterdag, maar rond het sluiten van de oliemarkt meldde Trump via Twitter dat hij dit besluit vandaag al bekend zal maken.

"Ik zal mijn beslissing over de Iran-deal morgen om twee uur [20.00 uur Nederlandse tijd] vanuit het Witte Huis bekendmaken", aldus Trump maandagavond.

De juni-future voor een vat ruwe olie sloot met het vooruitzicht van mogelijke sancties voor olieproducent Iran 1,01 dollar hoger, of 1,5 procent, op 70,73 dollar. Het was voor het eerst sinds november 2014 dat de prijs weer boven de 70 dollar per vat noteerde. Beleggers zijn echter nog niet zeker van hun zaak en in de Aziatische handel vanochtend gaf de future weer ruim een procent prijs.

Analisten zijn namelijk verdeeld over de marktreactie na het besluit van Washington. Sommigen voorzien een verdere stijging, terwijl andere juist zeggen dat een dergelijk besluit al volledig is ingeprijsd en dat de prijs wel eens kan dalen. "Buy the rumor and sell the fact", aldus econoom James Williams van WTRG Economics.

De dollar blijft ondertussen aansterken. Vanochtend noteerde het muntpaar euro/dollar op 1,1916, ten opzichte van een stand van 1,1951 bij aanvang van de handelsweek in Europa. Half februari piekte de euro nog op een niveau van 1,2558.

In Azië koersten de Chinese beurzen vanochtend ongeveer een procent hoger. De beurzen in Australië en Japan noteerden daarentegen maar nipt in het groen.

Beleggers kijken vandaag tegen een vrij lege agenda aan. Het cijferseizoen op Wall Street is grotendeels achter de rug.

Vanochtend maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek al wel bekend dat de consumentenprijzen in Nederland in april iets minder hard zijn gestegen dan een maand ervoor. De inflatie bedroeg in april 0,9 procent op jaarbasis, tegenover 1,0 procent in maart. Verder bleek de Duitse industriele productie gestegen, terwijl de export daalde.

Bedrijfsnieuws

DSM boekte in de eerste drie maanden van dit jaar, zoals ook voorzien, een bijna 13 procent hogere omzet van 2.435 miljoen euro. Daarin zit echter een tijdelijk gunstig effect van 220 miljoen euro op de vitamine-activiteiten. Onderliggend groeide de omzet met 11 procent, terwijl wisselkoerseffecten een negatief effect hadden van 8 procent. De aangepaste EBITDA van DSM steeg daarbij van 345 miljoen naar 538 miljoen euro, 3 miljoen euro meer dan aanvankelijk gemeld.

De omzet van PostNL liep in het eerste kwartaal op jaarbasis op van 870 miljoen naar 875 miljoen euro. Analisten rekenden vooraf op een stijging tot 891 miljoen euro. Netto verdiende PostNL in de eerste drie maanden 14 miljoen euro. Een jaar eerder was dit nog 41 miljoen euro. Het postbedrijf handhaafde de outlook voor heel dit jaar.

Goldman Sachs, RBC Capital Markets, Scotiabank en TD Securities onderschrijven de verkoop van ruim 97,5 miljoen aandelen in Canadian Result door Shell Gas, een dochter van Royal Dutch Shell.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index sloot maandag 0,4 procent hoger op 24.357,32 punten, de breder samengestelde S&P 500 index eindigde 0,3 procent hoger op 2.672,60 punten en de Nasdaq index steeg 0,8 procent naar 7.265,21 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 08, 2018 02:28 ET (06:28 GMT)