*

Nieuws Buitenland

Shell sterkhouder AEX

woensdag 9 mei 2018 18:12

ING hard omlaag na cijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag een half procent hoger gesloten op 561,51 punten.

De beursdag werd volgens vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB bepaald door de oplopende olieprijs. "Olie, olie, olie, verder was het weinig spannend", aldus Westerterp.

Die stijgende olieprijs was deels het gevolg van het opzeggen van de nucleaire deal met Iran door de Amerikaanse president Donald Trump, maar Westerterp wees ook op de problemen in Venezuela, de stijgende vraag en de daling van de Amerikaanse olievoorraden. "Een perfecte cocktail", aldus de vermogensbeheerder die indexzwaargewicht Royal Dutch Shell hier optimaal van zag profiteren.

Een vat Amerikaanse olie werd 2,6 procent duurder en een vat Brent steeg 2,7 procent. "Er kunnen mogelijk tot een miljoen vaten olie per dag uit de markt verdwijnen, waardoor het aanbod daalt en de prijs stijgt", zei vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer over de sancties die Iran mogelijk tegemoet kan zien.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1858. Rabobank voorziet dat het muntpaar verder zal dalen naar 1,18 dollar voor een euro, maar dat eerst nog een korte correctie zal plaatsvinden, die de euro weer terug zal brengen richting de 1,20 dollar.

De aanleiding voor de correctie is volgens marktanalist Teeuwe Mevissen "vooral technisch van aard". Na bijna een maand van continue daling voorziet hij een "pull back".

Stijgers en dalers

In de AEX was het Shell die de kar trok. De oliereus werd 3,5 procent duurder, geholpen door een sterk oplopende olieprijs. De koers ligt weer boven de 30 euro.

ASML won 1,7 procent en Unilever, net als Shell een zwaargewicht, steeg 1,1 procent.

Onderaan eindigden Altice en ING Groep met verliezen van 3,2 en 2,8 procent. De kwartaalcijfers van ING waren iets beter dan verwacht, aldus Morgan Stanley. ABN AMRO sprak van een per saldo gemengd kwartaalrapport en KBC Securities wees erop dat de kosten bij de bank omhoog kruipen.

Altice ging onderuit nadat topman Patrick Drahi zei dat de Franse tak van zijn kabelbedrijf niet te koop staat. Dat was een antwoord op speculatie in de markt over een radicale oplossing voor de hoge schuldberg van de haperende overnamemachine Altice.

IMCD was koploper in de AMX na het openen van de boeken. Volgens NIBC beleefde IMCD dan ook een uitstekend eerste kwartaal, met zowel een sterke autonome groei als een door overnames gedreven groei in alle regio's. IMCD steeg 6,1 procent.

AMG steeg 4,9 procent en oliedienstverlener SBM Offshore steeg 2,3 procent. Bodemonderzoeker Fugro won ook 1,7 procent. SBM zal nabeurs de boeken over het eerste kwartaal openen.

Daarentegen verloor Boskalis 2,7 procent en Flow Traders daalde 2,4 procent. Boskalis kwam tijdens de handelsdag met een kwartaalupdate. Hieruit bleek dat Boskalis er niet meer op rekent dat het resultaat uit 2017 zal worden geƫvenaard. Analist Edwin de Jong van NIBC merkte op dat de analistenconsensus al uitgaat van een nettoresultaat voor 2018 van 138 miljoen euro, wat minder dan de 150 miljoen euro uit 2017 is, zodat de aankondiging dan ook niet als verrassing komt. "De markt had dit al voorzien", aldus De Jong.

Onder de kleinere aandelen was Pharming met een winst van 4,5 procent de grootste stijger. Kendrion won 2,2 procent. "We hadden een solide start van 2018", stelde CEO Joep van Beurden. Degroof Petercam verhoogde het advies naar Kopen nu Kendrion weer op koers ligt voor margeverbetering. "Mogelijk zal Kendrion het zelfs aandurven om de doelstelling voor de EBITA-marge te verhogen naar meer dan 10 procent", voegde Claassen toe, vooruitblikken op de beleggersdag in augustus.

Binck werd 2,1 procent goedkoper en Lucas Bols daalde 1,4 procent.

De kwartaalcijfers van Hydratec leverden een koerswinst van 3,5 procent op.

De lijdensweg van Probiodrug duurde voort. Weer was er een dubbelcijferig verlies van 12,9 procent. Nieuwe onderzoeksresultaten lijken volgens analisten van KBC Securities "weinig goeds te voorspellen". "Alzheimer en abeta-targeted therapies is de meest beruchte 'graveyard' in drug development. Alles maar dan ook alles faalt in dat veld...", aldus de analisten op dinsdag.

Tussenstanden Wall Street

Bij het slot op de Europese aandelenmarkten stegen de Amerikaanse beurzen fractioneel.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 09, 2018 12:12 ET (16:12 GMT)