*

Nieuws Buitenland

Olie weer duurder

woensdag 16 mei 2018 21:02

Hoogte niveau in 3,5 jaar tijd.

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is woensdag wederom hoger gesloten, voor de derde keer deze week.

Net als dinsdag had de oliemarkt te maken met een oplopende dollar. Aangezien olie in dollars wordt afgerekend, betekent een duurdere dollar ook duurdere olie.

Een juni-future voor een vat ruwe olie op de New York Mercantile Exchange sloot toch 0,3 procent, ofwel 0,18 dollar, hoger op 71,49 dollar. Daarmee eindigde de olieprijs op het hoogste niveau in circa 3,5 jaar tijd.

Aandacht was er vanmiddag voor de wekelijkse olievoorraden in Amerika. De voorraad ruwe olie daalde met 1,4 miljoen vaten tot 432,4 miljoen stuks. Een week eerder daalden de voorraden ook al.

De benzinevoorraden liepen terug met 3,8 miljoen vaten en de voorraad stookolie bleef vrijwel onveranderd. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen steeg van 90,4 naar 91,1 procent.

Verder bestudeerde de markt het laatste olierapport van het Internationaal Energie Agentschap.

Volgens het agentschap zal de vraag naar olie wat minder sterk stijgen dan aanvankelijk voorzien. Dit is het gevolg van de opgelopen olieprijs. In plaats van een groei van de vraag met 1,5 miljoen vaten per dag, mikken de analisten van IEA nu op 1,4 miljoen vaten.

Ook bleek uit het rapport dat de productie van oliekartel OPEC in april met 130.000 vaten per dag daalde. Oorzaken waren Venezuela en Afrika.

Aan de raffinagekant tekent zich mondiaal een stijging af, waarbij voor de periode juli tot en met augustus een record wordt verwacht van 83 miljoen vaten per dag. Dit is echter niet voldoende om aan de vraag te voldoen, waarschuwde IEA.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 16, 2018 15:02 ET (19:02 GMT)