*

Nieuws Buitenland

Beursplein 5 wacht vlakke opening nipt onder jaarrecord

vrijdag 18 mei 2018 08:35

Wall Street iets lager gesloten.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een neutrale opening tegemoet. Wall Street sloot donderdag nog nipt lager.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent. Donderdag koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak nog 0,7 procent hoger naar 568,96 punten. Het was maar liefst de tiende achtereenvolgende handelsdag dat de index in het groen sloot en het jaarrecord ligt inmiddels met een sprongetje van minder dan drie punten binnen handbereik.

De markt keek de afgelopen dagen met verhoogde interesse naar Italië, waar een ruwe versie van het regeerakkoord van de anti-establishment-partijen uitlekte. Onder meer een 'haircut' van de Italiaanse staatsschuld werd daarin beschreven. Later werd vanuit Italië gemeld dat het om een verouderd document zou gaan.

Banken werden door beleggers echter kritisch tegen het licht gehouden en ABN AMRO, dat naar verluidt de grootste blootstelling heeft aan Italiaanse staatsobligaties, kreeg de zwaarste klappen.

De nieuwe politieke realiteit in Italië miste zijn uitwerking op de euro niet. Bij aanvang van de handelsweek stond er nog een stand van 1,2000 op de borden voor de euro/dollar. Vanochtend noteerde het muntpaar op 1,1807. Dit is goed nieuws voor aan Beursplein 5 genoteerde fondsen die een deel van hun omzet in dollars behalen.

Op Wall Street worden beleggers juist geconfronteerd met de nadelen van een sterke dollar. Daarnaast baart ook de oplopende rente de nodige zorgen. Het rendement op een Amerikaanse staatsobligatie met een looptijd van 10 jaar noteerde vanochtend op 3,11 procent, een stijging van ongeveer 30 procent sinds de start van het jaar. Hiermee wordt een 'treasury' voor risico mijdende beleggers steeds meer een alternatief voor aandelenbeleggingen. Het gemiddelde dividendrendement van S&P 500 aandelen bedraagt momenteel 1,84 procent.

Wall Street schommelde donderdag tussen lichte winsten en verliezen, waarbij de verliezen bij de internet- en technologiefondsen de winsten van energiefondsen teniet deden. Defensieve sectoren in de S&P 500 stonden onder druk, waarbij nutsbedrijven circa 0,7 procent daalden en vastgoedfondsen 0,3 procent prijs gaven, vanwege de stijgende tienjaarsrente.

Een juni-future voor een vat ruwe olie op de New York Mercantile Exchange sloot donderdag ongewijzigd op 71,49 dollar.

Beleggers kijken vandaag met name naar de vrijgave van de voorlopige samengestelde inkoopmanagersindices in de eurozone en Amerika.

Bedrijfsnieuws

ING verhoogde het koersdoel voor Heijmans van 13,00 naar 13,75 euro met een ongewijzigd koopadvies. De analisten verhoogden de winstramingen voor 2018 en 2019 met respectievelijk 1,5 en 4,3 procent, na een "vrij sterke" kwartaalupdate van de bouwer.

Ook verhoogde ING het koersdoel voor Euronext, van 62,50 naar 64,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Volgens de analisten zou het beursbedrijf de balans aan het werk moeten zetten door nieuwe overnames te doen.

Curetis zag in de eerste drie maanden van 2018 de omzet stijgen van 347.000 naar 490.000 euro. De kosten liepen evenwel ook op, van 4,7 miljoen naar 6,1 miljoen euro en daardoor steeg het operationele verlies van 4,3 miljoen naar 5,4 miljoen euro. Het totale verlies bedroeg zelfs 5,8 miljoen euro.

De familie Sonnenberg heeft geen intenties om een uitrookprocedure te starten om zo alle aandelen Hunter Douglas in handen te krijgen. Dit maakte de specialist in raambekleding vrijdag bekend. Sonnenberg houdt een belang van meer dan 90 procent, wat volgens de Curaçaose wet de drempel is voor een verplichte uitkoop.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde donderdag 0,1 procent tot 2.720,12 punten, de Dow Jones index verloor 0,2 procent op 24.713,98 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent lager op 7.382,47 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 18, 2018 02:35 ET (06:35 GMT)