*

Nieuws Buitenland

Wall Street lijkt lager te openen

donderdag 17 mei 2018 15:27

Walmart op winst, Cisco daalt na kwartaalcijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een licht lagere opening tegemoet, hoewel de futures op en neer schommelden na teleurstellende cijfers van Cisco woensdagavond en sterke cijfers van Walmart voorbeurs.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een half uur voor het openen van de markten tot 0,2 procent in het rood.

De zenuwen van beleggers zullen mogelijk worden getest, nu het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsleningen op een hoog niveau blijft, met 3,09 procent. De stand van 3,093 procent die woensdag werd bereikt, was het hoogste niveau in zeven jaar tijd. Een niveau boven 3 procent zou aandelen volgens marktkenners minder aantrekkelijk kunnen maken, vergeleken met obligaties.

Donderdag staat ook een tweede ronde van gesprekken op de agenda in Washington, over de importheffingen tussen de Verenigde Staten en China. President Donald Trump zei afgelopen weekend dat hij het Chinese telecombedrijf ZTE wilde helpen, nu het kampt met de gevolgen van Amerikaanse sancties, maar tweette woensdag alweer dat hij niet zal toegeven aan enige eisen vanuit China inzake het bedrijf. De bal ligt volgens Trump bij China. "Amerika heeft erg weinig te bieden, aangezien het de afgelopen jaren al zoveel heeft gegeven. China heeft veel te bieden", schreef hij al op Twitter.

Ondertussen waren er twijfels over de hoopgevende ontwikkelingen op een ander geopolitiek front, namelijk Noord-Korea. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un zou het topoverleg met Trump volgende maand afzeggen als de VS blijft eisen dat het geïsoleerde land zijn kernprogramma opgeeft, meldde Zuid-Korea.

Economisch nieuws was er over de regio Philadelphia, waar de industrie in april stevig aantrok, met een stijging van de zogenoemde Philly Fed index van 23,2 naar 34,4. Economen hadden juist een daling tot 20,5 voorspeld.

De wekelijkse aanvragen van nieuwe werkloosheidsuitkeringen gaven geen waarschuwing voor de Amerikaanse arbeidsmarkt. De steunaanvragen stegen beperkt met 11.000 stuks tot 222.000, terwijl het voortschrijdende gemiddelde daalde.

De olieprijs steeg. Een juni-future West Texas Intermediate klom 0,9 procent tot 72,14 dollar, terwijl een juli-future Brent 0,8 procent duurder werd op 79,94 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1784. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar ook al 1,1784 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1805 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De grootste retailer van het land, Walmart, boekte een beter dan verwachte winst en omzet in het eerste kwartaal. Het aandeel steeg 1,8 procent in de handel voorbeurs. De internethandel, die in het voorgaande kwartaal halveerde, steeg afgelopen kwartaal met 33 procent. Walmart wordt actief beconcurreerd door rivaal Amazon.com.

JC Penney ging juist hard onderuit, met 12 procent, nadat het warenhuis een kwartaalverlies moest rapporteren en niet langer kan beloven dat het jaarresultaat positief zal uitvallen. Het bedrijf had last van koud voorjaarsweer, net als Childrens Place, dat voorbeurs ook met 3,6 procent daalde op tegenvallende resultaten.

Cisco Systems verloor 4 procent in waarde, nadat de omzet uit dienstverlening van de netwerkreus woensdag nabeurs teleurstelde.

Ook computerspelmaker Take-Two Interactive Software stelde teleur met zijn omzet en vooruitzichten. Het aandeel zakte 0,3 procent.

Autofabrikant Ford bevestigde woensdagavond nabeurs zijn winstverwachting voor dit jaar. Door verstoringen van de productielijnen als gevolg van brand rollen er in het tweede kwartaal wel minder pick-ups van de lopende band. Dit zal de winst per aandeel met 0,12 tot 0,14 dollar drukken.

Applied Materials en Nordstrom komen nabeurs met cijfers.

Slotstanden

Wall Street sloot woensdag hoger. De Dow Jones index eindigde 0,3 procent hoger op 24.768,93 punten, de breder samengestelde S&P 500 index won 0,4 procent op 2.722,48 punten en techbeurs Nasdaq eindigde 0,6 procent in het groen op 7.398,30 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 17, 2018 09:27 ET (13:27 GMT)