*

Nieuws Buitenland

AEX eindigt met kleine winst

woensdag 16 mei 2018 18:12

Cijfers Heijmans niet warm onthaald.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag nipt hoger gesloten, geholpen door een zwakkere euro. De AEX eindigde 0,1 procent in het groen op 565,13 punten.

Beleggers keken naar een oplopende tienjaarsrente in Amerika en het mogelijk afzeggen door Pyongyang van ontmoetingen met buurland Zuid-Korea en later met de Amerikaanse president Donald Trump.

Aandelen van Europese banken noteerden woensdag lager, nadat beleggers schrokken van een uitgelekte ruwe versie van het regeerakkoord van de anti-establishment-partijen die in Italiƫ een coalitie aan het vormen zijn. De twee partijen, Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging zeiden echter dat het om een verouderd document gaat. De aankomende regering wilde volgens het document de Europese Centrale Bank vragen om 250 miljard euro aan Italiaanse staatsleningen kwijt te schelden en de bijdrage aan de EU opnieuw onderhandelen. Verder opperde het document van 39 pagina's, dat werd onthuld door de Huffington Post, nieuwe regels in de eurozone waardoor lidstaten de monetaire unie kunnen verlaten.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers woensdagochtend inzicht in inflatiecijfers uit Duitsland en de eurozone. De Duitse consumentenprijzen bleken in april, zoals voorzien, even hard te zijn gestegen als in de voorgaande maand. De consumentenprijzen in de eurozone stegen juist iets minder hard. Het inflatiecijfer voor april kwam uit op 1,2 procent, tegenover 1,3 procent in maart. Dit was echter conform de verwachting van vooraf geraadpleegde economen.

Vanmiddag bleek de industriƫle productie in de Verenigde Staten opnieuw gegroeid. In april was er een stijging van 0,7 procent. Het aantal in aanbouw genomen woningen daalde vorige maand daarentegen met 3,7 procent op maandbasis. Vooraf geraadpleegde economen rekenden op een daling van slechts 1,4 procent.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1784. De euro/dollar test de "lows" van vorige week en valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO denkt dat het muntpaar richting de 1,17 kan dalen. De dalende euro is wel goed nieuws voor exporterende Europese bedrijven, die zo makkelijker kunnen concurreren met hun Amerikaanse sectorgenoten.

De olieprijzen noteerden nabeurs iets lager, maar herstelden iets na de publicatie van de Amerikaans olievoorraden. In de week eindigend op 11 mei daalden de voorraden met circa 1,4 miljoen vaten tot 432,4 miljoen vaten. De olieprijzen stegen afgelopen maanden al fors, onder meer door perikelen in het Midden-Oosten.

Stijgers en dalers

In de AEX was Philips koploper met een dagwinst van 1,9 procent. Het afgesplitste Philips Lighting, dat sinds kort door het leven gaat als Signify, won 1,3 procent. Ook Galapagos had de wind in de rug en steeg 1,4 procent.

Onderaan eindigden de financials. NN Group, dat morgen met cijfers komt, verloor 1,3 procent aan beurswaarde en ABN AMRO eindigde 2,2 procent in het rood. ING haalde ABN AMRO van de kooplijst en verlaagde het koersdoel naar 26,50 euro. De kans op een forse teruggave van kapitaal is volgens ING minder zeker. UBS verlaagde het koersdoel voor ABN AMRO naar 25,90 euro, bij handhaving van het advies op Neutraal. De onzekerheid over de kwaliteit van het leningenboek zal nog wel even aanhouden, denkt UBS.

In de Midcap was AMG koploper met een winst van 3,1 procent. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op een koersdoelverhoging van Kempen naar 58,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Aperam werd 2,2 procent duurder.

Wereldhave werd na een negatief analistenrapport van HSBC 4,0 procent goedkoper en sectorgenoot WDP daalde een procent.

Onder de kleinere aandelen ging Accell aan de leiding met een winst van 1,3 procent. Kiadis steeg een procent. ICT Group verloor 2,1 procent en Heijmans werd 4,1 procent goedkoper, na het openen van de boeken. De bouwer boekte in het eerste kwartaal van 2018 een positief onderliggend resultaat op een hogere omzet. NIBC sprak van een positieve update en KBC Securities noemde het ontbreken van negatief nieuws bij de grote projecten van de bouwer "op zichzelf al goed nieuws".

De kwartaalupdate van TIE resulteerde in een koersdaling van 6,4 procent. Brill won daarentegen 4,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index iets lager, terwijl de S&P 500 index juist iets won. De Nasdaq koerste 0,4 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 16, 2018 12:12 ET (16:12 GMT)