*

Nieuws Buitenland

Wall Street licht lager gesloten

donderdag 17 mei 2018 22:20

Stijgende tienjaarsrente drukt op beurzen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn donderdag licht lager gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,1 procent tot 2.720,12 punten, de Dow Jones index verloor 0,2 procent op 24.713,98 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent lager op 7.382,47 punten.

Wall Street schommelde donderdag tussen lichte winsten en verliezen, waarbij de verliezen bij de internet- en technologiefondsen de winsten van energiefondsen teniet deden. Defensieve sectoren van de S&P 500 stonden onder druk, waarbij nutsbedrijven circa 0,7 procent daalden en vastgoedfondsen 0,3 procent verloren, vanwege de stijgende treasury-yield.

De stijgende treasury-rente bleef een punt van focus. De tienjaarsrente noteerde donderdag stabiel op 3,1 procent, het hoogste niveau in zeven jaar. Een stijging tot boven de 3 procent wordt als een zeer significant niveau gezien, waardoor aandelen minder aantrekkelijk lijken.

"Rente en obligatierendementen zijn de spreekwoordelijke olifant in de ruimte voor de aandelenmarkten. Naarmate de rente stijgt, zullen aandelen steeds onstabieler worden, vooral omdat de waarderingen aan de hoge kant zijn",zei marktanalist Bill Kornitzer van Buffalo Funds.

Daarnaast drukte de onzekerheid over het Amerikaanse handelsbeleid op het sentiment. De tweede ronde van de Amerikaans-Chinese handelsbesprekingen zijn donderdag in Washington begonnen. Ook de kwestie Noord-Korea blijf boven de markt hangen, nadat Pjongjang eerder in de week zei dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un mogelijk afziet van de top volgende maand met Trump als de Verenigde Staten blijft aandringen op denuclearisatie van de geïsoleerde staat.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten in de week eindigend op 12 mei is gestegen. De wekelijkse eerste uitkeringsaanvragen namen toe met 11.000 naar 222.000 stuks. Ook stegen de leidende indicatoren in april, zoals dat in de voorgaande maanden ook al gebeurde.

Een juni-future voor een vat ruwe olie op de New York Mercantile Exchange sloot donderdag ongewijzigd op 71,49 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1795. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1787 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1808 op de borden.

Op macro-economisch vlak staan vrijdag in de Verenigde Staten geen macro-publicaties op de agenda.

Bedrijfsnieuws

De energiesector zat donderdag stevig in het zadel. Chevron steeg circa 0,7 procent, Occidental Petroleum won ruim 2,0 procent en Marathon noteerde ongeveer 2,4 procent hoger.

De grootste retailer van het land, Walmart, boekte een beter dan verwachte winst en omzet in het eerste kwartaal. De internethandel, die in het voorgaande kwartaal halveerde, steeg afgelopen kwartaal met 33 procent. Desondanks sloot het aandeel ruim 2,0 procent lager.

JC Penney verloor circa 11,5 procent, nadat het warenhuis een kwartaalverlies moest rapporteren en niet langer kan beloven dat het jaarresultaat positief zal uitvallen. Het bedrijf had last van koud voorjaarsweer, net als Childrens Place, dat voorbeurs ook met 3,6 procent daalde op tegenvallende resultaten.

Cisco Systems verloor ruim 3,5 procent in waarde, nadat de omzet uit dienstverlening van de netwerkreus woensdag nabeurs teleurstelde.

Ook computerspelmaker Take-Two Interactive Software stelde teleur met zijn omzet en vooruitzichten. Het aandeel won een kleine 1 procent.

Hasbro steeg circa 0,3 procent, nadat het concern zijn aandelen inkoopprogramma uitbreidde met 500 miljoen dollar.

Williams Companies steeg ruim 2,0 procent, nadat het gas-infrastructuurbedrijf bekendmaakte Williams Partners over te nemen. De deal wordt gewaardeerd op 10,5 miljard dollar. Williams Partners steeg circa 7,7 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 17, 2018 16:20 ET (20:20 GMT)