*

Nieuws Buitenland

Beursblik: geen haast bij ECB om te stoppen met opkopen

donderdag 24 mei 2018 15:54

ING verwacht in juli een beperkte verlenging van QE.

(ABM FN-Dow Jones) De notulen van de laatste monetaire beleidsvergadering van de ECB bevestigden dat de centrale bank geen haast heeft om zijn monetaire beleid te wijzigen. Dat stelde ING donderdag in een reactie.

De analisten spreken van een 'dovish' verslag, waarin de beleidsmakers wat voorzichtiger werden over de economische vooruitzichten van de eurozone, vooral vanwege de dreigende handelsconflicten tussen de Verenigde Staten en andere landen, waaronder China.

In de discussie, of de groeivertraging in de eurozone voorafgaand aan de vergadering in april tijdelijk of structureel van aard was, bleef de ECB duidelijk aan de kant van de tijdelijke oorzaken staan, met de conclusie dat de onderliggende kracht van de economie "in brede lijnen intact" was gebleven.

Over de inflatie was de meerderheid van de beleidsmakers het erover eens dat er nog niet voldoende bewijs was om te spreken over een duurzaam aantrekkend inflatiepad.

ING verwacht dat de ECB in juli een verlenging van het opkoopprogramma (QE) aankondigt, in elk geval tot december 2018, tegen een lager bedrag dan de 30 miljard euro die tot en met september maandelijks zal worden opgekocht. De discussie over hoe lang, hoe veel en wel of geen einddatum zal naar verwachting doorgaan tot de vergadering in juli.

Bij de eerstvolgende vergadering in juni zal de ECB niets doen, verwacht ING, gezien de huidige onzekerheden rond de groei en de inflatie. Hooguit zal de centrale bank bevestigen dat de deur openstaat voor een verlenging van het opkoopprogramma, door te melden dat de ECB geen abrupt einde van QE in september verwacht.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 24, 2018 09:54 ET (13:54 GMT)