*

Nieuws Buitenland

Olieprijs ongewijzigd gesloten

donderdag 17 mei 2018 21:16

Markt ziet eerdere winsten vervliegen.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is donderdag ongewijzigd gesloten, nadat eerdere winsten vervlogen.

Eerder op de dag noteerde de olieprijs hoger. De stijging volgde na berichten dat Europese bedrijven zich terugtrekken uit Iran. Europa heeft gezegd dat ze zich houden aan de internationale nucleaire overeenkomst van 2015 met Iran, waarmee de sancties tegen het land werden versoepeld in ruil voor inperking van Teheran's nucleaire programma.

Washington stapte vorige week uit het nucleaire akkoord, waardoor de olieprijs sterk is gestegen, omdat de markt denkt dat de olieaanvoer uit Iran zal worden afgeremd, terwijl de ruwe olievoorraden dalen.

Als Europese bedrijven zich terugtrekken uit Iran, zal het land vraagtekens plaatsen bij de Europese belofte vast te houden aan het akkoord", zei analist Amrita Sen van Energy Aspects. "Een minimum van 400.000 vaten per dag van de Iraanse export is in gevaar", voegde Sen toe.

De Verenigde Staten hebben gezegd dat het mogelijk is dat Washington secundaire sancties zal opleggen aan Europese bedrijven die actief blijven in Iran.

De Franse energiereus Total zei woensdag zich terug te trekken uit een grootschalig gasproject in Iran, als Washington het concern geen vrijstelling geeft voor het project van 1 miljard dollar.

Ieder vat uit Iran dat verloren gaat zal de reeds krappe markt verder onder druk zetten, meldden analisten.

"Ik denk dat er op dit moment meer voordelen zijn dan nadelen. De nieuwe bandbreedte waar de olieprijs binnen beweegt varieert van 72,00 tot 85 dollar", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Echter, hogere prijzen kunnen op de vraag drukken, wat op zijn beurt de markt zou kunnen drukken", waarschuwde hij.

Een juni-future voor een vat ruwe olie op de New York Mercantile Exchange sloot donderdag ongewijzigd op 71,49 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 17, 2018 15:16 ET (19:16 GMT)